17/3/14

Ελληνικό - Παναθηναϊκός 57-55, τζάμπα χαμένος τίτλος

Δεχόμενος καλάθι σε "νεκρό" χρόνο, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 57-55 από το Ελληνικό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών στην Κω.
Το Ελληνικό έγραψε ιστορία στην Κω καθώς με το καλάθι της Μπαλτά στα 0,2΄΄ κέρδισε με 57-55 τον Παναθηναϊκό στον τελικό του 15ου Final Four του Κυπέλλου γυναικών και κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο και συνάμα τίτλο στην ιστορία του.

Σε ένα παιχνίδι βγαλμένο από τα θρίλερ του Χίτσκοκ με την Μπαλτά να σκοράρει το μοναδικό της καλάθι σε όλο το παιχνίδι μετά από δύο άστοχα δίποντα και ένα άστοχο τρίποντο που είχε προηγηθεί. Η πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού και νυν του Ελληνικού με το καλάθι της πέτυχε να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στον τελικό και να πάρει δικαιολογημένα τον τίτλο του MVP.
Ο τελικός του 15ου Final Four κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον στο κλειστό γυμναστήριο της Κω με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ και να κρίνεται πάνω στο νήμα.
Στο τελευταίο σουτ με τις Νικολαϊδου και Τζόνσον για το Ελληνικό να κέρδισαν τις μάχες μέσα στην ρακέτα του Παναθηναϊκού που είχε τιμονιέρη της την Καλέντζου και επιθετικά όπλα τις Γέμελος και Ντέλβα. 
Η πρωταγωνίστρια
Η Αμερικανίδα σέντερ του Ελληνικού Λικέντρα Τζόνσον σήκωσε στις πλάτες της την αντεπίθεση διαρκείας του Ελληνικού στο τέταρτο δεκάλεπτο και τελείωσε το παιχνίδι με 19 πόντους έχοντας 7/14 βολές και 6/11 δίποντα ενώ μάζεψε και 9 ριμπάουντ.
Ο αριθμός του αγώνα
Οι 14/27 βολές που είχε το Ελληνικό έναντι στις 9/16 του Παναθηναϊκού δείγμα του άγχους και της απειρίας των παικτριών της Ελένης Καπογιάννη από παρουσία σε τελικό Κυπέλλου Final Four.
Που κρίθηκε το παιχνίδι
Στο καλάθι της Μπαλτά 0,2΄΄ πριν από το άκουσμα της κόρνας της λήξης που έδωσε και το Κύπελλο στο Ελληνικό επί του Παναθηναϊκού διαμορφώνοντας το τελικό 57-55 στον τελικό του 15ου Final Four του Κυπέλλου γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Κω.
Ο αγώνας:
Ο τελικός ήταν ντέρμπι από το ξεκίνημά του με τις δύο ομάδες να μην μπορούν να ξεκολλήσουνε η μία από την άλλη. Το Ελληνικό όμως κατάφερε στο 8΄ με την 1/2 βολές της Τζόνσον να ξεφύγει με 15-11 αλλά ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με τις Ντέλβα και Γέμελος στο 15-15 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.
Στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου το Ελληνικό πιο ψύχραιμο, με σωστή αμυντική λειτουργία και κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση πέτυχε να χτίσει μία διαφορά 10 πόντων κάνοντας το 31-21 στο 16΄ δια χειρός της κορυφαίας της Νικολαϊδου. Καλάθι όμως που έμελλε να ήταν και το τελευταίο για την ομάδα της Ελένης Καπογιάννης μέχρι οι δύο ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια.
Η παρουσία για το σύνολο της Γιασεμή Σαμαντούρα στην πεντάδα της πολύπειρης από Final Four και όχι μόνο Καλέντζου είχε σαν αποτέλεσμα να νοικοκυρευτεί το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Τα αμυντικά κενά καλύφθηκαν και με σωστή τροφοδότηση της Ντέλβα μέσα στην ρακέτα η διαφορά άρχισε να ροκανίζεται. Το τρίποντο της Κοσμά έκανε το 31-30 και η Γέμελος ολοκλήρωσε ένα σερί 0-11 που έστειλε τον Παναθηναϊκό στα αποδυτήρια με το υπέρ του 31-32.
Οι δύο ομάδες επέστρεψαν αγχωμένες και κατ΄ επέκταση άστοχες από τα αποδυτήρια με τις άμυνες να έχουνε τον πρωταγωνιστικό ρόλο μέχρι το 26΄. Σε ένα χρονικό σημείο όπου τα δύο συνεχόμενα καλάθια της Γέμελος επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να ξεφύγει με 35-38 κι ενώ στο 24΄ είχε αποβληθεί από τον πάγκο του Ελληνικού ο Αχιλλέας Δεμέναγας.
Σε εκείνο το χρονικό σημείο η Σαμαντούρα μετά το τάιμ άουτ της Καπογιάννη επανέφερε στο παιχνίδι την Καλέντζου που με τρίποντο έκανε το 37-43 και η Χριστινάκη ολοκλήρωσε ένα σερί 2-14 κάνοντας το 37-48 στα 51΄΄ πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου που έφερε την υπογραφή της Τζόνσον. Κι αυτό γιατί η Αμερικανίδα φόργουορντ του Ελληνικού μείωσε σε 41-48 με τέσσερις συνεχόμενους πόντους της.
Στο τέταρτο δεκάλεπτο το παιχνίδι πήγε στην δύναμη και το πάθος για την κατάκτηση του τελικού με δυνατές μονομαχίες μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Το Ελληνικό εκμεταλλευόμενο το φόρτωμα του Παναθηναϊκού με φάουλ (αποβολή της Κοσμά και από 4 τις Καλάντζου, Γέμελος και Μαγκλάρα) κατάφερε να ισοφαρίσει σε 52-52 με τις 1/2 βολές του Τζόνσον στο 39,5΄΄ πριν το φινάλε.
Και πάλι η Αμερικανίδα σέντερ του Ελληνικού έδωσε στην ομάδα της το προβάδισμα με καλάθι και εύστοχη συμπληρωματική βολή κάνοντας το 55-53 στα 22΄΄ αλλά η Ντέλβα ισοφάρισε στα 11΄΄ σε 55-55. Ωστόσο ο τελικός δεν ήταν γραφτό να πάει στην παράταση αφού η Μπαλτά είχε διαφορετική άποψη και ευστοχώντας σε δίποντο από την γωνία στα 0,2΄΄ διαμόρφωσε το τελικό 57-55 δίνοντας στο Ελληνικό το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία του.

Διαιτητές: Τσώνος, Παπαθανασίου, Αποστολίδης

Τα δεκάλεπτα: 15-15, 31-32, 41-48, 57-55

Ελληνικό (Καπογιάννη): Γκοτζή 5, Σταμάτη 5(1), Σπυριδοπούλου, Ρουμπελάκη, Παντέλη 2, Μπαλτά 2, Νικολαϊδου 10(0/2β., 5/8διπ.), Χαλιβέρα 12(6/7β., 3/5διπ., 0/7τρ.), Τζόνσον 19(7/14β., 6/11διπ., 10ριμπ.), Μπόνη 2.
Παναθηναϊκός (Σαμαντούρα): Καλέντζου 4, Γέμελος 20(1/2β., 8/12διπ., 1/5τρ.), Χριστινάκη 7, Μαγκλάρα 2, Κοσμά 3(1), Σλούκα, Κωστάκη 2, Χρονοπούλου, Καβασίλα 2, Ντέλβα 15(7/12β., 4/13διπ., 9ριμπ.).

Prasinanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: