16/10/09

Dead Poets Society, Peter Weir, 1989


 «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» είναι μία πασίγνωστη, πολύ όμορφη, συγκινητική ταινία με φόντο τις προσπάθειες ενός ευφυούς καθηγητή να "κερδίσει" τους μαθητές μιας ολόκληρης Ακαδημίας από την πρώτη κιόλας μέρα έλευσής του εκεί, αλλά κυρίως να τους προτρέψει να μάθουν να αμφισβητούν την εκάστοτε "ισχύουσα τάξη των πραγμάτων" και να κάνουν πάντα εκείνο που πιστεύουν, ακολουθώντας ο κάθε ένας τις ανάγκες και τις ανησυχίες του.
Ο Robin Williams έχει μείνει στην ιστορία για το ρόλο του καθηγητή John Keating, ο οποίος με βασικό εργαλείο του την ποίηση και τον ανορθόδοξο τρόπο διδασκαλίας που χρησιμοποιεί, θέλει να απαλλάξει τους "καημένους" μαθητές από τις νοοτροπίες και τις μεσοαστικές αντιλήψεις που τους επιβάλουν το σχολείο, οι γονείς τους και κατ΄ επέκταση η κοινωνία, και οι οποίες ακολουθούνται από το τετράπτυχο: "Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Διάκριση".
Ο νέος καθηγητής με τα ανατρεπτικά του στοιχεία θα αναστατώσει το "ήρεμο" αυστηρό κολέγιο αρρένων, προσπαθώντας να εμφυσήσει στα παιδιά το ανήσυχο πνεύμα και την αξία της κάθε στιγμής.
Βέβαια τίποτα δεν θα πάει κατευχήν αφού το κατεστημένο δε σπάει εύκολα και οι προσπάθειες του Κίτινγκ δυστυχώς θα φέρουν τραγικά αποτελέσματα.
"Ο κύκλος των νεκρών ποιητών" (ορθότερος τίτλος) που αντέχει στο χρόνο, θα κερδίσει Oscar πρωτότυπου σεναρίου και ακόμη 3 υποψηφιότητες (ανάμεσά τους και ερμηνείας α΄ ανδρικού ρόλου για τον Γουίλιαμς). Ο Peter Weir (Picnic on Hanging Rock) μεγαλουργεί χαρίζοντάς μας αυτή την εξαιρετική ταινία - ύμνο στον νεανικό αντικομφορμισμό. Δε μένει αποστασιοποημένος από τους ήρωες του. Αντίθετα, τους αγκαλιάζει με ευαισθησία.
Ο Williams ενσαρκώνει ιδανικά τον καθηγητή που όλοι μας θα θέλαμε να είχαμε, και προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα υπήρχε καλύτερος να υποδυθεί αυτό το ρόλο.
Όμορφη, συγκινητική, ευχάριστα μελαγχολική ταινία.
Εδώ μπορείτε να "θυμυθείτε" την τελευταία σκηνή, να δακρύσετε, να χαμογελάσετε ή τελοσπάντων να ξανανιώσετε τα συναισθήματα που βιώσατε βλέποντας την ταινία κάποια χρόνια πριν.
 http://www.youtube.com/watch?v=s8UL_9R_W-Y

Ένα πράγμα μόνο για το τέλος. Το σύνθημα - προτροπή του Κίντινγκ:

Carpe Diem (άδραξε τη μέρα!)

Βαθμολογία: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: