19/6/12

Τα κατάφερε τελικώς η Ιταλία, πέρασε στους «8»! Πρώτη απ' τον 3ο όμιλο η Ισπανία, εκτός η Κροατία

 

 Η Ιταλία νίκησε 2-0 την Ιρλανδία με γκολ των Κασάνο, Μπαλοτέλι και κατάφερε να προκριθεί στους «8» ως 2η του 3ου ομίλου πίσω απ' την Ισπανία, που νίκησε με γκολ του Νάβας στο φινάλε 1-0 την Κροατία!

 Στον πιο περίεργο όμιλο όσον αφορά στην εξέλιξη, το ενδεχόμενο τριπλής ισοβαθμίας (υπήρχε μέχρι το 88'), το σενάριο για ισοπαλία 2-2 Κροατίας-Ισπανίας, με το οποίο θα προκρίνοντας οι δύο τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος της Ιταλίας, η λευκή ισοπαλία στο Κροατία-Ισπανία που έδινε την 1η(!) θέση στη Σκουάντρα Ατζούρα και άφηνε 2ους τους Ισπανούς κι εκτός τους Κροάτες, αλλά και το 1-1 στο φινάλε του ντέρμπι, που θα άφηνε εκτός την Ιταλία, όπως και πιθανό γκολ νίκης των Κροατών όσο έμενε το 0-0, που θα άφηνε εκτός την Ισπανία, ήταν αρκετά για να κρατήσουν ολοζώντανο το ενδιαφέρον στον πιο συναρπαστικό όπως εξελίχθηκε όμιλο της διοργάνωσης, σκορπίζοντας ορισμένα εγκεφαλικά όσο οδηγούμασταν προς το φινάλε!

 Στο "Municipal Stadium" του Πόζναν η Ιταλία μπορεί να ήθελε νίκη με σκορ 3-0 απέναντι στην αδύναμη, αποκλεισμένη αλλά άκρως μαχητική Ιρλανδία, για να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στα προημιτελικά, όμως μετά το 1-0 με την κεφαλιά του Κασάνο στο 35' από κόρνερ του Πίρλο, «κάθισε» και δεν κυνήγησε άλλο τέρμα. Μάλιστα στο β' ημίχρονο έδωσε πολλούς χώρους στους Ιρλανδούς του Τραπατόνι (που μέχρι χθες δεν είχε ηττηθεί απ' την ομάδα της χώρας του), οι οποίοι έγιναν απειλητικοί αρκετές φορές, με τον Μπουφόν και την ιταλική άμυνα να κρατούν το μηδέν. Ο Μπαλοτέλι, που αντικατέστησε τον Ντι Νατάλε πέτυχε το 2-0 με εκλπηκτικό ψαλίδι από κόρνερ και πάλι του Πίρλο στο 90' και σφράγισε τη νίκη της Σκουάντρα Ατζούρα. Με το σφύριγμα της λήξης απ' τον τούρκο διαιτητή Τσακίρ, οι Ιταλοί περίμεναν να ολοκληρωθεί και το άλλο ματς, στο οποίο η Ισπανία προηγούταν 1-0 με γκολ του Νάβας στο 88', όμως αν οι Κροάτες ισοφάριζαν έπαιρναν εκείνοι την πρόκριση!
 Τελικώς, το 1-0 έμεινε και η Ιταλία κατάφερε για ακόμη μία φορά να προκριθεί απ' τη φάση των ομίλων ευνοούμενη από το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα!

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Ιταλία: Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Κιελίνι (57' Μπονούτσι), Μπαλτζαρέτι, Πίρλο, Τιάγκο Μότα, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι, Κασάνο (63' Ντιαμάντι), Ντι Νατάλε (74' Μπαλοτέλι).
 Ιρλανδία: Γκίβεν, Ο' Σέι, Νταν, Λέτζερ, Γουόρντ, Γουίλαν, Άντριους, ΜακΓκίτι (65' Λονγκ), Νταφ, Κιν (86' Κοξ), Ντόιλ (76' Γουόλτερς).

 Σα να μην ήθελαν να νικήσουν οι Ισπανοί!

 Στο άλλο ματς, στην "PGE Arena" του Γκντανσκ η Ισπανία παρουσίασε ένα επιεικώς μέτριο πρόσωπο. Σα να μην ήθελαν να σκοράρουν και να νικήσουν οι παίκτες του Βιθέντε ντελ Μπόσκε, με το ματς κόντρα στους Κροάτες και όλες τις ιδιαιτερότητες που το ακολουθούσαν και τα πιθανά και απίθανα σενάρια του 3ου ομίλου, να κυλάει χαλαρά για τουλάχιστον 70'. Το 0-0 έμενε χωρίς φάσεις στον αγώνα, μέχρι που ο Μπίλιτς αποφάσισε να ρισκάρει πολύ, πραγματοποιώντας επιθετικές αλλαγές με σκοπό να τα παίξει όλα για όλα για την πρόκριση. Ένα γκολ των Κροατών αυτομάτως θα τους έδινε την πρωτιά στον όμιλο και την πρόκριση μαζί με την Ιταλία, ενώ θα άφηνε εκτός τους Πρωταθλητές Ευρώπης και Κόσμου!
 Στην άλλη πλευρά ο ντελ Μπόσκε είχε ήδη αποσύρει τον Φερνάντο Τόρες, μοναδικό επιθετικό των Ιβήρων, περνώντας στη θέση του τον Χεσούς Νάβας και παίζοντας χωρίς φορ για περίπου μισή ώρα όταν κι έβαλε στο ματς τον Νεγρέδο στο 89'!

 Ένα λεπτό νωρίτερα, στο 88' ο Νάβας είχε ανοίξει το σκορ για τους Ισπανούς, οι οποίοι λυτρώθηκαν, καθώς κινδύνεψαν σοβαρά με αποκλεισμό. Το 1-0 διατηρήθηκε παρά την πίεση των Κροατών στα τελευταία λεπτά, με αποτέλεσμα η Ισπανία να κατακτήσει την 1η θέση του ομίλου και την Ιταλία τη 2η. Και οι δύο περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλό τους στους «8» από τα αποψινά τελευταία ματς του 4ου ομίλου μεταξύ Αγγλία-Ουκρανίας και Σουηδίας-Γαλλίας. Εκεί, η Σουηδία είναι ήδη αποκλεισμένη, η Ουκρανία θέλει μόνο νίκη, ενώ η Γαλλία έχει το πάνω χέρι ακόμη και για την 1η θέση, αφού έχει το πλεονέκτημα απέναντι στους Άγγλους στο goal average, το οποίο βέβαια μπορεί να ανατραπεί. Μένει να δούμε αν οι συνδιοργανωτές με ηγέτη τον Σεβτσένκο καταφέρουν να κάνουν την έκπληξη και να αποκλείσουν την Αγγλία, ώστε να συνεχίσουν τουλάχιστον εκείνοι στα νοκ άουτ μιας και οι Πολωνοί δεν τα κατάφεραν.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Κροατία: Πλετίκοσα, Βίντα (66' Γέλαβιτς), Τσόρλουκα, Ζίλντενφελντ, Στρίνιτς, Βουκόγεβιτς (81' Εντουάρντο), Ράκιτιτς, Σρνα, Πράνιτς (66' Πέρισιτς), Μόντριτς, Μάντζουκιτς.
 Ισπανία: Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι (89' Νεγρέδο), Τσάμπι Αλόνσο, Σίλβα (73' Φάμπρεγκας), Ινιέστα, Τόρες (61' Χεσούς Νάβας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: