12/1/12

Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 4-3 πεν. (0-0 κ.α, 0-0 παρ.), δίκαιος αλλά οδυνηρός αποκλεισμός. Η χρονιά θα σωθεί με το πρωτάθλημα;

Εκτός Κυπέλλου Ελλάδας έμεινε ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι, έπειτα από ένα κάκιστο παιχνίδι, αποκλείστηκαν στη διαδικασία των πέναλτι από τον Πανιώνιο με 3-4. Μοιραίος ο Λέτο, ο οποίος έχασε το πέναλτι που θα έστελνε το Τριφύλλι στην άλλη φάση της διοργάνωσης.
 
 Η Νέα Σμύρνη ανέκαθεν ήταν μια δύσκολη έδρα για τον Παναθηναϊκό ενώ τα τελευταία χρόνια η ομάδα του Πανιωνίου αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληροτράχηλη. Κάτι τέτοιο έγινε και την Τετάρτη το βράδυ στον αγώνα Κυπέλλου των δυο ομάδων ο οποίος κρίθηκε τελικά στα πέναλτι με τον Πανιώνιο να παίρνει την πρόκριση για τους οχτώ του θεσμού.
 Στην διάρκεια και των 120’ οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να βάλουν ένα γκολ που θα τους έδινε τη νίκη, παρά το γεγονός ότι είχαν τις φάσεις για να το κάνουν. Θα μπορούσαμε να πούμε όμως ότι κάποιες στιγμές στάθηκαν και τυχεροί, καθώς και ο Πανιώνιος από την πλευρά του θα μπορούσε να πετύχει κάποιο γκολ.
 Για τρίτο συνεχόμενο ματς όμως ο Παναθηναϊκός έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό, έπαιξε με την φωτιά αλλά δυστυχώς... κάηκε και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης... Η ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα απώλεσε ακόμα έναν στόχο και πλέον έχει ως μοναδικό τον τίτλο του πρωταθλητή...
 Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον Πορτογάλο προπονητή και τους ποδοσφαιριστές του, εκτός το θρόνο της Σούπερ Λίγκα...

 Με αλλαγές
 Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα παρέταξε την ομάδα με τον Καρνέζη κάτω από τα γκολπόστ. Στα δεξιά διατήρησε τον Βύντρα και αριστερά τον Σπυρόπουλο και προτίμησε να χρησιμοποιήσει ως στόπερ τον Κατσουράνη βάζοντας δίπλα του τον Μπιάρσμιρ.
 Έτσι στα χαφ διατηρήθηκαν οι Σιμάο και Βιτόλο με τον Κουίνσι να επανέρχεται στο αριστερό άκρο και τον Ζέκα να παίζει δεξιά. Ο Λέτο ήταν μπροστά τους και στην κορυφή της επίθεσης βρέθηκε ο Τοτσέ.
 Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν νωθρά το παιχνίδι με την μπάλα να παίζεται κυρίως στο χώρο του κέντρου και χωρίς καμία από τις δυο να μπορέσει να απειλήσει. Τα πρώτα 20 λεπτά κύλησαν με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να έχουν καλή κυκλοφορία της μπάλας και να προσπαθούν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη αντίπαλη άμυνα.

 Ξύπνησε μετά το 20’
 Την ίδια ώρα ο Πανιώνιος που σε κάποιες φάσεις έπαιζε με όλους τους παίκτες του πίσω από την σέντρα βγήκε δυο φορές στην αντεπίθεση χωρίς όμως να μπορέσει να γίνει απειλητικός.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη υποψία φάσης έγινε στο 21’ όταν ο Κουίνσι από τα αριστερά γύρισε ωραία με στόχο τον Τοτσέ. Ο Ισπανός φορ κατέβασε τη μπάλα στην περιοχή, βγήκε προς τα πλάγια και πλάσαρε αδύναμα όμως με αποτέλεσμα να μην δυσκολέψει τον Σιδεράκη. Δυο λεπτά αργότερα ο Λέτο έγινε αποδέκτης της μπάλας έξω από τη περιοχή του Πανιωνίου κινήθηκε απειλητικά προς την εστία των «κυανέρυθρων» αλλά και το δικό του σουτ ήταν αδύναμο δίνοντας την ευκαιρία στον γκολκίπερ των γηπεδούχων να μπλοκάρει.

 Η πιο καλή στιγμή
 Η πρώτη μεγάλη φάση για τον Παναθηναϊκό ο οποίος ανέβασε αισθητά την απόδοση του μετά το 20’ ήρθε στο 34’ όταν ο Ζέκα έδωσε στον Βύντρα αυτός από τα δεξιά με τρεις πράσινους μέσα στην περιοχή γύρισε όμορφα και συρτά αλλά ο επερχόμενος Ζέκα δεν τσίμπησε όπως θα ήθελε την μπάλα για να την στείλει στα δίχτυα. Αυτή μάλιστα ήταν και η τελευταία φάση του πρώτου μέρους.

 Με φάση για τους γηπεδούχους
 Οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς διαφοροποιήσεις στη σύνθεση τους και με τον Φερέιρα από την έναρξη του δευτέρου μέρος να σηκώνει τους Καραγκούνη, Ρούντολφ και Κλέιτον για ζέσταμα.
 Ο Παναθηναϊκός συνέχισε στα πρώτα λεπτά της επανάληψης να έχει την κατοχή της μπάλας χωρίς όμως να γίνεται απειλητικός.
 Κάτι το οποίο κατάφερε ο Πανιώνιος στο 54’ με τους γηπεδούχους να εκμεταλλεύονται μια σύγχυση στην πράσινη άμυνα την μπάλα να φτάνει στον Κούτσι αλλά αυτός πλάσαρε πάνω στον Καρνέζη.
Στο 60’ ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πρώτος κοντά στο γκολ όταν ο Κουίνσι έδωσε στον Ζέκα και αυτός από ευνοϊκή θέση δεν σούταρε καλά με τον Σιδεράκη να μπλοκάρει.

 «Μέσα από το στόμα»
 Στην αμέσως επόμενη φάση ο Πανιώνιος βρέθηκε ένα βήμα από το γκολ όταν ο Κούτσι άλλαξε πολύ ωραία με τον Σκέμπρι με τον τελευταίο να μπαίνει στη περιοχή να είναι έτοιμος να πλασάρει και τον Βύντρα πραγματικά με ένα υπέροχο τάκλιν να παίρνει τη «μπουκιά μέσα από το στόμα» του επιθετικού του Πανιωνίου. Μια φάση στην οποία δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό παρά τις φωνές των γηπεδούχων.
 Στο 70’ ο Πανιώνιος έφτασε και πάλι κοντά στο γκολ με τον Τσότσαλιτς μετά από κόρνερ του Σάμαρη αλλά ο Βύντρα αρχικά απομάκρυνε πάνω στη γραμμή ενώ εν συνεχεία έδιωξε η πράσινη άμυνα.

 Απείλησε δυο φορές με Τοτσέ
 Ο Παναθηναϊκός έφτασε εκ νέου κοντά στο γκολ στο 75’ όταν ο Κατσουράνης ανέβηκε είδε πολύ καλά τον Λέτο στην αντίθετη πλευρά, αυτός από κανονική θέση γύρισε την σέντρα και ο ανενόχλητος Τοτσέ έστειλε την μπάλα έξω. Στο επόμενο λεπτό όμως ο Ισπανός άσος είχε νέα μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Ο Κουίνσι με μια όμορφη μπαλιά τον έβγαλε τετ α τετ με τον Σιδεράκη αυτός κατέβασε την μπάλα και παρότι είχε όλη την ευχέρεια να σουτάρει έστειλε την μπάλα πάνω στον γκολκίπερ του Πανιωνίου.
 Τρία λεπτά αργότερα και οι γηπεδούχοι βρέθηκαν κοντά στο γκολ όταν ο Κούτσι πέρασε στην περιοχή απέφυγε τον Κατσουράνη αλλά ο Καρνέζης βγήκε σωτήρια και μπλόκαρε την μπάλα.
 Στο 80’ ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να απειλήσει και πάλι με τον Ζέκα να δίνει όμορφα στον Βύντρα ο οποίος διένυσε όλη την πλευρά από τα δεξιά, μπήκε στην περιοχή αλλά θέλησε να τελειώσει μόνος του τη φάση σουτάροντας δυνατά έξω ενώ είχε τους Λέτο και Τοτσέ που περίμεναν τη μπάλα. Στο 88’ ο Ρόβας φάνηκε να βρίσκει τον Ζέκα μέσα στην περιοχή με τον Πορτογάλο να πέφτει και τον Φερέιρα να φωνάζει για πέναλτι. Κάτι το οποίο δεν φάνηκε με την πρώτη ματιά πάντως. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του αγώνα ο οποίος με το σκορ ισόπαλο χωρίς τέρματα οδηγήθηκε στην παράταση.

 Μόνο ο Παναθηναϊκός απείλησε
 Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά στην παράταση και έχασε τη πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 93’ όταν ο Βύντρα έκανε μια πολύ ωραία σέντρα και βρήκε τον Λέτο ο οποίος ανενόχλητος μέσα στη περιοχή πλάσαρε έξω.
 Λίγα λεπτά αργότερα ένα σουτ του Σιμάο από καλή θέση πέρασε λίγο έξω από τα δοκάρια του Σιδεράκη. Παράλληλα ο Πανιώνιος δεν μπόρεσε να απειλήσει σε καμία στιγμή του πρώτου μέρους της παράτασης. Στο δεύτερο μέρος της παράτασης και πάλι το Τριφύλλι ήταν αυτό που απείλησε με ένα σουτ του Καραγκούνη στο 109’ το οποίο όμως απέκρουσε εύκολα ο Σιδεράκης.

 Από prasinanea
  
  Η διαδικασία των πέναλτι
   
  Καραγκούνης-απέκρουσε ο Σιδεράκης
  Σάμαρης-απέκρουσε ο Καρνέζης
  Κουίνσι 1-0
  Τσότσαλιτς 1-1
  Ρούντολφ 2-1
  Σκέμπρι-άουτ
  Κατσουράνης 3-1
  Γουνδουλάκης 3-2
  Λέτο-απέκρουσε ο Σιδεράκης
  Σιόβας 3-3
  Μπίαρσμιρ- δοκάρι
  Όμο 4-3

 
 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:


 Πανιώνιος: Σιδεράκης, Κρικβέλια, Όμο, Σιόβας, Τσότσαλιτς, Πέτκακης, Αμπντουλάγιεφ (86’ Γουνδουλάκης), Σάμαρης, Κούτσι, Ρόβας, Σκέμπρι.

 Παναθηναϊκός: Καρνέζης, Βύντρα, Κατσουράνης, Μπιάρμιρ, Σπυρόπουλος, Βιτόλο (106’ Μαρίνος), Σιμάο, Ζέκα (91’ Καραγκούνης), Κουίνσι, Λέτο, Τοτσέ (80’ Ρούντολφ).

  * Τραγική η εικόνα του Παναθηναϊκού και δίκαιος αλλά σίγουρα οδυνηρός αποκλεισμός. Έτσι μετά τους απανωτούς εφιαλτικούς αποκλεισμούς από τα ευρωπαϊκά κύπελλα το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός μένει εκτός και από το κύπελλο, με το πρωτάθλημα να απομένει μόνο, που βέβαια αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς. Οι ευθύνες για τον αποκλεισμό από τον Πανιώνιο είναι πολλές και πρωτίστως πάνε στους παίκτες, που για ακόμη μία φορά παρουσιάστηκαν νωθροί, αδιάφοροι με εικόνα βεντετισμού και πιστεύοντας ότι θα καθαρίζουν τα ματσάκια με τη φανέλα. Την Κυριακή με αυτή την εικόνα είναι σίγουρο ότι δεν περνάμε από τα Γιάννενα, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε το δώρο του γαύρου και μαζί, θα πουλήσουμε το πρωτάθλημα. Άραγε ο Γόντικας ή οποιοσδήποτε από τη διοίκηση(;) θα επιβάλει κανά πρόστιμο στα καμάρια μας ή να "αφήσουμε τα παιδιά" και να "τα στηρίξουμε" ξανά; Στον κόσμο του Παναθηναϊκού θα ζητήσει κανείς συγγνώμη για το μαρτύριο που τον επέβαλαν πάλι, να πονέσουν τα μάτια του επί 120 λεπτά και τελικά, να έρθει κι ο αποκλεισμός; Όρκο τίτλου θα δώσουν τα καλομαθημένα; Ο Φερέιρα εκτός από το να λέει συνεχώς τι φταίει, που το βλέπουμε όλοι, θα αναλάβει τις ευθύνες του, ως οφείλει σαν προπονητής; Τέλος, εξέλιξη θετική στα διοικητικά θα έχουμε ή η... προφητεία του Κατσουράνη: «αν στραβώσει κάτι στα διοικητικά θα επηρεαστεί και το αγωνιστικό κομμάτι» θα βγει τυχαία αληθινή;
 Την Κυριακή θα πάρουμε απαντήσεις σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα. Ελπίζω, όχι το ίδιο οδυνηρές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: