25/9/09

Once upon a time in America, Σέρτζιο Λεόνε, 1984



"Κάποτε στην Αμερική": Το κύκνειο άσμα του Σέρτζιο Λεόνε. Ή αλλιώς μέσα στις καλύτερες γκανγκστερικές ταινίες όλων των εποχών! Μία ιστορία φιλίας, ενηλικίωσης, εγκληματικότητας, εκδίκησης, έρωτα, προδοσίας, καταστροφής!

Νέα Υόρκη, δεκαετία του ΄70. Ένας ηλικιωμένος, επικηρυγμένος από το οργανωμένο έγκλημα, επιστρέφει στην πόλη. Πρόκειται για έναν γκάνγκστερ με το παρατσούκλι Νουντλς, που μεγάλωσε στην εβραϊκή συνοικία, ανήλικος ακόμα έγινε αρχηγός συμμορίας, και στα χρόνια που ακολούθησαν συνέδεσε το όνομά του με τη "χρυσή εποχή" των παρανόμων.
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ενσαρκώνει το διαβόητο κακοποιό Ντέιβιντ Ααρονσον, γνωστό με το παρατσούκλι Νουντλς, ο οποίος έγινε αρχηγός εβραϊκής συμμορίας όντας ακόμη ανήλικος(!), συνελήφθη, βγήκε από τη φυλακή, για να επιστρέψει χρόνια μετά και να συγκρουστεί με το παρελθόν...
Ο Λεόνε σκηνοθετεί μαεστρικά, ο Μορικόνε γράφει ιστορία με την βραβευμένη μουσική του, οι εικόνες και η φωτογραφία είναι μαγευτικές.
Σημείωση: Σύμφωνα με μαρτυρία του Λεόνε, στην Αμερική η ταινία είχε πετσοκοπεί στο μοντάζ με τη δικαιολογία ότι ήταν "κουραστική"!
Στην Ευρώπη μόνο κυκλοφόρησε στην πλήρη εκδοχή της των 230 λεπτών!
Αριστουργηματική, πανέμορφη ταινία.

Βαθμολογία: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: