25/9/11

Καλλιθέα-Παναθηναϊκός 0-2


Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-0 της Καλλιθέας στο Ελ Πάσο, σε ένα φιλικό παιχνίδι που δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο τεστ για την ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Βύντρα και Κλέιτον πέτυχαν τα δύο γκολ του Τριφυλλιού.
Αν το φιλικό παιχνίδι με την Καλλιθέα είχε το σκοπό να διατηρήσει σε αγωνιστική ετοιμότητα τον Παναθηναϊκό, τότε είναι αμφίβολο αν τον πέτυχε. Η νίκη ήρθε εύκολα με 0-2 και η ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν ζορίστηκε σε κανένα σημείο του αγώνα. Επομένως, οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικές ήταν, με αποτέλεσμα ναι μεν οι πράσινοι να έδωσαν ένα καλό ξεμούδιασμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ίδρωσαν...
Πάντως υπήρξαν κέρδη για τον Πορτογάλο προπονητή, αφού πρώτα απ' όλα χρησιμοποίησε το 4-4-2 και πήρε μία γεύση από τη χρηστικότητα του και τα οφέλη που μπορεί να του προσφέρει. Ακόμα, διαπίστωσε την... πρωτόγνωρη σταθερότητα του Κλέιτον, έδωσε χρόνο συμμετοχής στους Σπυρόπουλο, Μαρίνο, Πετρόπουλο και Βιτόλο και είχε τη δυνατότητα να τσεκάρει την πρόοδο και τη διάθεση των "νέων".
Σίγουρα το ματς με την Καλλιθέα δεν είχε ούτε στο ελάχιστο την πίεση και το άγχος ενός αγώνα πρωταθλήματος και από αυτή την άποψη, δεν αναπληρώνει την απραξία των πρασίνων. Ωστόσο δεν ήταν στο χέρι τους να αλλάξουν την κατάσταση και είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε φόρμα με το συγκεκριμένο τρόπο. Είναι δεδομένο ότι το ματς του Σαββάτου δεν πρόκειται να μείνει χαραγμένο στη μνήμη κανενός...

Δοκιμή συστήματος
Αποδείχτηκε πως το φιλικό στην Καλλιθέα δεν είχε στόχο μόνο να διατηρηθούν οι πράσινοι σε αγωνιστικό ρυθμό, αλλά και για να κάνει δοκιμή ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο Πορτογάλος κόουτς άφησε στην άκρη το 4-3-3 και χρησιμοποίησε το 4-4-2, θέλοντας να δει τι... ψάρια πιάνει.
Πρακτικά, έστειλε τον Λέτο δίπλα στον Πετρόπουλο στην κορυφή της επίθεσης, δίνοντας του ελεύθερο ρόλο, ενώ στη μεσαία γραμμή, παρέταξε τον Ζέκα ως δεξιό χαφ, τον Κουίνσι ως αριστερό και τους Σιμάο-Κατσουράνη ως αμυντικούς μέσους.
Το πείραμα... είχε θετικά και αρνητικά, αφού ναι μεν οι δύο πτέρυγες λειτούργησαν και συνδυάστηκαν καλύτερα, όμως οι Σιμάο, Κατσουράνης δεν είχαν χημεία ως δίδυμο. Ο πρώτος είχε ταχύτητα, αλλά όχι τεχνική και δυνατότητα προώθησης της μπάλας, ενώ ο δεύτερος την έβγαζε σωστά μπροστά και έδινε ρυθμό, ωστόσο δεν είχε επιστροφές και συμμετοχή στο ανασταλτικό κομμάτι.
Επιθετικά, από τα πόδια του Λέτο άρχιζαν ή ολοκληρώνονταν οι προσπάθειες του Παναθηναϊκού, με τους Ζέκα και Κουίνσι να τον πλαισιώνουν σχετικά και να είναι κινητικοί και δραστήριοι. Αντίθετα, ο Πετρόπουλος παρέμεινε εκτός κλίματος και σπατάλησε άλλη μία ευκαιρία.
Πάντως ο Παναθηναϊκός είχε ρυθμό, αλλά σε αργό τέμπο με αποτέλεσμα να μην δημιουργήσει κλασικές ευκαιρίες. Βγήκαν κάποιοι συνδυασμοί στην επίθεση, όμως η τελική προσπάθεια δεν ήταν η κατάλληλη. Ωστόσο αξιοποιήθηκε μία στημένη φάση, που έφερε το γκολ του Βύντρα στο 43' και έδειξε ότι θα αποτελέσει μεγάλο όπλο και φέτος.

Το έβαλε αμέσως
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ζεσουάλδο Φερέιρα προχώρησε σε έξι αλλαγές, με σκοπό να δώσει χρόνο στον Βιτόλο και στους νεαρούς πράσινους. Συγκεκριμένα πέρασε στο γήπεδο τους Βιτόλο, Σαριέγκι, Κλέιτον, Μαυρία, Φουρλάνο και Μαρίνο. Επί της ουσίας το σύστημα δεν άλλαξε, απλά υπήρξαν αλλαγές προσώπων.
Αυτός πάντως ο οποίος έκλεψε την παράσταση με το καλημέρα ήταν ο Κλέιτον, ο οποίος έστειλε νέο μήνυμα ότι φέτος σκοπεύει να βοηθήσει. Με μία εξαιρετική εκτέλεση φάουλ στο 49' έγραψε το 0-2 και γενικότερα έδειξε διάθεση. Δέκα λεπτά αργότερα, στο παιχνίδι πέρασαν και οι Ιωαννίδης, Λαγός, Ταμπάκης αντί των Σπυρόπουλου, Σιμάο και Καρνέζη.
Οι πολλές αλλαγές αποσυντόνισαν τον Παναθηναϊκό, δημιούργησαν έλλειμμα ομοιογένειας και χάθηκε κάθε ίχνος ρυθμού. Για να επιτεθεί, η ομάδα του Φερέιρα στηρίχθηκε στην ποιότητα και την ανωτερότητα των ποδοσφαιριστών της, χωρίς οργανωμένο πλάνο. Ως αποτέλεσμα, δεν δημιουργήθηκε ούτε μία ευκαιρία, με εξαίρεση το γκολ και άλλο ένα φάουλ του Κλέιτον.
Στον αντίποδα, η Καλλιθέα κέρδισε μέτρα και σε τρεις περιπτώσεις έφτασε με αξιώσεις στην εστία του Ταμπάκη. Ωστόσο τα δύο σουτ του Καλτσά και το γυριστό του Ντιαλό δεν βρήκαν στόχο και δεν ανησύχησαν τον νεαρό γκολκίπερ. Προς το τέλος ο Παναθηναϊκός απείλησε με μία στημένη φάση, αλλά η κεφαλιά του Καντέ δεν βρήκε το στόχο της.

 Από prasinanea.

Δεν υπάρχουν σχόλια: