8/6/10

Σε λιγότερο από τρία 24ωρα ξεκινάει το Mundial της Ν. Αφρικής και ας πάμε να ρίξουμε μια ματιά στους 8 ομίλους και να κάνουμε τις πρώτες εκτιμήσεις


 Ο 1ος όμιλος λοιπόν και ο πιο αμφίρροπος κατέ με, αποτελείται από την διοργανώτρια και επικεφαλής του ομίλου Νότια Αφρική, το Μεξικό, την Ουρουγουάη και την Γαλλία.
 Κανονικά με βάση τις ομάδες, και δεδομένου ότι η Γαλλία έχει τα χάλια της εδώ και χρόνια, με τον Ντομενέκ να είναι εκτός τόπου και χρόνου και την Ν. Αφρική του Παρέιρα να είναι απλά "λίγη", το Μεξικό και η Ουρουγουάη φαντάζουν ως τα φαβορί για την πρόκριση. Όμως οι Αφρικανοί λόγω έδρας δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ξεγραμμένοι και οι Γάλλοι έχοντας καλούς παίχτες κάποτε θα πάρουν μπροστά και προσωπικά πιστεύω ότι το Μουντιάλ θα είναι η αρχή της επιστροφής των Τρικολόρ. Δεν λέω ότι θα το σηκώσουν, αλλά πιστεύω ότι εύκολα ή δύσκολα θα περάσουν τον όμιλο και μετά, αν αποφύγουν την Αργεντινή περνάνε και στους "8"...
 Γαλλία και Μεξικό βλέπω εδώ, αλλά στοιχηματικά ίσως αξίζει η Ν. Αφρική λόγω έδρας.

 Ο 2ος όμιλος είναι αυτός της Εθνικής μας και ο οποίος διασταυρώνεται μετά με τον 1ο. Αργεντινή, Νιγηρία, Ελλάδα και Νότιος Κορέα λοιπόν, με την ομάδα του Μαραντόνα (λίγος ως προπονητής ο "Θεός") να είναι το μεγάλο φαβορί για πρόκριση και ένα από τα φαβορί για την κούπα. Η Νιγηρία που παίζει σχεδόν εντός έδρας, θέλει υπό τις οδηγίες του Λαρς Λάγκερμπακ να προκριθεί έστω στους "16" και ο εύκολος θεωρητικά όμιλος την ευνοεί. Με τους Γιακούμπου, Μάρτινς και Ομπίνα μπροστά, τον Ενιεάμα στο τέρμα και τον Γιόμπο στην άμυνα έχει το υλικό για να το πετύχει. Η Ν. Κορέα δεν έχει πλην του Παρκ της Γιουνάιτετ, κάποιον καλό παίχτη, αλλά έχει παίχτες "μηχανάκια" και εκεί θα πρέπει εμείς να δώσουμε προσοχή. Η Ελλάδα που όπως όλοι βλέπετε και ξέρετε έχει τα χάλια της εδώ και καιρό. Και επειδή η προηγούμενη και μοναδική παρουσία μας σε τελικά παγκοσμίου κυπέλλου ήταν τραγική (Αμερική, 1994) καλό θα ήταν να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να θέσουμε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους. Αρχικά ο στόχος θα πρέπει να είναι το 1ο μας γκολ, έπειτα ο βαθμός, μετά η νίκη και τέλος η πρόκριση στους "16", που αν με το καλό έρθει θα είναι μεγάλη επιτυχία.
 Εδώ βλέπω Αργεντινή (ομάδα που υποστηρίζω άλλωστε), Νιγηρία. Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι απλά. Πρέπει να ξεκινήσει με νίκη κόντρα στην Ν. Κορέα και μετά να σκιστεί να πάρει ισοπαλία από τη Νιγηρία, και με τους 4 βαθμούς θα είναι με το... ενάμιση πόδι στους "16". Μπορεί όμως; Θα λάμψει πάλι το άστρο του Γερμανού; Λίγη υπομονή ακόμη και θα μάθουμε...

 Ο 3ος όμιλος αποτελείται από τις Αγγλία, ΗΠΑ, Αλγερία, Σλοβενία. Ξεκάθαρο φαβορί κι εδώ η ομάδα του Καπέλο, που παρουσιάζεται από πολλούς ως φαβορί ακόμη και για κατάκτηση. Από κει και πέρα οι ΗΠΑ δείχνουν φαβορί να ακολουθήσουν τα "λιοντάρια". Έχουν καλή ομάδα και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα προόδου. Εικόνα της Αλγερίας δεν έχω, αλλά γιατί να μην μπει σφήνα; Στην έδρα της -σχεδόν- παίζει και οι ΗΠΑ είπαμε έχει καλή ομάδα, αλλά δεν είναι φόβητρο. Η Σλοβενία είναι επίσης αδύναμη, αλλά έχει ελπίδες να ακολουθήσει τους Άγγλους.
 Εδώ επιλέγω Αγγλία, ΗΠΑ, αν και όποιος θέλει να κυνηγήσει στοιχηματικά την έκπληξη, ας ποντάρει στην Αλγερία.

 Ο 4ος όμιλος που διασταυρώνεται με τον 3ο απαρτίζεται από τις Γερμανία, Σερβία, Γκάνα, Αυστραλία. Οι Γερμανοί είναι σαφώς το φαβορί, όμως την καλύτερη μπάλα παίζουν οι Σέρβοι. Με Ιβάνοβιτς, Βίντιτς, Σούμποντιτς και Κολάροφ στην άμυνα, Στάνκοβιτς, Κρέσιτς, Γιοβάνοβιτς στο κέντρο και Ζίγκιτς, Πάντελιτς μπροστά έχουν ένα εξαιρετικό σύνολο που έπαιξε μεγάλη μπάλα στα προκριματικά. Άλλο βέβαια τα τελικά, αλλά πιστεύω ότι η Σερβία θα προκριθεί στους "16", με τις Γκάνα (χωρίς τον Εσιέν) και Αυστραλία να μην πέφτουν αμαχητί αφού δεν είναι κακές ομάδες, αλλά τελικά να λυγίζουν..
 Επομένως βλέπω Γερμανία, Σερβία.

 Ο 5ος όμιλος αποτελείται από τις Ολλανδία, Δανία, Ιαπωνία, Καμερούν. Οι Ολλανδοί έκαναν περίπατο στα προκριματικά, χωρίς αντιπάλους βέβαια, ενώ και στα φιλικά πετάνε φωτιές στην επίθεση. Κλασικοί Ολλανδοί, έχουν παιχταράδες (Ρόμπεν, Σνέιντερ, Φαν Μπόμελ, Φαν Πέρσι, Κάιτ, Χούντελααρ κ.ά.), παίζουν όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά δυστυχώς δεν προχωράνε ποτέ, δεν φτάνουν μακριά, με την ταμπέλα "losers" να τους έχει μείνει δεκαετίες πριν. Θα δείξει αν φέτος είναι έτοιμοι για το κάτι παραπάνω με τον Φαν Μαρβάικ στον πάγκο. Οι Δανοί επίσης έκαναν εκπληκτικά προκριματικά και μάλιστα αφήνοντας 2ους τους Πορτογάλους και εκτός τους "μισητούς" Σουηδούς. Με τον Μορτεν Ολσεν στον πάγκο και τους Άγκερ, Κλόντρουπ, Πόουλσεν, Κάλενμπεργκ, Γένσεν, Γιόργκενσεν, Γκρόνχιερ, Μπέντνερ, Ρόμενταλ έχουν το υλικό για να αποτελέσουν την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Οι Ιάπωνες είναι το μεγάλο αουτσάιντερ του ομίλου, ενώ το Καμερούν του Πωλ Λεγκουέν έχει δυνατότητες με τους Ετό, Σονγκ, Ενγκουεμό και την -σχεδόν- έδρα για να περάσει στους "16".
 Εδώ βλέπω Ολλανδία, Δανία, ενώ το Καμερούν στα φαβορί για κάποια έκπληξη.

 Ο 6ος όμιλος που διασταυρώνεται με τον 5ο απαρτίζεται από τις Ιταλία, Παραγουάη, Νέα Ζηλανδία, Σλοβακία. Οι Ιταλοί (η δεύτερη ομάδα που υποστηρίζω παραδοσιακά μαζί με Αργεντινή) είναι πολύ πεσμένοι και ευτυχώς που υπάρχει στον πάγκο ο Λίπι, αλλιώς προσωπικά θα τους ξέγραφα. Επίσης ευτυχώς, βρίσκονται σε εύκολο όμιλο, αν και η Παραγουάη δείχνει ικανή να πάρει την πρωτιά από το μεγάλο φαβορί. Πάντως δεν βλέπω κάποια εκ των Νέα Ζηλανδία (η χειρότερη μαζί με τη Β. Κορέα, του Μουντιάλ) και Σλοβακία να μπαίνει σφήνα.
 Ιταλία, Παραγουάη από εδώ, εύκολα.

 Ο 7ος όμιλος αποτελείται από τις Βραζιλία, Βόρειο Κορέα, Ακτή Ελεφαντοστού, Πορτογαλία. Μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ οι Βραζιλιάνοι, δεν μπορεί να σκοντάψουν επάνω σε Ελέφαντες και Πορτογάλους. Καλές ομάδες και οι δύο, αλλά η Βραζιλία έχει τους παιχταράδες για να πάρει την πρώτη θέση. Η Ακτή Ελεφαντοστού μπορεί να κοντράρει στα ίσια τους Πορτογάλους και να προκριθεί ως δεύτερη, αλλά αν τελικά ο Ντρογκμπά δεν προλάβει το Μουντιάλ, τότε θα ποντάρω σίγουρα στους Ίβηρες.
 Άρα, Βραζιλία, Πορτογαλία, με σταντ μπάι τους Αφρικανούς αν τελικά προλάβει ο Ντρογκμπά.

 Ο 8ος όμιλος τέλος, που διασταυρώνεται με τον 7ο, αποτελείται από τις Ισπανία, Ελβετία, Ονδούρα, Χιλή. Οι Ισπανοί φυσικά είναι το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου και ένα από τα μεγάλα για κατάκτηση του Μουντιάλ.
 Από κει και πέρα η Ονδούρα νομίζω ότι δεν έχει τύχη και η μάχη θα γίνει μεταξύ Χιλής, Ελβετίας. Η Χιλή που τερμάτισε πίσω μόνο από τη Βραζιλία στα προκριματικά είναι καλύτερη ομάδα από τους Ελβετούς, οι οποίοι με την διαιτησία βρέθηκαν στην τελική φάση και μπορεί να έχουν τον Χίτσφελντ στον πάγκο και κάποιους καλούς παίχτες (Σεντέρος, Ινλέρ, Φρέι, Ενκουφό) αλλά η Χιλή είναι ελαφρώς καλύτερη.
 Ισπανία και μάλλον Χιλή από εδώ.



 Αυτά λοιπόν εκ πρώτης όψης. Να μην προχωρήσω σε υποτιθέμενα ζευγάρια των "16" αφού δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις ομάδες που θα προκριθούν από τους ομίλους, πόσο μάλλον την ακριβή διάταξη 1ης-2ης θέσης.

 Για την Ελλάδα, ελπίζουμε όλοι και ευχόμαστε να πάει καλά και στηρίζουμε πολλά στο πάθος των Ελλήνων παιχτών και στο άστρο του χερ Όττο. Αγωνιστικά πάντως έχουμε πολλά προβλήματα. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχουμε κέντρο. Ο "Κάρα" είναι η ψυχή της ομάδας, ο μεγάλος αρχηγός, αλλά δεν μαρκάρει πολύ. Ο "Κατσούρ" δεν τρέχει, ως συνέχεια από τον Παναθηναϊκό, ενώ ο τρίτος χαφ, ο Τζιόλης, ε νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω κάτι. Πέραν του ότι ο Ρεχάγκελ θα έπρεπε να βάλει τον Τοροσίδη στα χαφ, που μαρκάρει και αριστερό μπακ τον αριστεροπόδαρο Σπυρόπουλο. Και φυσικά οι τρεις μπροστά είναι επίσης λάθος, αφού η Ελλάδα δεν έχει εξτρέμ. Έχει τρεις επιθετικούς περιοχής και οι δύο εξ αυτών χαραμίζονται στα άκρα. Πιο ορθολογικό θα ήταν ένα 4-4-2 με επιθετικό δίδυμο Σαμαρά Γκέκα (ή Σάλπι). Ο Χαριστέας είναι για τα μπάζα και ο Καπετάνος είναι απλά μία ατυχής έμπνευση του κόουτς. Τέλος στην άμυνα νομίζω ότι οι Κυριάκος, Παπασταθόπουλος είναι οι καλύτεροι αμυντικοί μας. Ούτε Αβραάμ-τσεκούρι, ούτε Μόρας. Ο Μόρας επειδή είναι ψηλός θα ήταν καλός σε σύστημα με τρεις πίσω, όπως μπορεί να δούμε την Εθνική μας με τη Νιγηρία..
 Αυτά τα λέω εξ αρχής για την Ελλάδα, γιατί δεν θέλω να τα λέω μετά. Είτε θα εκτεθώ είτε θα επιβεβαιωθώ, αλλά εγώ έτσι τα βλέπω.

 Τα φαβορί και οι δικές μου εκτιμήσεις:

 Αν επέλεγα ένα φαβορί, αυτό θα ήταν το... αναμενόμενο, η Βραζιλία. Οι αγαπημένες μου παραδοσιακά ομάδες, Ιταλία, Αργεντινή έχουν διαφορετικά προβλήματα η κάθε μία. Η Ιταλία έχει μεγάλο προπονητή αλλά δεν έχει μεγάλους παίχτες, ούτε παίχτες με προσωπικότητα που μπορούν να την καθοδηγήσουν, ενώ η Αργεντινή έχει παιχταράδες αλλά δεν έχει μεγάλο προπονητή. Σαφώς και είναι ανώτεροι από τους Ιταλούς και μπορούν να φτάσουν μέχρι τους "4" τουλάχιστον, ενώ η Ιταλία αν φτάσει στους "8" θα είναι επιτυχία, μολονότι πρόκειται για την κάτοχο του τροπαίου..
 Η Ισπανία είναι το έτερο μεγάλο φαβορί μαζί με τη Βραζιλία, έχει πολύ μεγάλους παίχτους και λογικά θα φτάσει ψηλά. Δεν μπορώ όμως να την βάλω στα μεγάλα φαβορί για τον λόγο ότι βλέπω δύσκολα να παίρνει δεύτερο μεγάλο τρόπαιο μετά το Ευρωπαϊκό.
 Η Γαλλία κάτι μου λέει ότι θα δείξει κάποια πράγματα μετά από χρόνια απραξίας, ενώ οι αντιπαθητικοί Άγγλοι δίνονται ως το τρίτο φαβορί μετά από Βραζιλία, Ισπανία. Άλλοι losers από κει και χωρίς τον αρχηγό Ρίο Φέρντιναντ (ο Τζέραρντ αρχηγός) θα προσπαθήσουν να φτάσουν ψηλά χάρις στο φαινομενικά εύκολο πρόγραμμα που έχουν. Ο Καπέλο πάντως είναι καλός προπονητής και εγώ θα πόνταρα κάποια χρήματα στους Άγγλους.
 Μετά λοιπόν τις Βραζιλία, Ισπανία, Αγγλία, Αργεντινή (η καλύτερη τετράδα για μένα), προσωπικά θα επέλεγα Ολλανδία και Ιταλία για την εξάδα. Οι έτεροι αντιπαθητικοι -μαζί με τους Άγγλους- Γερμανοί είναι πάντα ικανοί για να πάνε ψηλά και δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Για την έκπληξη θα επέλεγα το Μεξικό και τη Δανία, ενώ οι Αφρικανικές ομάδες δεν βλέπω να φτάνουν ψηλά. Νότια Αφρική λόγω έδρας και Ακτή Ελεφαντοστού, Καμερούν, Νιγηρία, Αλγερία ίσως περάσουν στους "16" και με τύχη κάποια από αυτές μέχρι και τους "8", αλλά για παραπέρα δεν βλέπω καμία..

  Λιγότερες από τρεις μέρες έμειναν για την σέντρα του πρώτου αγώνα, μεταξύ της διοργανώτριας Νοτίου Αφρικής και του Μεξικού το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ το άλλο ματς του πρώτου ομίλου μεταξύ Ουρουγουάης και Γαλλίας θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής, για να συνεχίσουν οι υπόλοιποι όμιλοι μέχρι και την Τετάρτη και ακολούθως οι επόμενες αγωνιστικές. Θα προσπαθώ να αναλύω τα ματς κάθε ημέρας, ενώ μετά τους ομίλους, όταν πια θα γνωρίζουμε τα ζευγάρια των "16" θα προχωρήσω εκ νέου σε προγνωστικά μέχρι και τον τελικό, αφού τότε πλέον θα ξέρουμε όλες τις διασταυρώσεις.

 Καλό Mundial να έχουμε, καλή επιτυχία στην Ελλάδα και μακάρι να δούμε ωραία μπαλίτσα στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής!

6 σχόλια:

lt.aldo raine είπε...

η αφρική είναι διοργανώτρια περνάει σίγουρα. μονο μην δούμε τα έκτροπα της κορέας.
η γαλλία είναι περίεργη ομάδα...δεν ξέρω.

εγώ είμαι σίγουρος ότι θα περάσουμε. άμα ο οτο είχε διαχειριστή καλύτερα το υλικό που είχε...μέχρι και στους 8 θα μπορούσαμε να φτάσουμε. όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα παίζει ο νίνης....γιατί αλλιώς δεν.

για τελικό βλέπω αργεντινή-ισπανία. οι ισπανοί έχουν τρομερή ομάδα και οι βραζιλιάνοι δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκονται.

και φυσικά βίγια για πρώτος σκόρερ να πάμε και ταμείο:)

καλή επιτυχία και στους πράσινουν μουντιαλικούς.

tzonakos είπε...

Ισοπαλία με Αργεντινή θα φέρουμε, ήττα απο Κορέα, νίκη με Νιγηρία.
Απο κει και περα το χάος.
Ομολογώ οτι πρώτη φορά στη ζωή μου, παραμονές Μουντιάλ ποδοσφαίρου και δεν μου καίγεται καρφί.
Δεν με ενδιαφέρει καθόλου.
Αλλωστε εχουμε μουντομπάσκετ αργότερα, τι να μου πει τωρα η ...μπαλλίτσα ; :)
Αντε ας επιλέξω και εγω δυό ομάδες για τον Τελικό :
Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, απο αυτες τις τρείς, θα παίξουν οι δύο στον τελικό. Οξω οι λατίνοι, εκτός Βραζιλίας φυσικά. Ολοι οι άλλοι, όξω !

Mike είπε...

it.aldo raine ναι, αμα δω προκλητικη διαιτησια υπερ της Ν. Αφρικης και γενικα των Αφρικανων θα ξενερωσω..

Οι Γαλλοι περιεργοι, σωστο. Και επισης πολυ πεσμενοι και με χαλια προπονητη. Για την Εθνικη τα ανελυσα. Μακαρι...

Η Αργεντινη μακαρι να παει τελικο, λειπει ο καλος προπονητης παντως.

Θα δουμε, περισσοτερα προγνωστικα παντως εγω θα κανω μετα τους ομιλους.

Καλη επιτυχια με τον Βιγια, δεν εχω παιξει ακομη πρωτο σκορερ, θα δω.

Mike είπε...

tzonako μ' αρεσει ο συνδυασμος που εβγαλες, δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτος!
Εισαι φιλοΒραζιλιανος ε;
ενταξει καθενας με τις αδυναμιες του :p

Προτιμας μουντομπασκετ ρε συ απο μουντιαλ; αν ηταν απο ευρωπαϊκο θα σου ελεγα οκ. Αλλα το μουντιαλ ειναι... αλλη φαση!

coachp είπε...

Δεν εβαλες πουθενά για εκπληξη (μέχρι 8αδα) Σερβία και ΗΠΑ που έχουν καλές ομάδες...

Ισπανια καθαρα πρωτο φαβορί.
Η Ολλανδια καθαρά δεύτερο φαβορί μαζί με Αργεντινη (μόνο λογω διαστυρωμάτων και υλικου-ο Μαραντόνα ειναι τρελός) και Αγγλία...

Η Βραζιλία εκπληξη αν προχωρήσει πολύ όπως και η Γαλλία που έχει τρομερο ροστερ και ηλιθιο προπονητή που δεν τον στηριζουν ουτε οι Γαλλοι.

Και μια πλεροφορια. Ποτε δεν εχει αποκλειστει διοργανωτης απο φάση ομιλων... Αλλα το Μεξικο παιζει την κοντρα επιθεση με Μεδινα και Χοουαρδαδο πιο καλά και απον ιδια την κοντρα επιθεση...

Αυτα!

Mike είπε...

coachp καλησπερα καταρχην.
Σερβια και ΗΠΑ εχουν καλες ομαδες, το εγραψα, ομως περνωντας τον ομιλο παιζουν με Αγγλια και Γερμανια αντιστοιχα, οποτε δυσκολα τα πραγματα. Εκτος αν καποια εκ των δυο τερματισει 1η στον ομιλο της και επομενως παιξουν μαζι στους "16" και ετσι βρεθει η μια στους "8"!

Για Ισπανια συμφωνω, απλα πιστευω οτι δυσκολα θα παρει δευτερο συνεχομενο μεγαλο τιτλο.. Αργεντινη και Αγγλια ειναι επισης φαβορι, διαφωνω για Ολλανδια επειδη ειναι αποδεδειγμενα losers. Μακαρι να πανε ψηλα παντως γιατι χαιρεσαι να τους βλεπεις!

Για Γαλλια συμφωνουμε, απλα καθαρα δικη μου αισθηση οτι θα ξαναφανει φετος μετα απο τοσα χρονια ανυπαρξιας..

Οσο για τη Ν. Αφρικη, ναι μεν δεν εχει αποκλειστει ποτε διοργανωτης, αλλα η εν λογω διοργανωτρια ειναι απο τις πιο αδυναμες ever!
Παρ' ολα αυτα σαφως και μπορει να περασει, αλλα δεν θα ηθελα να γινει με διαιτησια..