25/6/08

Οι 2 ημιτελικοί του Euro: Απόψε Γερμανία-Τουρκία, αύριο Ρωσία-Ισπανία

Φτάσαμε λοιπόν στους "4" του Euro. Σε μία αρκετά καλή διοργάνωση έως τώρα, με όμορφα παιχνίδια, ανατροπές, καλό ποδόσφαιρο, σε ένα από τα πιο συναρπαστικά Ευρωπαϊκά τουρνουά, τέσσερις ομάδες απομείνανε για να διεκδικήσουν -τις πιθανότητες της η καθεμία- να βρεθούν στον τελικό της Βιέννης και βέβαια στην κατάκτηση του κυπέλλου. Γερμανία, Τουρκία, Ρωσία και Ισπανία. Γερμανία - Τουρκία απόψε στο "Σεντ Γιάκομπ" στη Βασιλεία και Ρωσία - Ισπανία αύριο στο "Ερνστ Χάπελ" στη Βιέννη.

Οι Γερμανοί ήταν σίγουρα το μεγάλο φαβορί από την αρχή. Όπως σε κάθε μεγάλη διοργάνωση άλλωστε, οι 3 φορές τροπαιούχοι Γερμανοί σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται, με οποιοδήποτε υλικό, είναι ανάμεσα στα 2-3 μεγάλα φαβορί. Στον όμιλο της, τον 2ο μαζί με την συνδιοργανώτρια Αυστρία, τη Κροατία και την Πολωνία, δεν είχε πρόβλημα να προκριθεί στην επόμενη φάση. Είχε όμως προβλήματα και μάλιστα πολλά απέναντι στους Κροάτες από τους οποίους και ηττήθηκαν με 2-1 χάνοντας έτσι την πρωτιά. Παρ΄ όλα αυτά σα δεύτεροι του 2ου ομίλου έπεσαν πάνω στους Πορτογάλους, τους νικητές του 1ου. Κάποιοι -λανθασμένα- έχρισαν ως φαβορί την Πορτογαλία. Ίσως για το καλό θέαμα που προσέφερε στα παιχνίδια του ομίλου σε αντίθεση με τους Γερμανούς. Ίσως πάλι γιατί διαθέτουν τον Ρονάλντο, κατά πολλούς καλύτερο παίκτη αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στο γήπεδο βέβαια οι Γερμανοί απέδειξαν ότι είναι φτιαγμένοι από σκληρό μέταλλο. Παίζοντας ουσιαστικό ποδόσφαιρο και χωρίς να κινδυνεύσουν από τους αντιπάλους τους κέρδισαν 3-2 και βρέθηκαν στους "4". Με τον Μπάλακ ως μεγάλο ηγέτη, τους Σβάισταϊγκερ και Ποντόλσκι να σκοράρουν και τη βαριά φανέλα που μετράει στα δύσκολα, οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να σηκώσουν το Ευρωπαϊκό στην Αυστρία(κοντά στη χώρα τους), δύο χρόνια μετά την απώλεια του Παγκόσμιου μέσα στη Γερμανία.

Οι Τούρκοι σίγουρα αποτελούν την έκπληξη του τουρνουά. Νομίζω ότι πριν την έναρξη του 13ου Euro ουδείς θα είχε στοιχηματίσει ή προβλέψει ότι η Τουρκία θα έφτανε τόσο ψηλά. Στον 2ο όμιλο τερμάτισαν 2οι πίσω από τους Πορτογάλους. Μάλιστα στο μεταξύ τους παιχνίδι(τη πρώτη αγωνιστική), η Πορτογαλία είχε κερδίσει με 2-0 σε ένα παιχνίδι όπου οι Ίβηρες είχαν δοκάρια και πολλές χαμένες ευκαιρίες για να σκορπίσουν τους Τούρκους και ουσιαστικά να τους κόψουν τα φτερά. Στη συνέχεια, η ομάδα του Τερίμ σημείωσε δύο απανωτές ανατροπές. Η πρώτη κόντρα στους Ελβετούς με γκολ στο 92'(1-0 στο ημίχρονο με καταρρακτώδη βροχή, 1-2 στο τέλος και αφού η βροχή είχε σταματήσει!). Η δεύτερη και η πιο εντυπωσιακή με τους Τσέχους. Από 2-0, 2-3 από το 75' μέχρι το 92'! Κάπως έτσι οι Τούρκοι προκρίθηκαν στους "8" όπου αντιμετώπιζαν του πολύ καλούς Κροάτες. Και εκεί έγινε η πιο απίστευτη ανατροπή. Γκολ για την Κροατία και 1-0 στο 119', 1-1 οι Τούρκοι στο 121'!! Τέζα η ομάδα του Μπίλιτς και... παιχνιδάκι για την Τουρκία τα πέναλτι. Χωρίς ψυχολογία, οι Κροάτες πέταγαν τη μπάλα άουτ και η Τουρκία προκρίθηκε στους "4". Βέβαια κόντρα στους Γερμανούς και με τόσες απουσίες δε ξέρω κατά πόσο είναι σε θέση να κάνουν ακόμη ένα θαύμα.

Οι Ρώσοι πολύ απλά εντυπωσίασαν στο ματς με τους Ολλανδούς. Με έναν καταπληκτικό προπονητή, τον -Ολλανδό- Γκους Χίντινγκ, η Ρωσία διέλυσε τους Ολλανδούς του φιλόδοξου Φαν Μπάστεν, οι οποίοι πήγαν να γλιτώσουν προσωρινά, ισοφαρίζοντας στο 87' και στέλνοντας το ματς στην παράταση. Εκεί όμως η παρέα του Αρσάβιν, του Παβλιτσένκο, του Σέμακ, του Ζιρκόφ και των υπολοίπων έκαναν πλάκα στους Ολλανδούς. Για να φτάσουν όμως στους "8", οι Ρώσοι απέκλεισαν Ελλάδα και Σουηδία. Στον δικό μας όμιλο λοιπόν, τον 4ο, η Ρωσία είχε ξεκινήσει με το βαρύ -αλλά σε κάθε περίπτωση πλασματικό- 1-4 από τους Ισπανούς. Μετά όμως αφού ξεπέρασαν το εμπόδιο της Εθνικής μας(έστω και με λάθος του Αντωνάκη) κατατρόπωσαν τους Σουηδούς. Εύκολα και απλά επιβλήθηκαν με 2-0 και προκρίθηκαν στους προημιτελικούς. Κόντρα στους Ισπανούς πλέον και το στοίχημα που είχε βάλει ο Χίντινγκ νομίζω πως έχει κερδιθεί. Φαβορί μπορεί να είναι οι Ισπανοί αλλά οι Ρώσοι έως τώρα στο τουρνουά έχουν δείξει καλύτερα πράγματα.

Τέλος, η Ισπανία αφού πέρασε πανεύκολα από τον όμιλο κάνοντας το 3χ3 με Ρωσία, Ελλάδα, Σουηδία, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους Ιταλούς. Αν η Ιταλία δεν είχε τις τρομερές απουσίες(Καναβάρο, Ματεράτσι, Μπαρτάλι, Πίρλο, Γκατούζο) νομίζω ότι οι Ισπανοί δεν είχαν καμία τύχη. Σε ένα κακό παιχνίδι, που οι δύο ομάδες οδήγησαν στα πέναλτι, ο Κασίγιας επιβλήθηκε του Μπουφόν και αποκρούοντας 2/4 έναντι 1/5 του Ιταλού έστειλε τους Ίβηρες στους "4", σπάζοντας παράλληλα τις κατάρες τόσων χρόνων. Πλέον το στοίχημα των Ισπανών είναι τεράστιο αφού θέλουν οπωσδήποτε πρόκριση επί των Ρώσων για να βγάλουν από πάνω τους την ταμπέλα του "loser" που κουβαλάνε επί δεκαετίες.


Μια συνοπτική άποψη:
Σίγουρα φαβορί για το κύπελλο είναι η Γερμανία, από τη στιγμή που έχει πιο εύκολο έργο απέναντι στους Τούρκους και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθεί στον μεγάλο τελικό σε αντίθεση με Ρώσους και Ισπανούς που θα σφαχτούν μεταξύ τους. Πέρα από αυτό είναι η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους και επομένως είναι πάντα το φαβορί. Οι Τούρκοι έχουν τρελάνει κόσμο μέχρι σήμερα αλλά νομίζω ότι.. Ως Εδώ. Οι Ρώσοι σύμφωνα με τις εμφανίσεις τους στο τουρνουά έχουν πείσει περισσότερο από τους Ισπανούς και για μένα είναι φαβορί απέναντι στους Ίβηρες, οι οποίοι από την πλευρά τους μένει να αποδείξουν ότι δεν είναι losers και πως φέτος είναι η χρονιά τους..

Δεν υπάρχουν σχόλια: