3/10/09

Thomas Crown Affair, Norman Jewison, 1968


"Υπόθεση Τόμας Κράουν":
Νέος, όμορφος, εκατομμυριούχος εκκεντρικός (Steve McQueen) έχει κάνει την τέλεια κλοπή (κλέβει την τράπεζα στην οποία εργάζεται όχι γιατί χρειάζεται τα χρήματα, αλλά γιατί επιθυμεί να εξευτελίζει το Σύστημα) και ξέρει ότι κανείς δεν είναι τόσο έξυπνος για να τον ανακαλύψει.
Νέα, όμορφη, σέξι, με ακαταμάχητο στυλ τέλειο λαγωνικό (Faye Dunaway) που πάει κατευθείαν στον στόχο της, με τον δικό της ακαταμάχητο τρόπο.
Στηβ ΜακΚουίν και Φέι Νταναγουέι παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, της αποπλάνησης και καταλήγουν (πού αλλού;) στο ερωτικό.
Η χημεία του πρωταγωνιστικού διδύμου αποτυπώνεται διάχυτα στην οθόνη, η σεκάνς της ληστείας εκπληκτική, η περιβόητη σκηνή με το σκάκι έχει μείνει ως μία από τις πιο αισθησιακές στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου, ενώ υπάρχει και το βραβευμένο με oscar τραγούδι του Μισέλ Λεγκράν ("THE WINDMILLS OF YOUR MIND").
Όλα αυτά στην στιλάτη, σκηνοθετικά μοντέρνα ταινία-φετίχ του Τζούισον που κερδίζει πολλά από το γοητευτικό ζευγάρι, ίσως να χάνει -έστω και λίγο- όμως στο πέρασμα του χρόνου.

Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: