2/11/09

Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 2-1



Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε νωρίς στο σκορ, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τζιμπρίλ Σισέ μόλις στο 9΄. Πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος ο Γάλλος, όπως και την αποβολή του Όμο. Δύο λεπτά μετά. στο 11΄ και πριν καν προλάβει ο προπονητής του Πανιωνίου να κάνει την αλλαγή για να κλείσει τα κενά στην άμυνα, ο Σισέ διπλασίασε τα τέρματα του κάνοντας το 2-0 ύστερα από εκπληκτική κάθετη μπαλιά του Νίνη.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν, με τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 2-0, τον Πανιώνιο να αγωνίζεται με 10 παίχτες για τα επόμενα 80 λεπτά, τον Σισέ κοντά σε ένα χατ-τρικ, δινόταν η μεγάλη ευκαιρία στους πράσινους να παίξουν όμορφο ποδόσφαιρο, να σημειώσουν αρκετά τέρματα και να σφραγίσουν με μία εντυπωσιακή εμφάνιση την επιστροφή στην κορυφή, ικανοποιώντας παράλληλα τους 25000 περίπου οπαδούς που αψήφησαν το κρύο για να βρεθούν στο πλάι της αγαπημένης τους ομάδας.
Αντ΄ αυτού όμως οι πράσινοι παρουσίασαν μία αδικαιολόγητα πολύ κακή εικόνα για να φτάσουμε στις αποδοκιμασίες με το τελευταίο σφύριγμα από τον Παπασταμάτη. Ακουμπώντας στο 2-0 αλλά και την αριθμητική τους υπεροχή, οι γηπεδούχοι προτίμησαν να πατήσουν φρένο, σταμάτησαν να απειλούν την αντίπαλη εστία, ενώ με αρκετά λάθη ξανά στην άμυνα, έδινε στον Πανιώνιο την ευκαιρία να πλησιάζει εύκολα την περιοχή του Τζόρβα και να απειλεί. Μάλιστα, πριν τη λήξη του ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι είχαν ήδη τρεις σημαντικές ευκαιρίες. Και στις τρεις ο Τζόρβας έσωσε την πράσινη εστία από παραβίαση, ενώ στην τρίτη και το δυνατό σουτ του Μπάλαμπαν, η μπάλα μετά τα χέρια του Τζόρβα βρήκε και στο δοκάρι.
Το ημίχρονο έληξε αναίμακτα για τον Παναθηναϊκό, που όμως ούτε πάλι οι απειλές του Πανιωνίου δεν αφύπνισαν τους παίχτες των γηπεδούχων.
Στο δεύτερο ημίχρονο, στην πρώτη φάση για τον Πανιώνιο ήρθε το γκολ και η μείωση του σκορ με τον Ριέρα, τον οποίο είχε αφήσει ο Μπιάρσμιρ, αναγκάστηκε να τον κυνηγήσει ο Δάρλας, ο οποίος δεν βρήκε τη μπάλα, ο Σαριέγκι επίσης δεν πρόλαβε και η τρικυμία αυτή στην πράσινη άμυνα έφερε το 2-1. Από κει και πέρα, ο Πανιώνιος είχε μια δυο φάσεις ακόμη για να ισοφαρίσει, αλλά και ο Παναθηναϊκός είχε μια καλή φάση με τον Γκάμπριελ αλλά και ένα γκολ που πέτυχε και ακυρώθηκε λανθασμένα για οφσάιντ.
Στο 59΄ ο Γιούρκας Σεϊταρίδης έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, αντικαθιστώντας τον απερίγραπτο, απόψε, Κώστα Κατσουράνη. Ενώ και ο Ρουκάβινα τέσσερα λεπτά μετά άλλαξε το Νίνη, ο οποίος ήταν καλός για 20 περίπου λεπτά. Όπως άλλωστε για 20 λεπτά έπαιξε μπάλα και ολόκληρος ο Παναθηναϊκός.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Παναθηναϊκός: Τζόρβας, Σαριέγκι, Νίνης(63‘ Ρουκάβινα), Σισέ, Σαλπιγγίδης, Μπιάρσμιρ, Γκάμπριελ, Δάρλας, Σιμάο, Καραγκούνης, Κατσουράνης(59’ Σεϊταρίδης).

Πανιώνιος: Μπέλιτς, Μανιάτης, Όμο, Ριέρα, Μπάλαμπαν, Καστελιόνε(12‘ Λάτκα), Κουμορτζί, Γουνδουλάκης(77‘ Εστογιανόφ), Κοντοές,  Νικολάου, Τζαβέλλας.


* Για μία ακόμη φορά φάνηκε η απουσία του Ζιλμπέρτο Σίλβα από το κέντρο του Παναθηναϊκού. Οι Καραγκούνης, Κατσουράνης εδώ και ένα μήνα περίπου είναι πολύ κουρασμένοι.
* Και ο Λέτο δεν χρησιμοποιήθηκε, αφού μάλλον ετοιμάζεται για το κρίσιμο Ευρωπαϊκό ματς που ακολουθεί.
* Ο Σεϊταρίδης φάνηκε έτοιμος στη μισή ώρα που αγωνίστηκε και έδειξε ότι ο Τεν Κάτε θα μπορεί πλέον να τον υπολογίζει.
* Μεγάλο ραντεβού πλέον των πρασίνων, αυτό με τη Στουρμ στο Γκρατς, την Πέμπτη για το Europa League, όπου με ισοπαλία ή νίκη ουσιαστικά εξασφαλίζουν την πρόκριση.


* Ο Χεν Τεν Κάτε παραδέχτηκε στη συνέντευξη τύπου την κακή εικόνα της ομάδας.

* Το ίδιο έκανε με δηλώσεις του ο πρόεδρος, Νικόλας Πατέρας, ο οποίος για μία κόμη φορά ύψωσε ασπίδα στον προπονητή, ρίχνοντας τις ευθύνες της κακής εμφάνισης στους παίχτες: «Η ομάδα δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και το θέαμα που παρουσιάσαμε στους φιλάθλους ήταν χαμηλό. Είναι θέμα προπονητή και παικτών να τα βρουν.
Ελπίζω να δούμε καλύτερο θέαμα στη συνέχεια. Δεν φοβήθηκα μην… στραβώσει το ματς, απλώς απογοητεύτηκα από το θέαμα» δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου που τον ανέμεναν, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα συνθήματα υπέρ του Τεν Κάτε πριν την έναρξη του αγώνα, υπογράμμισε:
«Δεν παίζει ο προπονητής μπάλα. Παίζουν οι ποδοσφαιριστές. Πρέπει οι παίκτες να καταλάβουν ότι η φανέλα του Παναθηναϊκού είναι βαριά και ότι ο κόσμος και η διοίκηση έχουν απαιτήσεις».

* Για πρώτη φορά φέτος, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού φώναξαν ρυθμικά το όνομα του Χενκ Τεν Κάτε, μετά από το πανό που ανάρτησε ο Ενιαίος Φορέας και το οποίο στήριζε τον Ολλανδό τεχνικό στην κόντρα του με τους δημοσιογράφους.

Συνέντευξη Τύπου:
Πριν από την συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Παύλος Γερακάρης, έκανε παρέμβαση για τις δηλώσεις Τεν Κάτε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και για ένα πανό που υπήρχε στο ΟΑΚΑ, εναντίον των δημοσιογράφων, ρωτώντας: "Είμαι εδώ ως πρόεδρος της Ένωσης των Αθλητικών Συντακτών να συγχαρώ για τη νίκη τον κ. Τεν Κάτε και τον Παναθηναϊκό. Η παρουσία μου εδώ οφείλεται στο ότι υπάρχουν δημοσιεύματα στα οποία φαίνεται να μιλάει με απαξιωτικούς τρόπους κατά των δημοσιογράφων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει και ένα απειλητικό πανό στην εξέδρα. Όλα αυτά διαταράσσουν τη σχέση μας. Θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις από τον Τεν Κάτε για να μην υπάρχουν σκιές στη σχέση μας.

Χενκ Τεν Κάτε: "Πρώτα από όλα κατανοώ τη παρουσία σας και την ερώτηση σας. Είμαι πολύ χαρούμενος με την έκφραση ότι η σχέση της ομάδας με τους δημοσιογράφους θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Όντως σέβομαι τη πλειοψηφία των δημοσιογράφων, απλά δεν σέβομαι όσους με κυνηγούν και μου επιτίθενται χωρίς λόγο. Επιπλέον δεν συνηθίζω να αντιδράω σε πράγματα που φέρεται να έχω πει στην Παιανία. Σαν δημοσιογράφος γνωρίζετε ότι κάποιες ειδήσεις κατασκευάζονται και αν όσοι τα έγραψαν αυτά έχουν τη δυνατότητα να αναφερθούν σε πηγές που να επιβεβαιώνουν αυτά είμαι πρόθυμος να απολογηθώ ενώπιον όλων.

Ελπίζω να κατανοείται ότι όταν δουλεύεις σε μια ομάδα είναι σαν μια οικογένεια. Όταν λες κάτι με την οικογένεια σου αυτό δεν δημοσιοποιείται και αυτός είναι ένας κανόνας που έχω στη ζωή μου. Μιλάμε στο οικογενειακό τραπέζι και ότι λέμε μένει εκεί. Όσοι συμμετέχουν ξέρουν πολλά αλλά το τραπέζι δεν μιλάει. Κατανοώ την ερώτηση σας και αναγνωρίζω ότι οφείλετε ως εκπρόσωπος των δημοσιογράφων να βρίσκεστε εδώ και να την κάνετε. Επιπλέον θα πρέπει να ξέρετε ότι κάποια πράγματα παρερμηνεύονται.

Δεν μίλησα για τους δημοσιογράφους εν γένει αλλά για μερικούς από εσάς. Και όποιος θεωρεί ότι προσβλήθηκε από αυτή τη διατύπωση ας είναι. Δεν εννοούσα όλους. Στους 16 μήνες είχα την εμπειρία της γνωριμίας καλών δημοσιογράφων αλλά όσο υπάρχουν καλοί υπάρχουν και κακοί και δυστυχώς είχα την ευκαιρία να τους γνωρίσω


Εν συνεχεία και πάλι ο κ. Γερακάρης τόνισε: "Κατηγορείται ένας κλάδος χιλίων και πλέον δημοσιογράφων. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν κακοί δημοσιογράφοι όπως και κακοί προπονητές αλλά ακόμα και με τη λέξη μερικοί δεν είναι αρκετό. Είμαι όμως ικανοποιημένος από την απάντηση σας" για να δεχθεί την απάντηση του Ολλανδού: "Εύχομαι και εγώ τις επόμενες φορές να υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές".

Αγωνιστικά να μιλήσουμε για δεύτερη Κυριακή, μετά από μια νίκη, δεν γίνεται λόγος για την επιτυχία της ομάδας. Ενα σχόλιο...

"Δεν θεωρώ ότι είναι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός που φταίει για αυτό. Δεν φτιάχνουμε εμείς τα νέα. Θα ήμουν ευχαριστημένος να απαντάω μόνο για ποδόσφαιρο. Και ελπίζω από εδώ και πέρα να μιλάμε για αυτό.

Είχαμε ένα καλό 20 λεπτό με αρκετές ευκαιρίες και δύο όμορφα γκολ. Ακόμα και το πέναλτι προήρθε από ωραία επίθεση. Και μετά εμφανίστηκε το μυστήριο του ποδοσφαίρου. Όταν αντιμετωπίζεις μια ομάδα με δέκα παίκτες και ένα μέρος της δικής σου ομάδας πιστεύει ότι πρέπει να δουλέψουμε λιγότερο το πράγμα αντιστρέφει. Γιατί αυτοί που αγωνίζονται με δέκα δίνουν το κάτι παραπάνω και δεν υπάρχει πλέον αριθμητικό μειονέκτημα. Και με εξαίρεση το διάστημα των πρώτων είκοσι λεπτών δεν είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών μου.

Και φυσικά εγώ είμαι υπεύθυνος και είμαι έτοιμος να δεχτώ την κριτική γιατί η εικόνα δεν ήταν καλή. Χάσαμε κάθε αίσθηση της τακτικής και ο καθένας έκανε το δικό του με συνέπεια να μην παίζουμε σαν ομάδα και αυτό φυσικά μας δυσαρέστησε.

Εκφράζω τη λύπη μου για τους οπαδούς της ομάδας μας γιατί γνωρίζω καλά ότι το ποδόσφαιρο παίζεται για αυτούς και δεν τους προσφέραμε τίποτα εκτός τους τρεις πόντους, οι οποίοι είναι σημαντικοί αλλά δεν είναι αρκετοί. Οπότε θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον κόσμο και ίσως τώρα να είναι μια κατάλληλη στιγμή για να μαζευτεί η ομάδα στην Παιανία να συζητήσουμε με τους παίκτες και να συγκεντρωθούμε στον αγώνα του Γκράτς γιατί αν πάρουμε τη νίκη θα είμαστε κοντά στη πρόκριση. Έβγαλα τον Κατσουράνη γιατί είχε κίτρινη κάρτα και με δεδομένο το 2-0 ήμουν σίγουρος ότι θα κερδίζαμε.

Με το ίδιο σκεπτικό έπραξα και στον Νίνη, ο οποίος έχει παίξει αρκετά το τελευταίο διάστημα με συνέπεια να χάνεται η φρεσκάδα του. Οπότε η αλλαγή έγινε για να τον έχω φρέσκο. Στο μέλλον αυτό θα συμβεί και με άλλους παίκτες γιατί έχουμε ένα πλούσιο ρόστερ με τη ποιότητα να μην διαφέρει. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια ματς χρειάζεσαι έναν παίκτη και σε κάποια έναν άλλο. Ωστόσο η ραχοκοκαλιά της δεν θα αλλάξει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: