7/6/08

Παρουσίαση των ομάδων του Euro και προγνωστικά

1ος όμιλος
Ελβετία
Τσεχία
Πορτογαλία
Τουρκία

Επικεφαλής του ομίλου τέθηκε η Ελβετία ως διοργανώτρια. Η Τσεχία μετά από ένα καταπληκτικό προκριματικό γύρο με 9 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα τερμάτισε 1η στον όμιλο της αφήνοντας 2ους τους Γερμανούς. Οι Τσέχοι διαθέτουν -ίσως- τον καλύτερο τερματοφύλακες στον κόσμο, τον Πετρ Τσεχ, στον οποίο στηρίζουν πολλά. Βέβαια δεν αρκεί μόνον ο τερματοφύλακας για να φτάνει μια ομάδα σε νίκες και προκρίσεις. Και εκείνοι που καλούνται να οδηγήσουν μακριά την ομάδα του Κάρελ Μπρούκνερ είναι οι Κόλερ, Μπάρος, Σιόνκο και Γκάλασεκ. Η τρίτη ομάδα του ομίλου, Πορτογαλία, προβάλει κατά πολλούς ως ένα από τα φαβορί για κατάκτηση του τροπαίου. Μια πολύ καλή ομάδα, αλλά ασταθής και "loser" μιας και έχασε (μετά το Euro στη χώρα της) και την πρώτη θέση των προκριματικών από τους Πολωνούς. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μετά από μία εκπληκτική χρονιά με τη Γιουνάιτετ αναμένεται να είναι ο κινητήριος μοχλός και της Εθνικής ομάδος της χώρας του. Εκτός του νεαρού άσου, οι Πορτογάλοι θα βασιστούν στους Μέιρα, Καρβάλιο στην άμυνα και τους Αλμέιδα, Νάνι, Σιμάο, Νούνο Γκόμεζ μπροστά. Τέλος, οι Τούρκοι, που βρέθηκαν στον προκριματικό όμιλο με την Εθνική μας ομάδα και κατέλαβαν τη δεύτερη θέση (στο νήμα από τους Νορβηγούς) θα βασιστούν -για μία ακόμη φορά- στους Εμρέ, Γκοκντενίζ, Τουντσάι, Νιχάτ.

Πρόβλεψη: Λογικά, Πορτογάλοι και Τσέχοι θα πάρουν τα δύο εισιτήρια για τους "8". Ίσως μπουν σφήνα οι Ελβετοί. Δε πιστεύω να διεκδικήσει την πρόκριση η Τουρκία. Θα άξιζε πάντως ένα μικρό ποντάρισμα στους Τσέχους για κατάκτηση του τροπαίου. Οι Πορτογάλοι αφού το έχασαν στην πατρίδα τους, πολύ δύσκολα να το σηκώσουν τώρα!

2ος όμιλος

Αυστρία
Κροατία
Γερμανία
Πολωνία

Και στον 2ο όμιλο επικεφαλής τέθηκε η έτερη διοργανώτρια, η Αυστρία. Οι Αυστριακοί πάντως δεν υπολογίζονται από κανέναν και πράγματι πρέπει να διαθέτουν το χειρότερο έμψυχο υλικό! Ο Ίβανσιτς που είναι και αρχηγός δεν μπορεί να πάρει στις πλάτες του τέτοια ομάδα και λογικά θα τεθούν από νωρίς νοκ-άουτ. Ακολουθούν οι Κροάτες. Κατά πολλούς έκαναν την έκπληξη στα προκριματικά(9 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 μόλις ήττα) αποκλείοντας τους Άγγλους -κερδίζοντας τους μάλιστα μέσα στο Γουέμπλεϊ την τελευταία αγωνιστική- και αφήνοντας 2ους του Ρώσους! Με τον Σλάβεν Μπίλιτς να τους καθοδηγεί και διαθέτοντας ένα πολύ καλό σύνολο (Κράνιτσαρ, Μόντριτς, Όλιτς, Κλάζνιτς) είναι ικανοί για μία ακόμη έκπληξη! Τρίτοι του ομίλου οι Γερμανοί. Ίσως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Euro. Έχασαν την πρώτη θέση των προκριματικών από τους Τσέχους, αλλά έτυχαν ευνοϊκότερης κλήρωσης! Υπό τις οδηγίες του Λεβ και την ηγετική μορφή του Μπάλακ έχουν σαν στόχο τον τελικό. Τον Μπάλακ πλαισιώνουν οι Κλόζε, Κουράνι, Σβαϊνστάιγκερ, Φρινγκς, Λαμ. Ωστόσο, εκεί που υστερούν είναι στον τερματοφύλακα(Λέμαν!) και το κέντρο της άμυνας(Μέρτεσακερ, Μέτζελντερ -καλοί στο ψηλό παιχνίδι αλλά πολύ αργοί). Τέλος, οι Πολωνοί θα παλέψουν για την έκπληξη. Καλύτεροι παίχτες τους οι χαφ, Λεβαντόφσκι, Κρζίνοβεκ, Σμολάρεκ.

Πρόβλεψη: Οι Γερμανοί περνάνε άνετα τον όμιλο και έχουν μεγάλη τύχη ακόμη και για τελικό. Σίγουρα μέσα στα 2-3 φαβορί για νικητή διοργάνωσης. Οι Κροάτες φαίνεται πως θα ακολουθήσουν τους Γερμανούς στους "8" και πως έχουν όλα τα φόντα να πάνε πού ψηλά. Ίσως θυμηθούνε μέρες Σούκερ! Οι Πολωνοί θα προσπαθήσουν να μπουν σφήνα στους 2 αλλά μάλλον θα αρκεστούν στην τρίτη θέση, με τους Αυστριακούς απλώς να παίξουν ρόλο κομπάρσου, αλλά -ίσως- και ρυθμιστή ομίλου!

3ος όμιλος

Ολλαδία
Ιταλία
Ρουμανία
Γαλλία

Σίγουρα ο πιο δύσκολος όμιλος. Ολλανδία και Ρουμανία ήταν μαζί στα προκριματικά και μάλιστα οι Ρουμάνοι με εκπληκτική πορεία τερμάτισαν πρώτοι(9 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα)! Ιταλοί και Γάλλοι βρέθηκαν επίσης μαζί στα προκριματικά,με τους Ιταλούς να παίρνουν την πρώτη θέση! Οι Ολλανδοί μπορεί να τέθηκαν επικεφαλής στον τρίτο όμιλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φαντάζουν ως φαβορί για πρόκριση στους "8". Ο Φαν Μπάστεν είναι το πρόσωπο από το οποίο οι συμπατριώτες του περιμένουν επιτυχίες. Και οι Φαν Ντερ Σάαρ, Σνάιντερ, Φαν Ντερ Φάαρτ, Φαν Νίστελρόι, Φαν Πέρσι, Κάουτ και Χούντελαρ αναλαμβάνουν το "βαρύ φορτίο". Οι Ιταλοί, Παγκόσμιοι πρωταθλητές, έχουν την εμπειρία, τους παίχτες και την φανέλα για να πάνε ψηλά. Μπουφόν, Πίρλο, Ντε Ρόσι, Τόνι, Ντι Νατάλε είναι σίγουρα τα μεγάλα "όπλα" στη φαρέτρα του Ντοναντόνι. Οι Γάλλοι στη "μετά Ζιντάν εποχή" προβληματίζουν με τις εμφανίσεις τους. Όμως, με ηγέτη τον Ανρί και τους Μπενζεμά, Γκοβού, Μαλουντά, Ριμπερί, Τουράμ και Γκαλάς είναι έτομοι να γράψουν -ξανά- μια χρυσή σελίδα στην ιστορία τους. Τέλος, οι Ρουμάνοι που εξέπληξαν με την πορεία τους στα προκριματικά θα προσπαθήσουν -χωρίς άγχος- για την έκπληξη. "Μπροστάριδες" αυτής της προσπάθειας θα είναι οι Κίβου, Νικολίτα, Μούτου.

Πρόβλεψη: Η Ιταλία και η Γαλλία συμπληρώνουν μαζί με τους Γερμανούς την τριάδα των φαβορί. Βέβαια, θα δούμε ποιος εκ των δύο θα επιβιώσει από την μεταξύ τους κόντρα και ποιος θα ξεπεράσει ή όχι τα εμπόδια των Ολλανδών και Ρουμάνων. Πιστεύω ότι οι Ιταλοί θα πάρουν μία εκ των δύο θέσεων του ομίλου που οδηγεί στους "8" και από κει και πέρα έχουν όλα τα φόντα για να φτάσουν μέχρι και τελικό. Οι Γάλλοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν τους παγκόσμιους πρωταθλητές, με Ολλανδούς και Ρουμάνους να παίξουν ίσως ρόλο "ρυθμιστή ομίλου".

4ος όμιλος

Ελλάδα
Ρωσία
Ισπανία
Σουηδία

Ο όμιλος της Εθνικής Ελλάδος και πρωταθλήτριας Ευρώπης χαρακτηρίζεται ως ο 2ος δυσκολότερος -μετά τον 3ο-. Φαίνεται να υπάρχει ένα φαβορί(Ισπανία) με την Ελλάδα και τη Ρωσία να παλεύουν για τη δεύτερη θέση. Οι Σουηδοί, του Ιμπραϊμοβιτς μάλλον δεν μπορούν να διεκδικήσουν πρόκριση στους "8". Τρεις ομάδες λοιπόν για δύο θέσεις και... όποιος αντέξει! Πάντως, εν αντιθέσει με τους -losers- Ισπανούς που έχουν χαρακτηριστεί "φαβορί" για πολλοστή φορά, αξίζει ένα ποντάρισμα για νικητή διοργάνωσης στους Ρώσους. Και καλή ομάδα έχουν και μεγάλο προπονητή(Γκους Χίντινγκ)αλλά κυρίως, φέτος φαίνεται πως η Ρωσία διαπρέπει(κύπελλο Uefa η Ζενίθ, Ευρωλίγκα η ΤΣΣΚΑ, πρωτάθλημα χόκεϊ η Εθνική ομάδα και... Γιουροβίζιον(χα χα)). Όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί το "θαύμα της Πορτογαλίας". Αλλά έστω και ένα μικρό ποντάρισμα αξίζει στους Πρωταθλητές, έτσι για το γούρι!
Καλή επιτυχία στην Εθνική μας!

* Αξίζουν Στοιχηματικά:

Για νικητή διοργάνωσης: Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, Κροατία, Ελλάδα.

Για πρώτο σκόρερ διοργάνωσης: Ρονάλντο, Τόνι και έναν Γερμανό (διαλέξτε από Κουράνι, Κλόζε, Γκόμεζ, Μπάλακ). Για έκπληξη διαλέξτε ανάμεσα σε Κόλερ, Βίγια, Πογκρέμπνιακ, ή την ενότητα "άλλος παίχτης".

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: