14/10/09

Μία εβδομάδα διακυβέρνησης του νέου Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.



Μία εβδομάδα λοιπόν βρίσκεται στην εξουσία το ΠαΣοΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου. Το πολύ μικρό αυτό χρονικό διάστημα όπως εύλογα καταλαβαίνει κανείς δεν αρκεί για να ορίσουμε έναν "απολογισμό του έργου" του νέου Πρωθυπουργού τις μέρες αυτές.
Μπορούμε όμως να σχολιάσουμε τις μέρες αυτές, τις πρώτες κινήσεις, σκέψεις, μέτρα της νέας κυβέρνησης, αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου.

Σε λίγες μόλις μέρες λοιπόν, ο Πρωθυπουργός έκανε περιοδεία εργασίας στην πυρόπληκτη Ηλεία, επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη (με τη συνιδιότηττα του υπουργού εξωτερικών) σε μία δίχως άλλο συμβολική κίνηση, ενώ μέσω του υπουργού του, κ. Χρυσοχοΐδη -υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- προχώρησε στην τολμηρή πλην πολύ σωστή κίνηση αποκατάστασης των ταραξιών στο "άβατο" των Εξαρχείων με την Αστυνομία να απαντάει σε επίθεση κουκουλοφόρων στο κέντρο.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με έναν Πρωθυπουργό, που κινείται. Που δεν μένει κλεισμένος στο Μαξίμου, αλλά βγαίνει έξω, συναναστρέφεται με τον κόσμο, ζει τον παλμό του κόσμου. Έναν Πρωθυπουργό που δεν κάθεται άβουλος και αμέτοχος στα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, αλλά παίρνει πρωτοβουλείες, κάνει ταξίδια εντός και εκτός της χώρας.



Ξεκίνησε εφαρμόζοντας το σχέδιο που είχε. Το πλάνο διακυβέρνησης που ήταν ορατό, πραγματικό, ρεαλιστικό. Δημιούργησε το μικρότερο υπουργικό συμβούλιο στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, προχωρώντας σε συνένωση υπουργείων, έβαλε σε αυτό ανθρώπους νέους, άφθαρτους πολιτικά, με όρεξη για δουλειά. Κάλεσε τον συνήγορο του πολίτη στο 1ο υπουργικό συμβούλιο. Έδωσε εντολή στους υπουργούς να φέρουν τις εκκρεμότητές τους στο υπουργικό συμβούλιο, σε μια εβδομάδα.

Με το ταξίδι στην Τουρκία, στήριξε τη δική του παλαιά πολιτική για την ενταξιακή προοπτική των Τούρκων και την επίλυση του Κυπριακού. Πέρασε το μήνυμα ότι η χώρα μας θα ασκεί δυναμική εξωτερική πολιτική. Τους πυρόπληκτους της Ηλείας, ο Γιώργος Παπανδρέου μετεκλογικά πια, δεν τους ξεχνάει. Με την επίσκεψή του εκεί, όντας Πρωθυπουργός αναλύει το μοντέλο για την πράσινη ανάπτυξη στους τοπικούς φορείς.

Νομίζω ότι είναι πράγματα σημαντικά, που έχουν γίνει σε λίγες μέρες, και τα οποία δείχνουν έναν άνθρωπο συμμέτοχο στα προβλήματα, αποφασισμένο να δουλέψει. Με σηκωμένα μανίκια, ακολουθώντας το πρόγραμμά του και αποφασισμένος να πατάξει τη διαφθορά, με βασικούς γνώμονες τη διαφάνεια και την αξιοκρατεία, αλλά προπάντων μαζί με τον πολίτη, ο Πρωθυπουργός δείχνει για την ώρα να χαίρεται της αποδοχής του κόσμου αλλά και να γίνεται αποδέκτης των μεγάλων προσδοκιών που ο ελληνικός λαός έχει από εκείνον.

Με την οικονομία στο προσκήνιο να αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα, αλλά και άλλους σημαντικούς τομείς που χρειάζονται βελτίωση (υγεία, παιδεία κυρίως), ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει σε μία δύσκολη στιγμή την ευθύνη της κυβερνήσεως αυτού του τόπου. Συνεχίζοντας όμως βήμα βήμα όπως ξεκίνησε, αν εξακολουθήσει να είναι κοντά στον πολίτη και να δείχνει ότι προσπαθεί και δουλεύει, αυτό που πιστεύω είναι τελικά ότι δεν θα έχει μεγάλη σημασία για τον κόσμο αν δεν καταφέρει να αλλάξει τα πάντα, αλλά τουλάχιστον να αλλάξει λίγα. Γιατί λίγο λίγο, έρχεται η ολοκληρωτική αλλαγή.
Είναι σημαντικό πάντως σε ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί εν πλήρη ταύτηση σκέψεων και αναγκών του ιδίου με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, να παραδώσει το πρώτο κομμάτι του έργου του. Γιατί όπως έχω ξαναπεί, ο λαός λευκή επιταγή και περίοδο χάριτος δεν δίνει σε κανέναν. Στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου (φαίνεται αυτό έντονα από τις πρώτες αντιδράσεις) αλλά παράλληλα περιμένει. Περιμένει οι προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού να γίνουν πράξεις.

2 σχόλια:

cinemarian είπε...

Ελπίζω να μη συμφωνείς πλέον με αυτό σου το άρθρο! :-))))

Mike είπε...

Γεια σου cinemarian, προσεξε πως τελειωνα ΤΟΤΕ το αρθρο:
«ο λαός λευκή επιταγή και περίοδο χάριτος δεν δίνει σε κανέναν. Στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου (φαίνεται αυτό έντονα από τις πρώτες αντιδράσεις) αλλά παράλληλα περιμένει. Περιμένει οι προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού να γίνουν πράξεις».

Δεν ξερω τι εννοεις με το αν συμφωνω η οχι, εκεινο που θα (σου) πω ειναι οτι μετα απο ΟΛΑ αυτα που εχει κανει ο ΓΑΠ, εγω προσωπικα ΔΕΝ του καταλογιζω ΔΟΛΟ, οπως οι περισσοτεροι Ελληνες πολιτες. Ειπε ψεματα στο λαο, αλλα οχι εχοντας πληρη επιγνωση της καταστασης. Απλως απεδειχθη στην πραξη αυτο που φοβομασταν απο την αρχη, οτι δλδ ειναι περιορισμενων δυνατοτητων. Ομως προσωπικα -παντα- δεν πιστευω σε ΚΑΜΙΑ περιπτωση οτι πιθανη επιστροφη της Δεξιας στη διακυβερνηση της χωρας θα μας βγαλει απο την τραγικη κατασταση που βρισκομαστε.

Νασαι καλα, σε ευχαριστω για το σχολιο.