21/3/14

Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 76-67, σε μια υπέροχη παναθηναϊκή βραδιά!

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποθεώθηκε στην επιστροφή του στο ΟΑΚΑ, όμως ο Παναθηναϊκός δεν παρασύρθηκε και έκανε το καθήκον του. Επικράτησε 76-67 της Φενέρ, πήρε το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία και μπήκε για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης.
Αν και μετά το 35' έδειξε κάποιες τάσεις αυτοχειρίας, ο Παναθηναϊκός πήρε σπουδαία σε σημασία νίκη, επικρατώντας με 76-67 της Φενέρμπαχτσε για την 11η αγωνιστική του ΤΟP-16 της Euroleague.
Έτσι, οι "πράσινοι" κατάφεραν να καλύψουν τη διαφορά του α' αγώνα στην Τουρκία, όπου είχαν ηττηθεί με σκορ 77-72.
Πάντως, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να νικήσει ακόμα πιο εύκολα με δεδομένο ότι προηγήθηκε με 15 πόντους διαφορά στο 35', ωστόσο στη συνέχεια χαλάρωσε και δεν διατήρησε τη συγκέντρωσή του.
Ο αγώνας
Νευρικό ήταν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι... Με τους Φώτσης, Ούκιτς, Διαμαντίδης, Ματσιούλις και Λάσμε ξεκίνησε ο Αλβέρτης, ενώ ο Ζοτς έβαλε στο παρκέ τους ΜακΚάλεμπ, Μπιέλιτσα, Ζόριτς, Ομπράντοβιτς και Πρέλτζιτς. Όντας κακός στην άμυνα ο Παναθηναϊκός έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να τρέξουν και να ξεφύγουν από νωρίς. Στο 7ο λεπτό το σκορ ήταν 14-6 υπέρ της Φενέρ που έδειχνε να πατάει καλύτερα στο παρκέ.
Τα πολλά λάθη του Παναθηναϊκού περιορίστηκαν μετά το 7ο λεπτό, όταν και οι "πράσινοι" βελτιώθηκαν αμυντικά και κατάφεραν να ροκανίσουν τη διαφορά. Τελικά με καλάθι και φάουλ του Ούκιτς έγραψε το 16-19 του α' δεκαλέπτου.
Βελτιώθηκε αμυντικά
Η αμυντική προσήλωση είχε και συνέχεια... Οι "πράσινοι" έτρεξαν ένα σερί 6-0 με το ξεκίνημα της β' περιόδου και υποχρέωσαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να καλέσει αμέσως τάιμ άουτ. Με τα δίποντα των Μπατίστ και Ράιτ, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε για πρώτη φορά στο παιχνίδι (22-19) στο 22', ενθουσιάζοντας τον κόσμο στην εξέδρα.
Με τον Ζακ Ράιτ να οργανώνει και να βοηθάει στην επίθεση, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του αγώνα. Η Φενέρμπαχτσε πέρασε μπροστά στο 16' με σκορ 28-27, αλλά το γεγονός ότι είχε φορτωθεί με φάουλ δεν της επέτρεψε να κρατήσει το προβάδισμα. Οι "πράσινοι" ήταν εύστοχοι από τη γραμμή των βολών κι έτσι πέρασαν και πάλι μπροστά. Το ημίχρονο τους βρήκε να φεύγουν για τα αποδυτήρια στο +4 (41-37).
Επεβάλε το ρυθμό του και ξέφυγε
Η βράβευση του Ομπράντοβιτς, φάνηκε να επηρεάζει τους παίκτες του στη συνέχεια, οι οποίοι μετά το 43-41 με το οποίο προηγήθηκαν χάρη σε ένα 6-0, άρχισαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην άμυνα τους. Ο Παναθηναϊκός πήρε ψυχολογία από τα εύστοχα τρίποντα των Μπράμου και Διαμαντίδη με τα οποία προηγήθηκε και πάλι (47-43) κι έκτοτε το καλάθι έμοιαζε με βαρέλι για τους "πράσινους".
Μετά από καιρό το ποσοστό του Παναθηναϊκού στα τρίποντα ανέβηκε κατακόρυφα κι έτσι ο Αντώνης Φώτσης με 6 προσωπικούς του πόντους (ένα έμμεσο τρίποντο κι ένα κανονικό) έγραψε το 58-49 στο 30ό λεπτό, φέρνοντας για πρώτη φορά την ομάδα του στο +9.
Νίκη χρυσάφι για την πρόκριση
Στο ξεκίνημα του δ' δεκαλέπτου, η διαφορά εκτοξεύτηκε και στους 12 μετά από τρίποντο του Μπράμου στο 31' και το γήπεδο ξεσηκώθηκε φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα. Οι Μπράμος, Φώτσης, Διαμαντίδης συνέχισαν να σφυροκοπούν το αντίπαλο καλάθι και ο Ούκιτς έγραψε το 68-53 στο 35' στέλνοντας την ομάδα του στο +15.
Κάπου εκεί ωστόσο, οι "πράσινοι" χαλάρωσαν... Δέχτηκαν ένα σερί 7-0 με το οποίο οι Τούρκοι μείωσαν σε 68-62, αλλά ένα τρίποντο του Μπράμου έδωσε και πάλι πνοή στην ομάδα του που είχε κολλήσει επιθετικά. Στο 39' ο Μπιέλιτσα με τρίποντο έγραψε το 74-67, ενώ στα 32'' ο Διαμαντίδης με βολές έκανε το 74-67.

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 41-37, 58-49, 76-67

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 23 (7/8 τρ), Μπατίστ 2 (7ρ), Φώτσης 10 (9ρ), Ούκιτς 8, Λάσμε 1, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 15 (6ρ, 6α), Ματσιούλις 5, Ράιτ 10.
Φενέρμπαχτσε Ούλκερ (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 6, Τζάκσον 7, Ονάν 7, Μπιέλιτσα 9, Μαχμούτογλου, Κλέιζα 9, Σέκουλιτς 2, Ζόριτς 4, Μπογκντάνοβιτς 10, Πρέλντζιτς 13.

Prasinanea

* Σε μία ονειρική βραδιά, από αυτές που μόνο ο Παναθηναϊκός ξέρει να ετοιμάζει, ο Άρχοντας Ζοτς βραβεύτηκε επιστρέφοντας στο σπίτι του και συγκινήθηκε, όπως βέβαια και οι τεράστιοι Γιαννακόπουλοι, αλλά και ο κόσμος, που τον καλωσόρισε θερμά ζητώντας του να επιστρέψει εδώ όπου ανήκει. Στο αγωνιστικό κομμάτι, είδαμε επιτέλους ξανά... Παναθηναϊκό! Ο Αλβέρτης μπορεί να μην έκανε τίποτα μαγικά, όμως φαίνεται ότι ανέβασε ψυχολογικά τους παίχτες, που μετά από καιρό έπαιξαν το μπάσκετ που ξέρουν και μπορούν, ειδικά μάλιστα σε μια βραδιά που έλειπαν Γκιστ, Κάρι! Πήρε και τη διαφορά από τη Φενέρ ο Παναθηναϊκός, που αν καταφέρει και κάνει «2» στη Βαρκελώνη, νικάει και Μάλαγα, ΟΣΦΠ και ολοκληρώνει με νίκες το Top-16 ερχόμενος σίγουρα 3ος, ενώ μόνο σε θαύμα μπορεί να ελπίζει στη 2η θέση..

Δεν υπάρχουν σχόλια: