22/6/08

Η Ρωσία του Χίντινγκ πανάξια στους "4"












Η Ρωσία, ομάδα -αναμενόμενη- έκπληξη του τουρνουά έως τώρα προκρίθηκε στους "4" κερδίζοντας την Ολλανδία του Φαν Μπάστεν. Οι Ολλανδοί που εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους στον όμιλο διαλύοντας Ιταλούς και Γάλλους, δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν το ρόλο του φαβορί (ένας ρόλος που κατά τη γνώμη μου είχα πει ότι τους αποδώθηκε λανθασμένα) κόντρα στη άκρως επιθετική, καλά δουλεμένη και με ταχύτατους παίκτες ομάδα του Χίντινγκ.
Οι Ρώσοι ξεκίνησαν πιο δυνατά το παιχνίδι και μόλις στο 8' ο Παβλιτσένκο με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Φαν ντε Σάαρ. Έχοντας μάλιστα κλείσει καλά τους χώρους, η Ρωσία δε άφηνε τους Ολλανδούς να κάνουν το παιχνίδι τους. Οι οποίοι άγγιξαν το γκολ στο 29', όταν ο Φαν ντερ Φάαρτ εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά αλλά ο Φαν Νιστελρόι δεν κατάφερε με προβολή να βρει τη μπάλα. Δύο λεπτά μετά, ο Αρσάβιν έκανε ωραία ατομική ενέργεια και καλό σουτ αλλά ο έμπειρος Ολλανδός τερματοφύλακας έπεσε στη γωνία του και απομάκρυνε. Ακολούθησαν δύο δυνατά μακρινά σουτ του Κολόντιν για τους Ρώσους, το ένα απέκρουσε ο Φαν ντε Σάαρ, το άλλο πέρασε μόλις άουτ. Και στο 44' σουτ του Φαν ντε Φάαρτ από το ύψος της περιοχής για τους Ολλανδούς, στην αγγαλιά του Ακινφέεφ.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ρώσοι χτύπησαν στο 56'. Ο Σέμακ σέντραρε από τα αριστερά και ο Παβλιτσένκο με προβολή μπροστά από τον Ματάισεν έκανε το 0-1. Στο 78' ο αρχηγός, ο Σέμακ σέντραρε από τα αριστερά με τη μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι και να βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου. Και στο 86' σε ένα από τα πολλά φάουλ που κέρδισαν, οι Ολλανδοί έφτασαν στην ισοφάριση. Το φάουλ ο Σνάιντερ, κεφαλιά από κοντά ο Φαν Νίστελροϊ και 1-1.
Το ματς πήγε στην παράταση εκεί όπου οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά θέλοντας προφανώς να αποφύγουν τη διαδικασία των πέναλτι. Εκτός όμως των πρώτων λεπτών όπου η Ολλανδία απείλησε με κάποια μακρινά σουτ των Σνάιντερ και Φαν Πέρσι, η Ρωσία με κύριο επιθετικό εκφραστή τον Αρσάβιν φαινόταν πιο επικίνδυνη. Στο 97' μάλιστα είχε δοκάρι με τον Παβλιτσένκο.
Στο δεύτερο ημίχρονο του εξτρά χρόνου μόνο μια ομάδα υπήρχε στο γήπεδο. Και αυτή βέβαια ήταν η Ρωσία. Με μεγάλα αποθέματα αντοχής κυνηγούσαν το γκολ που θα τους έδινε τη νίκη - πρόκριση. Και στο 2ο μόλις λεπτό ο Ζιρκόφ ανατράπηκε καθαρά μέσα στην περιοχή από τον Χάιτινγκα, ο Μίχελ όμως έδειξε "παίζεται"!




Οι Ρώσοι όμως δεν το έβαλαν κάτω και λίγα λεπτά μετά, συγκεκριμένα στο 112' ο Αρσάβιν έκανε εκπληκτική ενέργεια από τα αριστερά, η μπάλα πέρασε πάνω από τον Ολλανδό γκολκίπερ και ο Τορμπίνσκι την έστειλε στα δίχτυα για το 1-2. Και πριν καν συνέλθουν οι Ολλανδοί, ο Αρσάβιν επεφύλασε προσωπικό φινάλε.. Αφού πήρε τη μπάλα μέσα στην περιοχή από το πλάγιο του Ανιούκοφ, μπροστά στον Όιερ πλάσαρε σωστά τον Φαν ντε Σάαρ γράφοντας το 1-3 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα!
Ο Χίντινγκ έκανε το θαύμα του "σκοτώνοντας" τη χώρα του, οδηγώντας παράλληλα για πρώτη φορά του Ρώσους, αρχικά σε προημιτελική φάση μετά τον όμιλο και έπειτα στους "4"! Εκεί που πλέον περιμένει το νικητή του 4ου προημιτελικού Ισπανία - Ιταλία.

Οι συνθέσεις:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Μάρκο Φαν Μπάστεν): Φαν ντερ Σαρ, Μπουλαρούζ (54' 3. Χάιτινγκα), Φαν Μπρόνκχορστ, Όιερ, Ματάισεν, Ντε Γιονγκ, Ενγκελάαρ (62' 20. Αφελάι), Κάιτ (46' 7. Φαν Πέρσι), Φαν ντερ Φάαρτ, Σνάιντερ, Φαν Νίστελροϊ

ΡΩΣΙΑ (Γκους Χίντινγκ): Ακινφέεφ, Ανιούκοφ, Ζιρκόφ, Ιγκνάσεβιτς, Κολόντιν, Σέμακ, Ζιριάνοφ, Σεμσόφ (69' 15. Μπιλιαλετντίνοφ), Σαένκο (81' 7. Τορμπίνσκι), Αρσάβιν, Παβλιντσένκο (114' 21. Σίτσεφ)

* Λέγαμε για τον Γκους Χίντινγκ πως είναι ο καλύτερος προπονητής του Euro. Νομίζω ότι μετά την εντυπωσιακή πρόκριση επί των Ολλανδών και τα ρεκόρ που έσπασε, όντως δε χωράει αμφιβολία πια. Απλά να συμπληρώσουμε ότι ο Ολλανδός κοουτσάρει μια ιστορικά μικρομεσαία ομάδα, σε αντίθεση με τον ηττημένο της βραδιάς για παράδειγμα ή και όλους του υπόλοιπους των μεγάλων ομάδων, με ακόμη ίσως μια εξαίρεση. Τον Φατίχ Τερίμ της Τουρκίας που επίσης δείχνει τα διαπιστευτήρια του.

* Από την Ολλανδία, που ηττήθηκε δίκαια, μπορεί τα μεγάλα αστέρια να μην φάνηκαν στο ματς με τους Ρώσους, δηλαδή οι Σνάιντερ, Φαν ντε Φάαρτ, Κάιτ, Φαν Νίστελρόι(παρά το γκολ). Ωστόσο αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Νίτζελ ντε Γιονγκ. Ο αμυντικός χαφ που βρισκόταν παντού, έκοψε ουκ ολίγες μπαλιές, έβγαζε την ομάδα μπρστά, κέρδισε προσωπικές μάχες, γενικά έκανε ένα φανταστικό ματς και ένα συνολικά πολύ καλό τουρνουά. Προσωπικά πιστεύω ότι έχει ήδη μια θέση στην καλύτερη ενδεκάδα του Euro, όπως έχει και ο Σίμουνιτς της Κροατίας που αποκλείστηκε, όπως θα έχει σίγουρα ο Αρσάβιν από τη Ρωσία μαζί με τους Ζίρκοφ, Ανιούκοφ (τα πλάγια μπακ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: