5/10/09

Εκλογικός θρίαμβος με συντριπτική νίκη για το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου.



Ο Ελληνικός λαός στις 4/10/2009 μίλησε δυνατά και ξεκάθαρα. Και έβγαλε κυβέρνηση αυτοδυναμίας το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, με 10 ολόκληρες μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ (43,8% - 33,8%) και 160 έδρες έναντι 93.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα:  
Το ΚΚΕ εξασφαλίζει ποσοστό 7,6%, το ΛΑΟΣ 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5% και οι Οικολόγοι 2,4% ενώ το ποσοστό των λοιπών κομμάτων είναι 2,2%.
Μία μεγάλη ήττα για τη Δεξιά, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ήττα της παράταξης, με τη μικρότερη συγκέντρωση ποσοστών και στοιχίζει την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Κων/νου Καραμανλή να παραιτηθεί από το αξίωμα του Προέδρου του κόμματος.

Μία μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ, προσωπική νίκη για τον Γιώργο Παπανδρέου, νίκη της Δημοκρατίας, νίκη ελπίδας για την χώρα και τον πολίτη.

Τώρα αρχίζει η μάχη
Τίποτα δεν τελείωσε απόψε. Από αύριο αρχίζουν τα δύσκολα για τη νεοεκλεχθείσα κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα για πράξεις. Πράξεις, με τις οποίες η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποδώσει στον ελληνικό λαό την ψήφο εμπιστοσύνης που της έδωσε σε αυτές τις εκλογές. Πράξεις, στις οποίες ουσιαστικά θα μετουσιώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Είναι ώρα για έργα. Έργα που ο τόπος έχει ανάγκη. Αλλαγές που ο λαός χρειάζεται, ανοιχτές υποθέσεις που θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

Λευκή επιταγή ο ελληνικός λαός δεν δίνει σε κανέναν. Αυτό οφείλει να γίνει αντιληπτό και να καταστεί σαφές από όλα τα μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στρώνονται ήδη στη δουλειά. Βρισκόμενο δίπλα στον πολίτη και ενεργώντας για τον πολίτη, αλλά και για τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αναλάβει να βγάλει την Ελλάδα από τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται, κυρίως οικονομικά.


Συγχαρητήρια Γιώργο, το άξιζες

Πολλά συγχαριτήρια στον Γιώργο Παπανδρέου, που πέτυχε αυτή τη σπουδαία νίκη. Όλα αυτά τα χρόνια δούλεψε πολύ, πέρασε αρκετές δυσκολίες, κυνηγήθηκε και υπονομεύτηκε μέσα από το ίδιο το κόμμα, παρέλαβε το περίφημο "δαχτυλίδι" από την μαϊμού της πολιτικής σκηνής, επί δύο ολόκληρα χρόνια είχε εναντίον του σύσσωμο τον έντυπο Τύπο, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Δούλεψε, απομόνωσε όλα τα καθίκια και τους κλέφτες, προχώρησε σε ανανέωση, βάζοντας δίπλα του δύο ανθρώπους που έδωσαν το δικό τους μεγάλο αγώνα (Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου), διατηρώντας πάντα το χαμηλό προφίλ, την εικόνα του "καλού παιδιού" -δείγμα της διαφορετικής κουλτούρας που έχει-, δίχως να επιδεικνύει αλαζονικό ύφος, όλο αυτό τον καιρό στάθηκε δίπλα στον πολίτη, μίλησε με τον κόσμο,έκανε σκληρή αντιπολίτευση με προτάσεις, σαφές πρόγραμμα και προσωπικές δεσμεύσεις. Τέλος, με την προεκλογική του καμπάνια έπεισε και τους τελευταίους αναποφάσιστους για το πρόγραμμά του και την προοπτική ελπίδας για τη χώρα.

Έκανε πέρα τα λαμόγια, προώθησε νέα στελέχη


Μπορεί να τους κράτησε στο κόμμα, τους απομάκρυνε όμως από τον πυρήνα. Μιλάμε φυσικά για τους "Σημιτικούς", εκείνους που φέρθηκαν ύπουλα και άνανδρα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Στη θέση τους και στα πλαίσια της ανανέωσης έβαλε νέα παιδιά, που έχουν πολλά να δώσουν στον τόπο.

Αναγνώριση από Βενιζέλο

Πολλά συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ για τη νίκη, επίτευγμα που κυρίως οφείλεται προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου, είπε μετά τα επίσημα exit polls, ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Έπεισε στο debate και κέρδισε κατά κράτος την προεκλογική μάχη

Όπως είχαμε ξαναπεί και γράψει εδώ, μεγάλος νικητής στο debate των δύο ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ μαζί με τον Τσίπρα είχαν κερδίσει τις εντυπώσεις στην τηλεμαχία των 6 αρχηγών. Όσον αφορά τη συνολική προεκλογική μάχη, ο Γιώργος Παπανδρέου επικράτησε κατά κράτος, αφού το πρόγραμμά του, οι προσωπικές δεσμεύσεις, η προοπτική αλλαγής, η από κοινού συμμετοχή με τον πολίτη,  έπεισαν τους εναπομείναντες αναποφάσιστους, οι οποίοι γύρισαν αποδοκιμαστικά την πλάτη στον Καραμανλή, με το ανύπαρκτο πρόγραμμα και τις ασταμάτητες ψευτό-κατηγορίες.

Πιάνει δουλειά άμεσα

Ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας κάνει τις προαπαιτούμενες ετοιμασίες για την ώρα ανάδειξης του ως Πρωθυπουργό της χώρας, έχει προχωρήσει σε έναν προγραμματισμό. Συγκεκριμένα, έχει κάνει τις πρώτες κρίσιμες επιλογές στη ζώνη της οικονομίας και έχει δώσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα οδηγίες για κινήσεις και πρωτοβουλίες εντός και εκτός της χώρας, σε μια προσπάθεια να κερδηθεί από την αρχή η μάχη της εμπιστοσύνης.
 Στη ζώνη της πολιτικής από τις πρώτες πράξεις θα είναι αυτή της ανακοίνωσης όλων των αποφάσεων μέσω του Διαδικτύου, ώστε να γίνει πράξη η αρχή της διαφάνειας. Παραλλήλως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει δώσει σήματα σε συγκεκριμένα στελέχη ότι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα θα είναι αυτό του εκλογικού νόμου. Ο κ. Παπανδρέου έχει αναγγείλει ότι θα φέρει το ταχύτερο στη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο, με την πρόθεση μάλιστα να ψηφισθεί από 200 βουλευτές, ώστε οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με νέους όρους και κυρίως σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει πια την ευκαιρία και τη δύναμη να ηγεμονεύσει στην πολιτική ζωή της χώρας και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για καινούργια αρχή. Θα βοηθηθεί σε αυτή την προσπάθεια και από τη διεθνή ακτινοβολία και τη δυνατότητα επαφών και επικοινωνίας που έχει στο εξωτερικό. Το χθεσινό πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είναι εν προκειμένω απολύτως ενδεικτικό.

* Το ότι το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε τις εκλογές ήταν δεδομένο. Η διαφορά ομολογουμένως ξάφνιασε τους πάντες. Τόσο οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι πλέον απαισιόδοξοι Νεοδημοκράτες δεν έβλεπαν τη διαφορά να ξεπερνά τις 6,5-7 μονάδες.
Κι όμως!
Ήρθε αυτή η απόλυτα δίκαιη διαφορά των 10 μονάδων.  Αυτό οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ γκρέμισε τα μπλε προπύργεια. Για πρώτη φορά πρασίνησε η Φλώρινα, ενώ θριάμβευσε σε Θεσσαλονίκη, Α΄ & Β΄(!) περιφέρεα, ενώ το μεγάλο "μπαμ" έγινε με την επικράτηση στην Α΄ Αθηνών! Επίσης, οι συνολικά 8 μονοεδρικές περιφέρειες βάφτηκαν πράσινες!
Εννοείται ότι έγινε "πάρτι" στα νησιά, τις αγροτικές επαρχίες, την Αττική, την Αχαΐα, τη Β΄Αθηνών και τη Β΄ Πειραιώς μεταξύ άλλων. Το ΠΑΣΟΚ έχασε μόνο σε Σέρρες, Καστοριά, Μεσσηνία, Αργολίδα (για μόλις 0,2%), Λακωνία.

*Ο ελληνικός λαός έδειξε με το μέγεθος της διαφοράς δύο πράγματα. Το ένα είναι πως σιχάθηκε τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. και τα αποτελέσματα που αυτή έφερε, τα σκάνδαλα, τα ψέμματα, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Το άλλο είναι η μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Την στήριξή του σε έναν άνθρωπο φύσει ευγενή, ήπιων τόνων, με πολύ όρεξη για δουλειά και προσφορά στη χώρα. Έναν άνθρωπο εργατικό, τίμιο, που καλείται βέβαια να αποδειχθεί αντάξιος αυτής της λαϊκής εντολής και επιθυμίας για αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: