25/9/09

Missing, Costa-Gavras, 1982



Η δεκαετία του ΄80 είναι η χειρότερη ίσως δεκαετία για τον κινηματογράφο. Παρ΄όλα αυτά μας χάρισε αρκετές σημαντικές ταινίες. Μία εξ αυτών είναι "Ο αγνοούμενος", του <<δικού μας>> Κώστα Γαβρά. Μία καθαρά πολιτική ταινία, το είδος δηλαδή που έκανε γνωστό το Γαβρά και του χάρισε πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις.
Η συγκεκριμένη μάλιστα του έφερε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες αλλά και το Oscar σεναρίου καθώς και άλλες τρεις υποψηφιότητες. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, στην εξαφάνιση του νεαρού Αμερικανού συγγραφέα και κινηματογραφιστή Charles Horman (John Shea) κατά τη διάρκεια ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Χιλή.
Ο Jack Lemmon(εκπληκτικός) ερμηνεύει τον Ed Horman, τον πατέρα του Charles, έναν δυνατό επιχειρηματία, που βοηθά τη σύζυγό του Charles (Sissy Spacek) στην απελπισμένη προσπάθειά της να βρει το σύζυγό της. Και οι δύο, μέσα σε ένα φαύλο κύκλο, έρχονται αντιμέτωποι με ψέματα και φρούδες ελπίδες από Αμερικανούς και ξένους αξιωματούχους. Παρ’ όλες τις παλιές τους διαφορές, οι δύο τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ψάχνουν μανιωδώς να βρουν το αγαπημένο τους άτομο, μέχρι την οδυνηρή έκβαση της έρευνάς τους, την ανάμειξη της Αμερικής στο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ευθεία επίθεση από τον Gavras στον Χιλιανό δικτάτορα Πινοσέτ και το πραξικόπημα του, κάτι που κόντεψε να τον στείλει στη φυλακή.
Μάγκας ο Γαβράς, τεράστιος ο Λέμον, πολύ μεγάλη ταινία.

Βαθμολογία: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: