2/3/10

Cast Away, Robert Zemeckis, 2000


 Η πολύ γνωστή πλέον ταινία του Robert Zemeckis, με τον ελληνικό τίτλο "Ο Ναυαγός", από το 2000. Και που φυσικά -και όχι άδικα- δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν θυμούνται το όνομα του σκηνοθέτη της ταινίας, την οποία έχουν συνδέσει, ή καλύτερα ταυτίσει, με το όνομα του πρωταγωνιστή, Tom Hanks!

 Η υπόθεση της ταινίας, λίγο πολύ γνωστή:
 Παραμονές Χριστουγέννων, ο Τσακ, στέλεχος εταιρείας μεταφορών, οφείλει να συνοδεύσει κάποιο φορτίο. Υπόσχεται στη φίλη του ότι είναι η τελευταία φορά που θα την αφήσει μόνη τις γιορτές. Όμως, το αεροπλάνο θα πέσει και ο ίδιος θα βρεθεί ναυαγός σε έρημο νησί. 

 Ο Τσακ Νόλαντ είναι ένας πολυάσχολος επιθεωρητής της εταιρίας μεταφορών FED-EX . Γυρίζει όλο τον κόσμο ελέγχοντας αν όλα πάνε καλά στα κέντρα διανομής της εταιρίας που λειτουργούν σε κεντρικά αεροδρόμια Είναι παραμονή Χριστουγέννων και πολυάσχολος όπως πάντα, τρέχοντας να προλάβει κάποια πτήση, δίνει στο κορίτσι του υπόσχεση γάμου. Δυστυχώς όμως, το αεροσκάφος χάνει τον προσανατολισμό του μέσα σε μία τροπική καταιγίδα και βυθίζεται στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού . Σαν από θαύμα, ο Τσακ σώζεται και τα κύματα τον ξεβράζουν στην παραλία ενός ερημικού νησιού. Ο Τσακ πρέπει τώρα να μάθει να επιβιώνει εντελώς μόνος. Μόνη του συντροφιά μια μπάλα του βόλεϊ που ξεπέφτει κι αυτή στο ερημονήσι...

 Ήταν η ταινία στην οποία με εξέπληξε πολύ ευχάριστα ο Tom Hanks και με έκανε να ανατρέξω στην φιλμογραφία του και να παρακολουθήσω αναλυτικότερα και σε μεγαλύτερο εύρος το πλούσιο ταλέντο του!
 Εδώ, στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, βλέπουμε τον Αμερικανό ηθοποιό αποκλειστικά μόνο του σε ένα εκπληκτικό σόλο, να δίνει ένα μοναδικό ερμηνευτικό ρεσιτάλ. Ένα πραγματικά εντυπωσιακό one man show!


 Και εκτός του ρεσιτάλ από τον Τομ Χανκς, νομίζω ότι υποδυόμενος τον Chuck Noland μας δίνει έναν από τους πλέον συμπαθείς κινηματογραφικούς ήρωες εδώ και πολλά χρόνια.
 Ο Τσακ Νόλαντ λοιπόν, είναι ένας σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος, που μετά από ένα ατύχημα του αεροσκάφους στο οποίο είναι επιβάτης, θα τον ξεβράσει η θάλασσα σε ένα απόμακρο και έρημο νησί. Πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι είναι απολύτως μόνος. Αμέσως θα αναζητήσει τροφή ενώ θα προσπαθήσει να φτιάξει κι ένα κάλυμμα όπου θα μπορεί να κοιμηθεί και παράλληλα να προστατευτεί από τη βροχή. Με τις μέρες, εβδομάδες και εν τέλει τα χρόνια (4 ολόκληρα χρόνια έμεινε τελικά ναυαγός στο νησί) να περνάνε πολύ γρήγορα, ο Τσακ Νόλαντ που στο μεταξύ έχει συνάψει μία φιλική σχέση με μία... μπάλα την οποία επίσης ξέβρασε το κύμα απ' τα συντρίμμια του σκάφους, θα αρχίσει να σκέφτεται τους φίλους του, τη μέλλουσα γυναίκα του και το ενδεχόμενο να μην τους ξανδεί ποτέ...
 Ολοένα θα πνίγεται στη μοναξιά και όταν θα χάσει και την "παρέα" που του πρόσφερε η μπάλα, θα εγκλωβιστεί στην τεράστια, φυσική του φυλακή.

 Robert Zemeckis και Tom Hanks, λίγα χρόνια μετά την επιτυχία που τους χάρισε ο "Forrest Gump", συνεργάζονται και πάλι, με τον Χανκς και εδώ να "κλέβει" τη δόξα με τις μεγάλες ερμηνευτικές του ικανότητες, οι οποίες φυσικά του χάρισαν την Χρυσή Σφαίρα Ά αντρικού ρόλου σε δραματική ταινία!

 Εντυπωσιακό στοιχείο δε, αποτελεί ο ρεαλισμός στα γυρίσματα: Τα γυρίσματα του φιλμ έγιναν σε δύο μέρη σε διάστημα ενός χρόνου. Οπότε αφενός το μούσι που αφήνει ο "ναυαγός" Νόλαντ είναι αληθινό, αφετέρου ο Χανκς έχασε 25 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου!
 Σεναριακά λοιπόν το "Cast Away" δε λέει τίποτα αφού την ιστορία την έχουμε συναντήσει πολλές φορές. Ωστόσο η ερμηνεία του Χανκς, που από τα συνολικά 145' παίζει μόνος του περίπου στα 120'(!) και μάλιστα αρκετές φορές μόνο με γκριμάτσες, χωρίς καθόλου διαλόγους/μονολόγους, είναι καθηλωτική! Επίσης, πολύ ωραία είναι τα σκηνικά αλλά και η σκηνοθεσία του Zemeckis συγκαταλέγεται στα θετικά.
 Το γενικότερο βέβαια χολυγουντιανό περίβλημα είναι ενοχλητικό, όμως δεν είναι αρκετό για να χαλάσει την εικόνα του "Ναυαγού", που για μένα ξεχωρίζει εύκολα ανάμεσα σε τόσες σαχλοχολυγουντιανές φούσκες που είχαμε την ατυχία να παρακολουθήσουμε όλα αυτά τα χρόνια.

 Βαθμολογία: 7/10

6 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Θυμάμαι την ταινία την είδα δει στο κινηματογράφο. Η παράσταση ξεκινούσε κατά τις μία τα μεσάνυχτα και πήγα σπίτι μου το πρωί.

Σε γενικές γραμμές ήταν καλή ταινία. Στο διάστημα που ήταν μόνος στο νησί την παράσταση έκλεψε η μπάλα. Αλλιώς δεν θα περνούσε κι η ώρα.

tzonakos είπε...

Με τη μπάλλα τη Wilson χαχα απίστευτο. Πολύ καλή ταινία.

crispy είπε...

Προσωπικά θεωρώ την ερμηνεία του Tom Hanks πραγματικό άθλο!
Έχω την εντύπωση ότι η ταινία αποδυναμώνεται ελαφρώς με την επιστροφή του ήρωα στα πάτρια εδάφη.

Mike είπε...

KANTHAROS, η μπαλα ναι. Τρομερο ευρημα του σκηνοθετη. Και φυσικα η ερμηνεια του Τομ Χανκς! Χωρις τα δυο αυτα στοιχεια, θα ηταν μια ανιαρη ιστορια!

Mike είπε...

Tzonako, Wilson, μπραβο!
Καλη ταινια, οχι κατι εξαιρετικο.

Mike είπε...

crispy, οπως εγραψα, το "Cast Away" μου εδωσε το εναυσμα να εξερευνησω το ταλεντο του Tom Hanks. Σπουδαιος πραγματικα ηθοποιος!
Σωστη ειναι η εντυπωση σου, αλλα ειπαμε, χολυγουντιανη παραγωγη ειναι... Χολυγουντιανη μεν, ξεχωριστη για τους λογους που ηδη αναφεραμε δε!