7/10/09

The Untouchables, Brian de Palma, 1987



"Οι αδιάφθοροι" είναι σε κάθε περίπτωση μία σπουδαία γκανγκστερική περιπέτεια. Η καλύτερη ταινία του Ντε Πάλμα, ο οποίος αν είχε μια σταθερότητα θα ήταν μέσα στους "μεγάλους" του cinema.

Κριτικοί και κοινό συμφωνούν: "Οι Αδιάφθοροι" του Μπράιαν ντε Πάλμα είναι ένα αριστούργημα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε, μία ένδοξη, σκληρή αλλά και χορταστικά απολαυστική απεικόνιση των γκάνγκστερ που εξουσίαζαν το Σικάγο της Ποτοαπαγόρευσης κι ενός υπερασπιστή του νόμου που τολμά να τα βάλει μαζί τους.
Το Κακό και το Καλό αναμετριούνται με ένα καστ βαρύ πυροβολικό που περιλαμβάνει τους Κέβιν Κόστνερ ως τον ομοσπονδιακό πράκτορα Ελιοτ Νες, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο στο ρόλο του θρυλικού Αλ Καπόνε και τον Σον Κόνερι στον ρόλο του Μαλόουν, του αστυνομικού που διδάσκει στον Νες τον μοναδικό τρόπο εξόντωσης της Μαφίας: ασταμάτητοι, ανελέητοι πυροβολισμοί.

Πρόκειται σαφώς για σπουδαία γκανγκστερική ταινία. Και αυτό γιατί εμπεριέχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν τέτοια. Γρήγορη πλοκή, δυνατοί χαρακτήρες, έντονοι διάλογοι, πολύ πιστολίδι, μεγάλες ερμηνείες, πολύ δυνατό φινάλε. Κι όλα αυτά πλαισιόνονται από μεγάλα ονόματα σε καστ -έξοχοι όλοι, εκείνος όμως που κλέβει την παράσταση είναι ο Κόνερι (κέρδισε και το μοναδικό του Όσκαρ-β' ανδρικού ρόλου), σκηνοθεσία, σενάριο (Ντέιβιντ Μάμετ), μουσική (Ένιο Μορικόνε).

"Οι Αδιάφθοροι" είναι σίγουρα μέσα στις δέκα καλύτερες Αμερικάνικες των 80s και μία must see τανία.

Βαθμολογία: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: