2/6/08

Τηλεόραση - Προτεινόμενες ταινίες

Δευτέρα 2 Ιουνίου - Παρασκευή 6 Ιουνίου

ΔΕΥΤΕΡΑ
21:00 ΕΤ1 <>, του Τζαφάρ Παναχί(Ιρανική ταινία, Σινεφίλ, 2006): Εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου των γυναικών στα γήπεδα στο Ιράν, πέντε κορίτσια-φίλαθλοι που αδημονούν να παρακολουθήσουν τον κρίσιμο προκριματικό αγώνα Ιράν-Μπαχρέιν μεταμφιέζονται σε αγόρια, αλλά συλλαμβάνονται. Πρωταγωνιστούν: Σίμα Μομπάρακ-Σάχι, Σαγιεστέ Ιρανί, Γκολνάζ Φαρμανί. Η ταινία απέσπασε την Αργυρή 'Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΤΡΙΤΗ
21:05 CINE+ <<Το προξενιό της Άννας>>, του Παντελή Βούλγαρη (Ελληνική ταινία,1972): H Άννα, ένα φτωχό κορίτσι από χωριό, εργάζεται εδώ και δέκα χρόνια σαν εσωτερική υπηρέτρια σε μια μεσοαστική αθηναϊκή οικογένεια. Όταν η οικογένεια διαπιστώσει ότι η Άννα έφτασε σε ηλικία γάμου, διαλέγουν για λογαριασμό της ένα νέο και τον καλούν στο σπίτι μια Kυριακή. Tο ίδιο βράδυ επιτρέπουν στην Άννα να βγει έξω μόνη με τον υποψήφιο γαμπρό. Στη σύντομη αυτή έξοδο, η Άννα θα νιώσει για πρώτη φορά στη ζωή της συναισθήματα που ως τότε τα έπνιγε βαθιά μέσα της. Όταν, όμως, επιστρέψει στο σπίτι, θα ανακαλύψει ότι οι διαθέσεις της οικογένειας έχουν αλλάξει.
Με τους: Άννα Bαγενά, Σμαράγδα Bεάκη, Kώστας Pηγόπουλος, Σταύρος Kαλάρογλου, Aλίκη Zωγράφου, Eιρήνη Eμιρζά. Το φιλμ έχει κερδίσει τα ακόλουθα βραβεία: καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, α΄ γυναικείου ρόλου, β' γυναικείου ρόλου, β' αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Bραβεία FIPRESCI, OTTO-DIBELIUS και OCIC στο Φεστιβάλ Bερολίνου.

22:30 CINE+ <<Ο Βασιλιάς>>, του Νίκου Γραμματικού>> (Ελληνική ταινία, Σινεφίλ, 2002): Ο Βαγγέλης είναι ένας 35χρόνος άντρας, αποφασισμένος να ξεκόψει από το σκοτεινό του παρελθόν και να αλλάξει ζωή. Έτσι δοκιμάζει να κάνει μια καινούρια αρχή στο κτήμα του πατέρα του, στην Πελοπόννησο. Η απόφαση του Βαγγέλη να ξαναχτίσει τη ζωή του και η προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το εχθρικό του περιβάλλον, εξομαλύνουν την κατάσταση και ο Βαγγέλης μοιάζει να εντάσσεται στην Τοπική κοινωνία. Μέχρι τη στιγμή που φτάνει η Μαρία, γυναίκα της ζωής του και σύνδεσμος με το παρελθόν, το οποίο κάνει μοιραία την εμφάνισή του. Η ρήξη του ήρωα με το παρελθόν είναι πλέον αναπόφευκτη.
Ο "Βασιλιάς" βασίζεται σ’ ένα αληθινό περιστατικό, που συνέβη το 1997 σε μια κωμόπολη της Πελοποννήσου. Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το σκάκι, κοινή δραστηριότητα του Βαγγέλη και του Αστυνόμου. Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Ζουγανέλης.
Από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων!

ΤΕΤΑΡΤΗ
21:05 CINE+ <<Ανθρωποκυνηγητό σε δύο ηπείρους>> (THE BOYS FROM BRAZIL), του Φράνκλιν Σάφνερ (Αμερικανική ταινία, θρίλερ): Ενας κυνηγός ναζί στην Παραγουάη αποκαλύπτει μια διαβολική συνωμοσία για την αναζωπύρωση του Γ' Ράιχ με επικεφαλής τον εγκληματία πολέμου Josef Mengele. Ενα κλασικό θρίλερ φαντασίας με τον Gregory Peck και τον Laurence Olivier σε δύο αξέχαστες ερμηνείες. Με τους: Γκρ. Πεκ, Λορ. Ολιβιέ, Τζ. Μέισον, Λ. Πάλμερ.

22:45 ΒΟΥΛΗ <<Παγιδευμένοι κορυδαλλοί>> (SKRIVANCI NA NITICH), του Γίρι Μέντζελ (Τσέχικη ταινία, Σινεφίλ, 1969): Οι περιπέτειες μιας ομάδας αντικαθεστωτικών, οι οποίοι για τιμωρία δουλεύουν σε μια αποθήκη παλιοσιδερικών στη διάρκεια του '50. Με τους: Ρούντολφ Χρισίνσκι, Βάτσλαβ Νέκταρ.

ΠΕΜΠΤΗ
22:45 ΒΟΥΛΗ <<Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν>> (Mies vailla menneisyytta), του Άκι Καουρισμάκι (Φινλανδική ταινία, Σινεφίλ, 2002): Ένας ταξιδιώτης χάνει τη μνήμη και τα χαρτιά του ύστερα από μια επίθεση χουλιγκάνων. Προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια του, βοηθούμενος από τους κοινωνικά απόκληρους του Ελσίνκι, όπως και από μια αδελφή του ελέους, κάτι ωστόσο δύσκολο για κάποιον χωρίς όνομα. Μέγα βραβείο και βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην Κάτι Ούτινεν στο Φεστιβάλ Καννών 2002. Καλύτερη ταινία της χρονιάς κατά τη FIPRESCI. Πρωταγωνιστούν: Μάρκου Πελτόλα, Κάτι Ούτινεν, Ανίκι Ταχτί, Γιουχάνι Νιέμελα.
Ίσως η καλύτερη ταινία του Καουρισμάκι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22:45 ΒΟΥΛΗ <<ΜΕΦΙΣΤΟ>> (MEPHISTO) του Ίστβαν Σάμπο (Ουγγρική ταινία, Κοινωνική, 1981): Η ιστορία ενός φιλόδοξου κωμικού που για την τέχνη του είναι έτοιμος να θυσιάσει και να κάνει τα πάντα, ακόμη και να δεχτεί τους όρους των Ναζί στη διάρκεια του γερμανικού φασισμού. Συγκλονιστική ταινία (βραβευμένη στο φεστιβάλ Καννών) γύρω από το θέμα της τέχνης και της πολιτικής, βασισμένη στο έργο του Κλάους Μαν. Με τους: Κλάους Μαρία Μπράνταουερ, Κριστίνα Γιάντα.
Συγκλονιστική ταινία.

24:00 ΕΤ1 <<Κακή Εκπαίδευση>> (Mala educacion), του Πέδρο Αλμοδόβαρ (Ισπανική ταινία, Σινεφίλ, 2004): Δύο αγόρια ανακαλύπτουν την αγάπη για το σινεμά, όπως και την έλξη για το ανδρικό φύλο, υπό το βλέμμα και τις πράξεις του πατέρα Μάνολο, σε ένα καθολικό σχολείο Ιησουϊτών στην Ισπανία του '60. Οι τρεις τους θα ξανασυναντηθούν αργότερα κάτω από διαφορετικές συνθήκες ερωτικής και οικονομικής εξουσίας, με το "νόμο του πόθου" να τους οδηγεί σε αλόγιστες πράξεις. Με τους: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Φέλε Μαρτίνες, Χαβιέ Καμάρα, Ντάνιελ Χιμένες Κάτσο.
Μάλλον δε συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες ταινίες του Αλμοδόβαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: