24/11/09

Memento, Christopher Nolan, 2000



Μεμέντο (Memento) είναι ο ελληνικός τίλος αυτού του μικρού διαμαντιού από τον Κρίστοφερ Νόλαν (Christopher Nolan). Ο Αμερικανός σκηνοθέτης (Following, Insomnia, The Prestige, The Dark Knight) υπογράφει εδώ, το 2000, με ένα συναρπαστικό θρίλερ, την καλύτερη ταινία του.


Η υπόθεση της ταινίας:
Ο Lenard Shelby φορά ακριβά ευρωπαϊκά κοστούμια, οδηγεί το τελευταίο μοντέλο της Τζάγκουαρ, αλλά ζει σε φτηνά ανώνυμα μοτέλ, πληρώνοντας με ένα παχύ ρολό χαρτονομίσματα. Παρόλο που μοιάζει με επιτυχημένο επιχειρηματία, η μόνη του απασχόληση είναι η αναζήτηση εκδίκησης: πρέπει να εντοπίσει και να τιμωρήσει τον άνθρωπο που βίασε και σκότωσε τη γυναίκα του. Με την αστυνομία να μην ασχολείται με την υπόθεσή του, η απόδοση δικαιοσύνης αποτελεί πλέον το σκοπό της ζωής του. Η δυσκολία στην αναζήτηση του δολοφόνου της γυναίκας του επαυξάνεται από το γεγονός ότι ο Lenard υποφέρει από μια σπάνια και ανίατη μορφή απώλειας μνήμης. Παρόλο που μπορεί να ανακαλεί λεπτομέρειες πριν από το γεγονός που στιγμάτισε τη ζωή του, ο Lenard δεν μπορεί να θυμηθεί τι συνέβη πριν από 15 λεπτά, πού βρίσκεται, πού πάει και γιατί. Ως πρώην ερευνητής για λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας έχει συναντήσει κάποιον που είχε παρόμοιο πρόβλημα και σε συνδυασμό με την πειθαρχεία που διαθέτει και το ισχυρό κίνητρο, προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τους πλέον ευφάνταστους τρόπους. Στοιχειωμένος από όσα έχει απολέσει, χτίζει τη ζωή του γύρω από σημειώματα, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, χάρτες, ακόμη και τατουάζ που αντικαθιστούν την ικανότητά του να δημιουργεί αναμνήσεις και του υπενθυμίζουν ποιος είναι, ποιον πρέπει να εμπιστεύεται και ποιον όχι...

 Και μόνο η ανάγνωση της υπόθεσης προϊδεάζει για μία συναρπαστική ταινία που βασίζεται σε ένα εξαιρετικό σενάριο.
 Και έτσι ακριβώς είναι. Ο σκηνοθέτης, Κρίστοφερ Νόλαν, κρατάει στα χέρια του ένα ευφυές σενάριο, που αποτελεί και το μεγάλο ατού της ταινίας. Και το αξιοποιεί στο έπακρο με μία πολύ καλή σκηνοθεσία. Εν τέλει το Memento είναι ένα δυνατό θρίλερ, πρωτότυπο, υποψήφιο για 2 Όσκαρ (σενάριο και μοντάζ), ενώ κατάφερε να κερδίσει 42 βραβεία και 32 υποψηφιότητες σε διάφορους διαγωνισμούς.

 Η πρωτοτυπία αυτού του έξοχου φιλμ έγκειται όχι τόσο στο εντυπωσιακό δίχως άλλως σενάριο, αλλά κυρίως χάρις στην αντίστροφη αφήγηση, σύμφωνα με την οποία, ο θεατής πληροφορείται το φινάλε της ιστορίας και από εκεί οδεύει με αγωνία και μυστήριο προς... την αρχή!
Ο Guy Pearce στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι εκπληκτικός, καλοί και οι δεύτεροι ρόλοι, το στόρι συναρπαστικό και η ταινία με το εφεύρημα του σεναρίου σε απορροφάει απ' την αρχή. Το δε φινάλε, σίγουρα αμφιλεγόμενο αλλά εντυπωσιακά ανατρεπτικό.
 Σε αρκετά σημεία της ταινίας, ο Νόλαν χωρίζει την οθόνη σε πολλά τμήματα που κατακλύζονται απ' τις φωτογραφίες που μαζεύει ο Λέναρντ στην προσπάθεια που καταβάλλει να επαναφέρει τη μνήμη του, αλλά και απ' τα τατουάζ που κάνει στο σώμα του.
Εξαιρετική είναι και η φωτογραφία σε αρχικά ασπρόμαυρο φόντο που στη μέση του φιλμ γίνεται έγχρωμο!

 Από πλευράς συγγραφικής ευφυίας νομίζω ότι το Memento αγγίζει την κορυφή της δεκαετίας. Συνολικά όμως ίσως είναι για μερικές -αρκετές ίσως- θέσεις παρακάτω. Όπως και να 'χει πρόκειται για εκπληκτική ταινία, πανέξυπνη, πρωτοποριακή, με καλές ερμηνείες & φωτογραφία και το πιο ανατρεπτικό φινάλε της δεκαετίας! Μία κινηματογραφική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε!

Βαθμολογία: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: