26/10/09

The Apartment, Billy Wilder, 1960



"Η Γκαρσονιέρα" του Billy Wilder αποτελεί μία εκ των πιο απολαυστικών ταινιών του σημαντικού Αμερικανού σκηνοθέτη. Με το πρωταγωνιστικό δίδυμο Jack Lemmon, Shirley MacLaine σε μεγάλα κέφια, ο Γουάιλντερ, αφήνοντας εδώ και λίγα χρόνια τα φιλμ-νουάρ που έκανε και ενώνοντας δραματικά με κωμικά στοιχεία, υπογράφει αυτή την υπέροχη, γλυκόπικρη ερωτική κομεντί.
Το σενάριο είναι πανέξυπνο, η πλοκή εξελίσσεται πολύ γρήγορα, περιττές σκηνές δεν υπάρχουν, οι ατάκες είναι ιδιαίτερα εύστοχες, ενώ ο σκηνοθέτης αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής του με υποδόρια σατιρική ματιά, και ο οποίος δεν μοιάζει να έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, επίκαιρες όσο ποτέ είναι οι θεματικές του ενότητες. Το χρήμα, το κυνήγι της καριέρας, το σεξ ακόμη και σήμερα απειλούν τις κοινωνίες που ζούμε και έχουν πάρει για τα καλά τη θέση της ανθρωπιάς, της αλληλοστήριξης, της αγάπης και του ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο.  

Η Υπόθεση της ταινίας:
Ο Κ.Κ. Μπαντ Μπάξτερ (Τζακ Λέμον), είναι ένας μοναχικός χαμηλόμισθος υπάλληλος σε μια ασφαλιστική εταιρία της Νέας Υόρκης. Στην προσπάθεια του να ανέβει στα αξιώματα, κάνει χατίρια και δανείζει το διαμέρισμα του σε ανωτέρους του, που το μετατρέπουν σε γαμηστρώνα. Η δική του ερωτική ζωή δεν προχωράει καθόλου καλά, αφού είναι ερωτευμένος με το κορίτσι του ασανσέρ, την Φραν Κιούμπελικ (Σίρλεϊ ΜακΛέιν). Ακόμα χειρότερα δε που η Φραν έχει σχέση με το μεγάλο αφεντικό, που και αυτό θα ζητήσει με τη σειρά του το "χρυσό" κλειδάκι από τον Μπάξτερ.


 Απολαυστικός ο -35 ετών τότε- Τζακ Λέμον, ΘΕΑ η Σίρλεϊ, ευφυής ο Γουάιλντερ. Απολαυστική γλυκόπικρη κομεντί, σε ασπρόμαυρο φόντο, έξυπνη σάτιρα πάνω στις κοινωνικές "επιβολές".

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την "Γκαρσονιέρα":
Η ταινία θεωρείται μία από τις κλασσικότερες κωμωδίες όλων των εποχών. Έχει προταθεί συνολικά για 24 βραβεία και κατέκτησε τα 16, μεταξύ των οποίων την χρυσή σφαίρα για καλύτερο άνδρα ηθοποιό και γυναίκα ηθοποιό (Τζακ Λέμον και Σίρλεϊ ΜακΛέιν), το βραβείο για καλύτερο αλλοδαπό άνδρα ηθοποιό και αλλοδαπή γυναίκα ηθοποιό (Τζακ Λέμον και Σίρλεϊ ΜακΛέιν) από την Βρετανική Ακαδημία κινηματογράφου και 4 βραβεία Όσκαρ για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σεναρίου και μοντάζ με τους Μπίλι Γουάιλντερ - Μπίλι Γουάιλντερ - Μπίλι Γουάιλντερ και Ι.Α.Λ. Ντάιμοντ - Ντάνιελ Μαντέλ, αντίστοιχα.
Το περιοδικό Premiere ψήφισε και συμπεριέλαβε την ταινία ανάμεσα στις 50 Καλύτερες Κωμωδίες Όλων των Εποχών το 2006, ενώ από το 1998 συγκαταλέγεται στις 100 κορυφαίες ταινίες του Αμερικάνικου κινηματογράφου από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Σινεμά άλλων εποχών, πανέμορφο, διαχρονικό, κλασικό, αξεπέραστο, αγαπημένο.

Βαθμολογία: 9/10

4 σχόλια:

crispy είπε...

Mike η τελευταία σου πρόταση τα λέει όλα. Το λατρεύω αυτό το σινεμά μιας άλλης εποχής , που μπορεί να μην διαθέτει εφέ και 3d , αλλά διαθέτει τρομερή γοητεία . Όπως σίγουρα θα ξέρεις οι Wilder & Lemmon συνεργάστηκαν αρκετές φορές , με αποκορύφωμα το ''some like it hot''. Και φυσικά ίδιο σκηνοθέτη κι ίδιο πρωταγωνιστικό δίδυμο είχαμε στο ''Irma la douce''.

Mike είπε...

"Irma la Douce": Ακομη μια αγαπημενη ταινια. Πετυχημενο διδυμο το "Wilder - Lemon", οπως μου αρεσε παρα παρα πολυ το ζευγαρι Lemon - Shirley, εδω.

Ενταξει, στο "Some like it Hot" παιζει και η Merilyn... Αλλο επιπεδο!


Επειδη παντως μου αρεσει πολυ ο Wilder -και βλεπω αρεσει και σε σενα- θα σου προτεινα μερικες ακομη ταινιες του (σιγουρα θα εχεις δει καποιες):

Double Indemnity, The lost Weekend, The Emperor Waltz, Sunset Blvd (οπωσδηποτε!), Ace in the Hole (οπωσδηποτε!), Sabrina, The Seven year itch (οπωσδηποτε!), Witness for the Prosecution (οπωσδηποτε), Avanti!

crispy είπε...

billy wilder συνέχεια: seven year itch μεγάλη λατρεία! Τσέκαρε επίσης ''one , two, three'' με ρεσιτάλ ερμηνείας του James Cagney & ''the secret life of sherlock holmes'' (μια και σε λίγο βγαίνει εκείνη του Ρίτσι) & ''fortune cookie'' & ''front page'' με το ανεπανάληπτο δίδυμο Lemmon & Matthau. Εντάξει , νομίζω ότι με τις δικές σου προτάσεις και τούτες εδώ σχεδόν συμπληρώσαμε την φιλμογραφία του Wilder!

Mike είπε...

front page εχω δει μονο απο αυτα που λες, ε ναι την ολοκληρωσαμε τη φιλμογραφια του! Σκηνοθεταρα ο Wilder, αξιζουν -σχεδον- ολες οι ταινιες του.