20/2/10

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 68-64, στον Πειραιά το κύπελλο Ελλάδος


 Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και όλα τα καλά δυστυχώς έχουν ένα τέλος. Ο Παναθηναϊκός απόψε απώλεσε τον τίτλο του κυπελλούχου Ελλάδος, αφού στον μεγάλο τελικό που διεξήχθει στο κλειστό του Ελληνικού, ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής με 68-64 και έτσι έβαλε ένα -προσωρινό ευχόμαστε- τέλος στην απόλυτη κυριαρχία του Παναθηναϊκού. Αυτό ήταν το πρώτο κύπελλο -και γενικά ένας τίτλος- για τον Ολυμπιακό μετά το 2002 και την κατάκτηση απέναντι στο Μαρούσι. Παράλληλα ήταν και η πρώτη επικράτηση των ερυθρολεύκων επί του Παναθηναϊκού σε τελικό την τελευταία δεκαετία, αφού οι πράσινοι είχαν επικρατήσει και στις 5 προηγούμενες κόντρες των "αιωνίων"!

 Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος απόψε μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο. Μπορεί ο τυπικά γηπεδούχος του τελικού, Ολυμπιακός, να προηγήθηκε με 2-0, ωστόσο οι παίχτες του Ομπράντοβιτς προσπέρασαν γρήγορα με 4-9 και 8-13 για να ισοφαριστούν και τελικά να πάνε προηγούμενοι στα αποδυτήρια με 15-18 με καλάθι-φάουλ του Πέκοβιτς.
 Στο δεύτερο δεκάλεπτο όμως έγινε η ζημιά. Ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλή άμυνα και ο Παναθηναϊκός υποχρεώθηκε σε πολλά λάθη ενώ δεν έπαιρνε αμυντικά ριμπάουντ με τίποτα, με αποτέλεσμα οι ερυθρόλευκοι να τρέξουν ένα σημαντικό επιμέρους σκορ και να ξεφύγουν με έξη (33-27),  για να κλείσει το ημίχρονο με τη διαφορά να μένει στους έξη, 37-31.

 Στην επανάληψη, οι τυπικά φιλοξενούμενοι μείωσαν πολύ γρήγορα στο καλάθι, 37-35 αλλά αμέσως μετά έπαθαν πάλι μπλακ άουτ. Συνέχισαν να χάνουν τα αμυντικά ριμπάουντ και εκεί ήταν η μεγάλη διαφορά των δύο μονομάχων απόψε, αφού επιθετικά ήταν και οι δύο το ίδιο άστοχοι!

 Με τους δύο καλύτερους του παίχτες, τον Παπαλουκά να οργανώνει την άμυνα και τον Τεόντοσιτς να αναλαμβάνει την επίθεση, ο Ολυμπιακός ξέφυγε με διαφορά 10 πόντων και απέκτησε σημαντικό προβάδισμα νίκης. Ο Χέισλιπ με 4 συνεχόμενους πόντους μείωσε το σκορ, για να κλείσει η τρίτη περίοδος στο -8 για τον Παναθηναϊκό με καλάθι του Μαυροκεφαλίδη (50-42).

 Στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντεπιτεθεί και ένα 5-0 έριξε τη διαφορά στους 5 (52-47). Τρία συνεχόμενα τρίποντα όμως εκτόξευσαν τη διαφορά στους 11 πόντους για τους ερυθρόλευκους, 61-50. Ένα λεπτό πριν το τέλος ο Σπανούλης με 2/2 βολές μείωσε σε 63-57, ο Παπαλουκάς έκανε λάθος στην επαναφορά της μπάλας και ο Μπατίστ μείωσε στους τέσσερις. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έκαναν φάουλ στα 45'' και ο Πεν ευστόχησε σε μία μόνο βολή για το 64-59. Ο Διαμαντίδης στην επόμενη επίθεση των πρασίνων κλείστηκε και έδωσε λάθος πάσα, ο Κλέιζα όμως αστόχησε και στις δύο βολές κάτι που δεν έκανε ο Νίκολας, ο οποίος με 2/2 μείωσε στους τρεις, 64-61, 18'' πριν τη λήξη. Εκεί παραλίγο να γίνει η μεγάλη ανατροπή, αφού ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να παίξει επιθετική άμυνα αντί να κάνει φάουλ. Λίγο έλειψε μάλιστα να κλέψει τη μπάλα, αλλά αυτή έφτασε στον Μπουρούση που κάτω απ' το καλάθι πέτυχε το 66-61, 10'' πριν τη λήξη σφραγίζοντας επί της ουσίας τη νίκη για την ομάδα του. Παρόλα αυτά ο Διαμαντίδης έβαλε ένα απίστευτο τρίποντο με ταμπλό για το 66-64!
 Ο Τεόντοσιτς όμως με μεγάλη ψυχραιμία ευστόχησε και στις δύο βολές στα 4'' και ο Νίκολας απλά πέταξε την μπάλα, για το τελικό 68-64, την δίκαιη επικράτηση του Ολυμπιακού και τον πρώτο τίτλο του μετά το 2002.


Tα δεκάλεπτα: 15-18, 37-31, 50-42, 68-64.

Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 3 (1/3τρίπ., 6ασ.), Πεν 7 (2/4δίπ.), Τσίλντρες 7 ( 2/7δίπ., 3/5β., 8ρ.), Βούισιτς 4, Τεόντοσιτς 22 (4/6δίπ., 3/10τρίπ., 5/5β., 4ασ.), Μπουρούσης 8 (5ρ.), Χαλπερίν, Κλέιζα 12 (4/10δίπ., 1/3τρίπ., 1/3β.,  8ρ., 4κλ.), Μαυροκεφαλίδης 2, Βασιλόπουλος, Σχορτσανίτης 3.
 
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Σπανούλης 4 (4ασ.), Περπέρογλου 6 (2), Μπατίστ 10 (5/11δίπ., 10ρ.), Φώτσης 2, Χάισλιπ 6, Νίκολας 10 1/4δίπ., 2/5τρίπ., 2/2β.), Γιασικεβίτσιους 2, Διαμαντίδης 12 (2/3δίπ., 2/3τρίπ., 2/2β., 5ασ.), Πέκοβιτς 12 (4/4δίπ., 4/5β.).

* Όπως είπα και στην αρχή, κάποτε θα ερχόταν και η απώλεια ενός τίτλου. Ευχόμαστε τουλάχιστον να μην δούμε ολοκληρωτική παράδοση των κεκτημένων στην Ελλάδα και στο τέλος της χρονιάς να πάρουμε το πρωτάθλημα.

* Και φυσικά επειδή εμείς ΔΕΝ είμαστε γαύροι, να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό που απόψε ήταν καλύτερος (δεν είναι μόνο ότι εμείς δεν παίξαμε καλά), κέρδισε δίκαια και στέφθηκε πανάξια κυπελλούχος Ελλάδος. Τα τελευταία χρόνια οι Αγγελόπουλοι έριξαν πολλά λεφτά στην ομάδα του Πειραιά, ήρθαν πολλοί και καλοί παίκτες και η ψαλίδα ανάμεσα στους "αιωνίους" έχει κλείσει.

 * Πολλά μπράβο βέβαια θα πω και στους οπαδούς μας που βρέθηκαν στο κλειστό του Ελληνικού και από το πρώτο λεπτό κέρδισαν τη μάχη της εξέδρας αφού εκείνοι ήταν που ακούγονταν περισσότερο. Ακόμη και λίγο πριν το τέλος και ενώ ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ, οι οπαδοί του δεν είχαν κουράγιο να φωνάξουν, καθώς πίστεψαν στην κατάκτηση του κυπέλλου μόνο μετά και την δεύτερη εύστοχη βολή του Τεόντοσιτς, δείγμα του ότι φοβόντουσαν πως θα έχαναν ακόμη έναν τίτλο!
Και φυσικά στο τέλος οι πράσινοι οπαδοί αποθέωσαν παίκτες και Ομπράντοβιτς αφού «Όσα εσύ μου έχεις χαρίσει με τίποτα δεν τα αλλάζω»!

 * Μπορεί απόψε να χάθηκε ένας τίτλος, αλλά ο Παναθηναϊκός κυνηγάει ακόμη δύο στόχους. Πρωτάθλημα και Ευρωπαϊκό. Και τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο παραμένει το φαβορί.

4 σχόλια:

Laplace είπε...

Καλησπερα φιλε
χαλια παιξαμε(κ αυτοι εκαναν το καλυτερο παιχνιδι της ζωης τους) ..
δεν πειραζει..
ο κοσμος μας ηταν ΑΨΟΓΟΣ..
παμε για το πρωταθλημα τωρα..

Mike είπε...

Καλημερα Laplace, ειμασταν πολυ κακοι επιθετικα αλλα το χειροτερο ειναι τα αμυντικα ριμπαουντ. Καθολη τη διαρκεια της σεζον μεχρι τωρα ο Παναθηναϊκος χανει παρα πολλα αμυντικα ριμπαουντ. Καπου εκει κριθηκε το ματς. Ο Ολυμπιακος ηταν καλος (οχι και το καλυτερο της ζωης τους, ειπαμε!) και κερδισε δικαια.

Τρομερος ο κοσμος, το ειπα αλλωστε. Να τους κερδισουμε τωρα στο ΟΑΚΑ και να παρουμε το πρωταθλημα.

KANTHAR0S είπε...

Ίσως ήρθε η φυσιολογικη φθορα του χρονου. Δεν ειναι κακό. Ένας κύκλος θα κλείσει, ένας νέος θα ανοίξει. Και μέσα από τον νέο κύκλο και τον ανταγωνισμο θα βγεις δυνατότερος.

Ρεαλιστικό το άρθρο σου. Ωραίος.

Καλή συνέχεια!

Mike είπε...

Ετσι ειναι αδερφε. Νομοτελειακα καποτε θα ερχοταν... Αν οχι φετος ισως του χρονου.
Παντως ξαναλεω οτι θα ξενερωσω ασχημα αν παρουμε πρωταθλημα στο ποδοσφαιρο και το χασουμε στο μπασκετ. Μπορει ο Ολυμπιακος να εχει ενισχυθει τα τελευταια δυο χρονια, αλλα διαολε ακομη ειμαστε καλυτεροι!