Χθες το βράδυ, καθίσαμε στον καναπέ περισσότερες από 3 1/2 ώρες για να παρακολουθήσουμε την τηλεοπτική αναμέτρηση των έξη πολιτικών αρχηγών. Και η αλήθεια είναι ότι κουραστήκαμε, ακούσαμε πράγματα να επαναλαμβάνονται, άστοχες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, μη τήρηση του τηλεοπτικού χρόνου, διάφορα δημοσιογραφικά tricks απέναντι στους ερωτηθέντες και ένα γενικό χάος μέσα από το οποίο μοναδικές αχτίδες ενδιαφέροντος η στιγμή που το ρόλο του δημοσιογράφου πήραν οι ίδιοι πολιτικοί αρχηγοί απευθύνοντας ερωτήσεις ο ένας στους άλλους, αλλά και η παρουσία της Μαρίας Χούκλη ως συντονίστρια αυτής της τηλεμαχίας.
Μια νέα προσθήκη(ο διάλογος των πολιτικών μεταξύ τους) που ομολογουμένως -αν καθιερωθεί- θα κάνει τα μελλοντικά debates πιο ενδιαφέροντα.
Αντιθέτως, το σημερινό debate, αυτό μεταξύ των αρχηγών της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κυρίων Καραμανλή και Παπανδρέου, διάρκειας μόλις 75 λεπτών και απουσίας δημοσιογράφων και ερωτήσεων αλλά με θεματικές ενότητες και διάλογο μεταξύ των δύο και φυσικά και πάλι την κυρία Χούκλη στο ρόλο του συντονιστή, μας κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον, το παρακολουθήσαμε πιο άνετα και αποκομίσαμε μία πιο συγκεκριμένη άποψη για τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς.
Τί είδαμε λοιπόν;
Είδαμε από τη μία τον κ. Γιώργο Παπανδρέου άνετο, με τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και το γενικότερο κλίμα υπέρ του, ετοιμόλογο, να αναφέρει τομείς -μέσα στα χρονικά πλαίσια που επιτρέπονταν- του προγράμματός του, του προγράμματος του κινήματος του, ένα πρόγραμμα εφικτό και ρεαλιστικό, όπως ανέφερε πολλές φορές, την διάθεσή του να δώσει μάχη για τη διαφάνεια, να συγκρουστεί με συμφέροντα, να πορευθεί με τον πολίτη, να προωθήσει την πράσινη ανάπτυξη, να επαναπροσδιορίσει θέματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν μείνει ανοιχτά, να βελτιώσει την υγεία και την παιδεία.
Και παράλληλα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού προσωπικά(<<ζήτε σε άλλη χώρα>> αλλά και της παράταξής του για τις πολιτικές που ακολούθησε στην 6ετία, για τα μέτρα που δεν πήρε, για τις υποσχέσεις που δεν τήρησε, για τα ψέμματα που είπε στους πολίτες, για τα ρουσφέτια με τα οποία ικανοποιούνταν μερικοί, για συμφωνίες κάτω απ΄το τραπέζι, για την άρνηση συνεργασίας σε καίρια ζητήματα(<<...εγώ σας κάλεσα να ματώσουμε για να πατάξουμε τη διαφθορά>> είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ), για το δημόσιο έλλειμμα(<<πού πήγαν τα λεφτά;>>), για τους φόρους, για την άθλια οικονομία, για την μη πρόληψη, για τις μη μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την υγεία. Και φυσικά αναφέρθηκε σε μερικά απ΄τα σκάνδαλα που ταρακούνησαν τη χώρα και τους πολίτες: Βατοπέδι, Cosmote, υπουργείο πολιτισμού, μίζες.
Από την άλλη πλευρά, τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή αγχωμένο, στριμωγμένο και υπόλογο απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά απέναντι στον ελληνικό λαό να αρνείται πεισματικά τα τραγικά λάθη των πολιτικών στρατηγικών του και να καλεί τον ελληνικό λαό να τον ακολουθήσει για τρίτη φορά σε έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά, στο δρόμο της αδιαφάνειας, της ασθμαίνουσας οικονομικής πολιτικής, του κέρδους για τους λίγους και γνωστούς και της χασούρας για τους πολλούς, τους αδύναμους, την πλειονότητα δηλαδή των Ελλήνων πολιτών.
Με το γνώριμο εγωιστικό και αλαζονικό του ύφος, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πολλές φορές -σε έναν λόγο που θα έλεγε κανείς ότι ξεπατίκωνε από την ομιλία του στο χθεσινό debate μιας και είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα!- απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου <<λέτε εύκολα λόγια, που ηχούν ευχάριστα, ευχολόγια, τάζεται λαγούς και πετραχήλεια...>>, ενώ αντίθετα τόνιζε για πολλοστή φορά πως ο ίδιος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ένα δρόμο ανηφορικό με πολλές δυσκολίες ακολουθώντας όμως συγκεκριμένο πρόγραμμα και τακτικές, ενώ ως μεγάλο όπλο απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε το χρηματιστήριο, το μεγαλύτερο όπως χαρακτήρισε σφάλμα οποιασδήποτε διακυβέρνησης εδώ και δεκαετίες. Κάτι που επίσης απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου, μην αφήνοντας κανένα κομμάτι αναπάντητο, λέγοντας ότι και για το χρηματιστήριο είχε καλέσει τον Πρωθυπουργό να "ματώσουν μαζί" όπως είπε χαρακτηριστικά για να βγάλουν τα άπλυτα στη φόρα από όποια παράταξη κι αν ανήκαν οι υπεύθυνοι. Κάτι που όλοι θυμούνται, όπως θυμούνται ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν εκείνος που αρνήθηκε την εξέταση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και με δική του απόφαση καλύφθηκε το χρηματιστήριο όπως και πολλά άλλα ζητήματα, για τα οποία ο Γιώργος και το ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει σύσταση εξεταστικής επιτροπής ή επαναπροσδιορισμό των γεγονότων. Κάτι που αποδεικνύει περίτρανα την διάθεση και αποφασιστικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πάταξη της διαφθοράς, λάμψη της αλήθειας και απομάκρυνση οποιουδήποτε έχει βεβαρυμένο παρελθόν, ώστε μια νέα σελίδα να γυρίσει στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Κατά τα άλλα, είπε κατ΄επανάληψη ο Πρωθυπουργός:
<<Εμείς κάναμε... αλλά θέλει κι άλλα, το ξέρουμε, προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις... χρειάζονται κι άλλες, πήραμε μέτρα... χρειάζονται κι άλλα, κάναμε κινήσεις... θα κάνουμε κι άλλες, πήραμε αποφάσεις... δεν ήταν αρκετές...
Εμ, κύριε Καραμανλή αυτό είναι για το οποίο σας κατηγορεί ο κ. Παπανδρέου και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Αυτό είναι για το οποίο τεθίκατε υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό. Για το γεγονός ότι κάνατε πολύ λίγα. Ή ακριβέστερα ΔΕΝ κάνατε τίποτα από όσα είχατε υποσχεθεί. Παρά μόνο κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του για τον εύκολο δρόμο που προσφέρει στον λαό.
Δεν είναι καθόλου εύκολος κύριε Πρωθυπουργέ. Είναι δύσβατος, έχεις αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά είναι δρόμος ευθύνης, προσέγγισης με συγκεκριμένο πρόγραμμα και ελπιδοφόρων μηνυμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ δε βαδίζει σε τυφλά μονοπάτια. Τώρα πια ο ελληνικός λαός ξέρει. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να αλλάξει πολλά σε αυτό τον τόπο που έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια, τόσο από την κυβέρνηση Καραμανλή όσο και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Που μπορεί να έφεραν το όνομα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με τα σημερινά δεδομένα. Αυτό το όνομα θέλει ο κ. Παπανδρέου να αποκαταστήσει και γι αυτό το λόγο οι αλήτες και οι κλέφτες έχουν φύγει, η ανανέωση έχει ήδη ξεκινήσει από το εσωτερικό του κόμματος και φάνηκε ήδη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, υπάρχει πρόγραμμα και σχέδιο για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο και να προχωρήσει σε νέα μονοπάτια. Ήρθε η ώρα για να ανατείλει ξανά ο ήλιος της ελπίδας, της αλλαγής, της βελτίωσης, της ευημερίας.
22/9/09
Μεγαλώνει την ψαλίδα ο Γιώργος μετά και το debate των δύο.
Ετικέτες
Γιώργος Παπανδρέου,
Εκλογές,
ΠΑΣΟΚ,
Debate
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου