16/2/10

Rio Grande, John Ford, 1950


 Με τον αυθεντικό τίλο "Rio Grande" και αμετάφραστο, κυκλοφορεί στα ελληνικά αυτό εδώ το σπουδαίο western του αξεπέραστου και μάστορα του είδους, John Ford και του 1950. Θα το βρείτε και ελληνιστί ως "Ρίο Γκράντε", αλλά κανονικά δεν έχει μεταφερθεί στην ελληνική γλώσσα. Anyway...

 Η υπόθεση της ταινίας:

Ο Κέρμπι Γιορκ είναι διοικητής στο απομακρυσμένο φρούριο του Rio Grande και μεταξύ νεοσύλλεκτων που εκπαιδεύει σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους απειλητικούς Ινδιάνους Απάτσι.
Μεταξύ των νεοσύλλεκτων βρίσκεται και ο γιος του αλλά ο Κέρμπι δεν το ξέρει γιατί έχει να τον δει δεκαπέντε χρόνια. Όταν εμφανίζεται η πρώην γυναίκα του Κέρμπι για να πείσει το γιο της να εγκαταλείψει το επικίνδυνο οχυρό, η κατάσταση θα πάρει άλλη τροπή...


 Κλασικό πια, 60 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη προβολή έχει περάσει στο πάνθεον του είδους και αποτελεί ένα απ' τα σημαντικότερα western του τεράστιου John Ford, αλλά και γενικότερα, αυτού του ιδιαίτερου κινηματογραφικού είδους, φυσικά.

 Με τον John Wayne στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Maureen O'Hara για το απαραίτητο, αλλά όχι και σαχλό όπως έχουμε παρακολουθήσει σε άλλα, ουκ ολίγα σχετικά φιλμ, ρομάντζο, η ταινία κερδίζει πόντους και από τις ερμηνείες. Φυσικά ξεχωρίζει για το δίδυμο John Ford - John Wayne, που μαζί γύρισαν δεκάδες ταινίες και αποτελούν ένα από τα πιο θρυλικά ζευγάρια σκηνοθέτη - πρωταγωνιστή στην ιστορία του κινηματογράφου.

 Είναι γουέστερν και είναι και στο κλασικό ύφος του είδους, επομένως περισσότερη ανάλυση δεν χρειάζεται.

 Εκτός βέβαια από μία σημαντικότατη πρόσθετη λεπτομέρεια:
 Το 1951 Ένωση Σεναριογράφων της Αμερικής ψήφισε το Rio Grande ως το πιο καλογραμμένο γουέστερν (σενάριο, Τζέιμς Κέβιν ΜανΓκίνες) !

 Κατά την άποψη μου, το "Rio Grande" βρίσκεται μέσα στις 5-6 καλύτερες στιγμές του Τζον Φορντ (που συνολικά γύρισε πάνω από 140 ταινίες(!) μαζί με τις μικρού μήκους), μαζί με "The Man Who Shot Liberty Valance", "The Searchers", "She Wore a Yellow Ribbon", "Fort Apache", "My Darling Clementine".


 Βαθμολογία: 8/10

2 σχόλια:

crispy είπε...

Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει σινεφίλ που να μην έχει δει σαν παιδί έστω και μια ταινία γουέστερν με τον Τζων Γουέιν! Η μόνη ταινία του που μπορώ να τον θυμηθώ έξω από γουέστερν είναι πάλι με τον ίδιο σκηνοθέτη και την ίδια συμπρωταγωνίστρια το ''the quiet man'' που παραμένει μια από τις αγαπημένες μου ταινίες - εν τω μεταξύ όταν ήμουν μικρή η Μορίν Ο'Χάρα ήταν η αγαπημένη μου ηθοποιός!
Πώς και δεν έχεις όλες τις παρουσιάσεις ταινιών σε ένα blog;

Mike είπε...

Ο John Wayne υπηρξε σπουδαιος ηθοποιος και ο John Ford σπουδαιος σκηνοθετης.

Σε αυτο που ρωτας, τουτο εδω ηταν το αρχικο μπλογκ, οπου εγραφα για την ομαδα μου και τον αθλητισμο γενικα.
Καποια στιγμη αποφασισα να γραψω και για τον κινηματογραφο και ξεκινησα με μερικες κλασικες Αμερικανικες ταινιες...
Καλυψα ολες τις δεκαετιες με 4-5 αναρτησεις για την καθεμια.

Αλλα μετα, οταν σκεφτηκα να επεκτεινω τις (κινηματογραφικες) αναρτησεις μου, ανοιξα το νεο μπλογκ και εγραψα για μερικες ταινιες απο την Ευρωπη αρχικα και την Ασια στη συνεχεια. Παραλληλα συνεχισα να γραφω για Αμερικανικες ταινιες απο εδω και καπως ετσι καθιερωσα εναν καινουριο χωρο, αφου αν εγραφα για ολα, εδω, θα υπηρχε συνοστισμος... Και με βαση οτι αγωνες εχει σε καθημερινη σχεδον βαση (αντε μερα παρα μερα), σπορ και ταινιες θα στριμωχνονταν και φυσικα οι αναρτησεις θα ηταν -πολυ- λιγοτερες.

Οποτε, εδω αποκλειστικα Αμερικανικες (οπως θα δεις απο τις ετικεςτες) και στο αλλο τις υπολοιπες (που ειναι... απειρες!)

Καλο βραδυ.