11/5/12

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παναθηναϊκός 66-64, αδικία και κλοπή!

 



 Ένας τεράστιος και ψυχωμένος Παναθηναϊκός «πάτησε» την σπουδαία ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο μεγαλύτερο μέρος του ημιτελικού, όμως η τύχη του αντιπάλου και η προκλητική διαιτητική εύνοια των Ρώσων στέρησαν από τον Εξάστερο το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης.

 Στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του Final 4 της Πόλης, κοντραρίστηκαν οι δύο κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης τα τελευταία 20 χρόνια. Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ Μόσχας τα έδωσαν όλα, όμως δυστυχώς υπήρξε ξεκάθαρη διαιτητική αλλοίωση στο ματς κατά του Τριφυλλιού και υπέρ των Ρώσων, απ' τους οποίους ξεχώρισε σαν τη μύγα μες στο γάλα ο τεράστιος Κιριλένκο.

 Ένα μαγικό, ονειρεμένο πρώτο δεκάλεπτο (11-2 στο 4' και 19-7 στο 5') έκλεισε για τον Παναθηναϊκό στο +14, 29-15. Ωστόσο στο μπάσκετ τα δεδομένα αλλάζουν εύκολα και πολύ γρήγορα. Σε ολόκληρο δεκάλεπτο, στο β' οι Πρωταθλητές Ευρώπης σημείωσαν μόλις 5(!) πόντους, όμως χάρις στην καταπληκτική του άμυνα, ο Εξάστερος πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενος, έστω στο καλάθι, 34-32. Λίγο πριν οι Μοσχοβίτες είχαν ισοφαρίσει, με σερί 13-0 σε 32-32.

 Στο δεύτερο ημίχρονο οι -τυπικά γηπεδούχοι- Ρώσοι χρειάστηκαν βοήθεια και την είχαν... από τους διαιτητές, οι οποίοι άφηναν επιλεκτικά (υπέρ της ΤΣΣΚΑ πάντα) το εκατέρωθεν σκληρό αμυντικά παιχνίδι. Ο σούπερ σταρ Αντρέι Κιριλένκο έδωσε για πρώτη φορά στο ματς το προβάδισμα στην ΤΣΣΚΑ στο 23', 41-39. Ο Καϊμακόγλου όμως απάντησε αμέσως με τρίποντο για το 41-42. Ο Βουγιούκας υπέπεσε σε 4 φάουλ κι έμεινε από νωρίς στον πάγκο.
 16 πόντους σημείωσαν Διαμαντίδης και Καϊμακόγλου από τους συνολικά 21 του Τριφυλλιού στην 3η περίοδο και συνέβαλαν τα μέγιστα στη διατήρηση του προβαδίσματος, έστω και οριακά, 55-51.

 Στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο έγιναν μαζεμένα τα όργια των διαιτητών, που ουσιαστικά πέρασαν την ΤΣΣΚΑ στον τελικό της Κυριακής και έκλεψαν απ' τον Παναθηναϊκό το δικαίωμα να υπερασπιστεί το τρόπαιό του.
 Οι Ρώσοι πήραν ξανά μετά από ώρα το προβάδισμα, στα μισά του δ' δεκαλέπτου, πριν ο σούπερ Σάρας βάλει ξανά μπροστά τον Παναθηναϊκό 59-58. Ο Τσαρτσαρής δέχτηκε σκληρό χτύπημα απ' τον Χρυάπα και δεν μπόρεσε να συνεχίσει τον αγώνα, ενώ κι ο Διαμαντίδης έμεινε για λίγη ώρα στον πάγκο. Ο Μπατίστ πήρε πολλές πρωτοβουλίες αλλά δυστυχώς βρέθηκε σε κακό βράδυ (δικαιούται να έχει κι ένα τέτοιο ο Μάικ), όντας ο αδύναμος κρίκος στην κατάθεση ψυχής των πρασίνων.

 Ο Σβεντ μετά από 2'30" χωρίς σκορ έκανε το 60-59 στο 37'. Ένα 5 σερί πόντων από τον Γιασικεβίτσιους έκαναν το 60-64, 2' πριν τη λήξη του ημιτελικού. Όμως ξανά ο Σβεντ με ένα απίστευτα τυχερό καλάθι (είπαμε, η τύχη έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο για τους Ρώσους) έκανε το 62-64 και μετά γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης κλοπής στα τελευταία Final 4, κάτι που απέδειξε περίτρανα ότι οι διοργανωτές ήθελαν την ΤΣΣΚΑ στον τελικό. Ο Μπατίστ κόπηκε με καθαρό φάουλ κάτω απ' το καλάθι, όμως οι διαιτητές δεν επέτρεψαν στον Μάικ να πάει στη γραμμή των βολών. Στη συνέχεια ο Σβεντ με 1/2 βολές μείωσε στον πόντο (63-64), 85" πριν το τέλος. Ο μοιραίος Μάικ Μπατίστ αστόχησε κάτω απ' το καλάθι και ο μεγαλύτερος ίσως θεατρίνος στην Ευρώπη, Μίλος Τεόντοσιτς με καλάθι από κοντινή απόσταση έκανε το 65-64, 35" για το φινάλε. Ο Σάρας, που πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, αστόχησε υπό την ασφυκτική πίεση του Χρυάπα, ο Σβεντ έβαλε ξανά 1/2 βολές, όμως ο Μπατίστ έβγαλε την μπάλα εκτός παρκέ. Ο Παναθηναϊκός με 1 πόντο πίσω στο σκορ, λίγα δευτερόλεπτα να απομένουν και την κατοχή στην ΤΣΣΚΑ προτίμησε να μην κάνει φάουλ και δικαιώθηκε απόλυτα για την παράτολμη επιλογή του, καθώς οι Ρώσοι έκαναν διπλά βήματα, αρχικά με τον Τεόντοσιτς, εν συνεχεία με τον Σισκάουσκας. Όμως οι αλήτες διαιτητές ολοκλήρωσαν το έργο τους -σφαγή Παναθηναϊκού- καθώς δε σφύριξαν καμία εκ των δύο φανερών παραβάσεων!

 Αντίθετα, σφύριξαν φάουλ πάνω στον Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος πάντως πήγε να γίνει μοιραίος για την ομάδα του, αφού έχασε και τις 2 βολές και το θρίλερ παρατέθηκε για λίγο ακόμη. Ο Ομπράντοβιτς κάλεσε τάιμ άουτ και ο Παναθηναϊκός είχε επαναφορά απ' τη σέντρα. Ο Σάρας όμως άργησε στην επαναφορά και ο Διαμαντίδης, που τελικά έγινε παραλήπτης της μπάλας, δεν μπόρεσε να σουτάρει, την έχασε και η μεγάλη κλοπή ολοκληρώθηκε, με την ΤΣΣΚΑ να περνάει με το έτσι θέλω στον τελικό και τον Πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό να παραδίδει μετά μεγάλης αδικίας το στέμμα του. Όλοι όμως είδαν ποιος έπρεπε να βγει αληθινός νικητής από την αποψινή γιγαντομαχία, καθώς αν μία ομάδα μπορούσε να κοντράρει στα ίσια και εν τέλει να νικήσει την «αχτύπητη» φετινή ΤΣΣΚΑ, αυτή δεν ήταν καμία άλλη από τον Αυτοκράτορα της Ευρώπης, Παναθηναϊκό.

 Τα δεκάλεπτα: 15-29, 17-5, 19-21, 15-9.

 ΤΣΣΚΑ (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 12(1/6 τριπ., 6 λάθη), Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρίστιτς 8, Κιριλένκο 17(4/9 διπ., 2/4 τριπ., 9 ριμπ., 4 τάπες), Βορόνοφ, Βορόντσεβιτς, Σβεντ 15(1), Καούν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2.

 Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6(3/5 διπ., 5 ριμπ.), Περπέρογλου, Μπατίστ 11(3/9 διπ., 6 λάθη), Σάτο 4(1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10(1/9 τριπ., 6 ασίστ), Βουγιούκας, Καϊμακόγλου 10(1/2 τριπ., 8 ριμπ.,5 ασίστ), Καλάθης 3(1), Γιασικεβίτσιους 19 (3/6 τριπ.).

 * Την Κυριακή ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει την 3η θέση απέναντι στον ηττημένο του έτερου ημιτελικού, μεταξύ Ολυμπιακού και Μπαρτσελόνα.

 * Υπερήφανος για τους παίκτες του δήλωσε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά τη λήξη του αγώνα, για "πράγματα που έγιναν εκτός μπάσκετ" μίλησε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος ηττήθηκε για πρώτη φορά σε final four μετά από 4χ4 κατακτήσεις, ενώ με τους διαιτητές και τον Ρήγα τα έβαλαν Θανάσης και Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: