28/9/09

All about Eve, Joseph L. Mankiewicz, 1950



Το "Όλα για την Εύα" είναι ένα ψυχολογικό δράμα με έντονα στοιχεία μαύρης κωμωδίας. Μία από τις αγαπημένες ever ταινίες του γράφοντος, το αριστούργημα αυτό του Μάνκιεβιτς, βασισμένο σε ένα διήγημα της Mary Orr με τον τίτλο The Wisdom of Eve, προσεγγίζει την γυναίκα που, σύμφωνα με άποψη που έχει διατυπώσει ο ίδιος ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης, είναι πολύ πιο πολύπλοκο και πολυεπίπεδο πλάσμα από τον άνδρα.

Η υπόθεση: "Ένας αμερικανικός σύλλογος απονέμει τιμητική διάκριση στη νέα και πολλά υποσχόμενη ηθοποιό Εύα Χάρινγκτον(Anne Baxter). Ποια είναι όμως η Εύα; Πώς έφτασε έως εκεί; Όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ στο καμαρίνι της διάσημης αρτίστας Μάργκο Τσάνινγκ(Bette Davis)..."

Η σκηνοθεσία του Μάνκιεβιτς είναι καλή χωρίς να είναι εξαιρετική, εκείνο όμως που κάνει την ταινία πραγματικά ξεχωριστή είναι οι ερμηνείες. Πέρα απ΄το μεγάλο ατού της ταινίας, το σενάριο, με τους τρομερούς διαλόγους και τις ατάκες που σε καθηλώνουν, οι σπουδαίες ερμηνείες των πρωταγωνιστών έφεραν 5 υποψηφιότητες καλύτερης ερμηνείας (Bette Davis, Anne Baxter για α΄ γυναικείο ρόλο, Thelma Ritter, Celeste Holm για β΄ γυναικείο και George Sanders για β΄ ανδρικό) και τελικά κατέκτησε την πρωτιά μόνον ο Sanders.
Συνολικά η ταινία προτάθηκε για 14 Oscar -ασύλληπτο ρεκόρ, χρόνια μετά κάποιος "Τιτανικός" κόντεψε δυστυχώς να την φτάσει, προϊόν ντροπής για τη διαδικασία βράβευσης απ΄το συγκεκριμένο θεσμό- για να καρπωθεί τελικά τα 6 -2 για τον Mankiewicz (σκηνοθεσία και σεναρίου), καλύτερης ταινίας για τον Zanuck, καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου για τον Sanders, καλύτερων κοστουμιών και καλύτερου ήχου-.
Καλή σκηνοθεσία, αριστουργηματικό σενάριο, έξοχες ερμηνείες στο σύνολο τους. Ενδιαφέρουσα και πετυχημένη ψυχαναλυτική διείσδυση από τον Μάνκιεβιτς στο γυναικείο κόσμο. Κάλλιστα θα μπορούσε ο τίτλος της ταινίας να ήταν "All about women", καθώς η Εύα(το όνομα παραπέμπει στην πρώτη γυναίκα επί της γης) αντιπροσωπεύει κάθε γυναίκα με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του γυναικείου ψυχικού κόσμου: πανούργα, υπερφιλόδοξη, ανταγωνιστική, ερωτικά διαθέσιμη, αδίστακτη και παράλληλα στοργική, αξιαγάπητη, φιλική, ευδιάθετη, αποφασιστική.

Αριστούργημα. Δείτε το οπωσδήποτε!

Βαθμολογία: 9,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: