17/5/08

Προτεινόμενες ταινίες στη TV

Σάββατο 17 Μαΐου - Παρασκευή 23 Μαΐου

ΣΑΒΒΑΤΟ
00:30 ΕΤ3 <<Μαλένα>>, του Τζουζέπε Τορνατόρε: Σ' ένα σικελικό χωριό του 1942, ο 13χρονος Ρενάτο ερωτεύεται τη Μαλένα, χήρα ενός στρατιώτη, που η ομορφιά της προκαλεί τη ζήλια των γυναικών αλλά και την κακεντρέχεια των ανικανοποίητων αντρών. Με τους: Μόνικα Μπελούτσι(φυσικά), Τζουζέπε Σουλφάρο, Λουτσιάνο Φεντερίκο, διάρκειας 92'. Παραγωγής 2000.

01:00 STAR <>, του Πίτερ Γουίαρ: Ένας 30χρονος υπάλληλος αγνοεί ότι ο ειδυλλιακός κόσμος που τον περιτριγυρίζει αποτελεί ντεκόρ της πιο δημοφιλούς σαπουνόπερας, με θέμα τη σε ζωντανή μετάδοση καθημερινή ζωή του. Τι γίνεται όμως από τη στιγμή που αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά κι αρνείται να "παίξει" με τους κανόνες του θεάματος; Με τους: Τζιμ Κάρεϊ(καταπληκτικός), Εντ Χάρις(υποψήφιος για Όσκαρ -χωρίς να υπερτερεί του Κάρεϊ-!), Λόρα Λίνεϊ, διάρκειας 98', παραγωγής 1998.

02:15 MEGA <<Διχασμένο κορμί>>, του Μπράιαν ντε Πάλμα: Ένας άνεργος ηθοποιός, που πάσχει από κλειστοφοβία, βλέπει να δολοφονούν την όμορφη γειτόνισσά του, αλλά στη συνέχεια διαπιστώνει ότι είναι και ο ίδιος θύμα σκευωρίας. Με τους: Κρεγκ Γουόσον, Μέλανι Γκρίφιθ, Ντέμπορα Σέλτον, διάρκειας 114' παραγωγής 1984.

ΚΥΡΙΑΚΗ
21:15 ΕΤ1 <<Άγγελοι στο βούρκο>> (FALLEN ANGEL), του Ότο Πρέμινγκερ: Ένας τυχοδιώκτης παντρεύεται ένα πλουσιοκόριτσο, ενώ διατηρεί σχέσεις με μια σερβιτόρα. Όταν η τελευταία δολοφονείται, θεωρείται βασικός ύποπτος από την αστυνομία. Με τους: Ντάνα 'Αντριους, 'Αλις Φέι, Λίντα Ντάρνελ, διάρκειας 95', του 1947.

00:30 Cine+ <<ΤHE CURSE OF THE CAT PEOPLE>>, του Ρόμπερτ Γουάιζ: Η εξάχρονη Αν Κάρτερ υποδύεται την Έιμι Ρηντ, τη μοναχοκόρη του Όλιβερ Ριντ. Η Έιμι είναι ένα ευφάνταστο κορίτσι που δυσκολεύεται να διαχωρίσει την φαντασία από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να απομονώνεται όλο και πιο πολύ. Ο πατέρας της ανησυχεί, βλέποντας την μικρή Έιμι να εκδηλώνει τα συμπτώματα της νεκρής πρώην γυναίκας του, της Ιρένα.Η δεύτερη γυναίκα του Όλιβερ, μία συμπαθητική δασκάλα, προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά η Έιμι προτιμά την παρέα μιας περίεργης πρώην ηθοποιού, της Τζούλια, καθώς και της κόρης της Μπάρμπαρα. Η τελευταία ζηλεύει θανάσιμα και προσπαθεί να κάνει κακό στην Έιμι αλλά αυτή προστατεύεται από τον φύλακα-άγγελό της, την Ιρένα. Με τους: Σιμόν Σιμόν, Κεντ Σμιθ, Τζέιν Ράντολφ, Αν Κάρτερ, διάρκειας 70', του 1944.

ΔΕΥΤΕΡΑ
18:00 CINE+ <<Ο εργένης και το αγοροκόριτσο>> (THE BACHELOR AND THE BOBBY-SOXER), Ίρβινγκ Ράις :
Η Μάργκαρετ Τέρνερ (Μύρνα Λόϋ), δικαστίνα, είναι η κηδεμόνας της 17χρονης αδελφής της Σούζαν (Σίρλεϋ Τεμπλ). Ο Νάτζεντ (κΚάρυ Γκραντ) είναι ένας καλλιτέχνης ο οποίος εμφανίζεται ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο της Μάργκαρετ, εμπλεκόμενος σε ένα καβγά σε μπαρ. Αργότερα, θα δώσει μια ομιλία για την τέχνη στο σχολείο της Σούζαν, η οποία ολοκληρώνεται με δυνατά χειροκροτήματα για τον γοητευτικό Νάτζεντ. Η Σούζαν τον ερωτεύεται σφόδρα. Ένα βράδυ θα μπει στο σπίτι του περιμένοντάς τον να γυρίσει. Όταν αυτός μετά από ώρα αντιλαμβάνεται αυτόν τον «παράξενο» επισκέπτη ο οποίος έχει αποκοιμηθεί στον καναπέ του, βρίσκεται στη φυλακή πριν καλά καλά το καταλάβει... Για να γλυτώσει, πρέπει να προσποιηθεί ότι του αρέσει η Σούζαν, μπλέκοντας σε μία σχέση γεμάτη απρόοπτα... Με τους: Κάρυ Γκραντ, Μύρνα Λόυ, διάρκειας 96', του 1947.

ΤΡΙΤΗ
21:05 CINE+ <<Κλειστή στροφή>>, του Νίκου Γραμματικού: Ένας μοναχικός κλέφτης αυτοκινήτων συναντάει τυχαία τη γυναίκα της ζωής του. Αυτή, με τη σχεδόν μαθηματική ακρίβεια του φιλμ-νουάρ, θα αποδειχθεί μοιραία. Συναντήσεις, απουσίες, παγίδες, προδοσία.
Επιλογή χώρων, μ' έναν ορίζοντα που θαρρείς και "στενεύει" συνεχώς, περικυκλώνοντας τον κεντρικό ήρωα. Μια δοκιμή πάνω στο Τυχαίο. Με τους: Μηνάς Χατζησάββας, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, διάρκειας 81', παραγωγής 1991.

ΤΕΤΑΡΤΗ
23:00 CINE+ <>, του Σίντνεϊ Φιούρι: Όταν θα ανατεθεί στον Χάρι Πάλμερ (Μάικλ Κέιν), κατάσκοπο πληροφοριών, να ερευνήσει θέματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια, θα μπλεχτεί σε μία υπόθεση γεμάτη ίντριγκες, διπλοπροσωπίες και δολοφονίες. Βυθίζεται σε ένα μπερδεμένο δίκτυο δολιοφθοράς, τόσο φανταστικό και συναρπαστικό όσο μπορεί να φανεί στην περίπλοκη πραγματικότητα της παγκόσμιας κατασκοπίας.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Πάλμερ ξεμπλέκει προοδευτικά το κουβάρι του μυστηρίου (και που ακούει στο όνομα «Φάκελος Ίπκρες»), κάνει την ταινία μία από τις αντιπροσωπευτικότερες του είδους και μία από τις πρώτες που ο Μάικλ Κέιν ξεδιπλώνει το τεράστιο ταλέντο του. Με τους: Μάικλ Κέιν(έξοχος), Νάιτζελ Γκρην, Γκι Ντόλμαν, διάρκειας 103', παραγωγής 1965.

ΠΕΜΠΤΗ
11:15 CINE+ <<Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο>>, του 'Ολιβερ Στόουν:
Ο Όλιβερ Στόουν αφηγείται τη ζωή του Φιντέλ Κάστρο, μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που πρωταγωνιστεί στη διεθνή πολιτική σκηνή για περισσότερο από μισό αιώνα. Μέσα από 3 μέρες γύρισμα στην Κούβα και 30 ώρες συνεντεύξεων και συνομιλιών, ο ηγέτης της Κούβας αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται, καθώς εξιστορεί γνωστές και άγνωστες πτυχές της προσωπικής αλλά και της πολιτικής του ιστορίας.
Ο Κάστρο, αναδεικνύεται σ’ ένα πρόσωπο οικείο και καθημερινό αλλά και σ’ έναν πολιτικό άνδρα που παλεύει για την ευημερία του λαού του ενάντια στις αντίξοες συνθήκες και τη διεθνή απομόνωση. Πάνω απ’ όλα όμως διαφαίνεται γιατί αυτός ο μικρός ανταγωνιστής της μοναδικής υπερδύναμης του πλανήτη επιβίωσε στην εξουσία για περισσότερο από 4 δεκαετίες. Με τους: Όλιβερ Στόουν, Φιντέλ Κάστρο, διάρκειας 93', παραγωγής 2003.
01:15 ALTER <<Κραυγή ελευθερίας>> (CRY FREEDOM), του Ρίτσαρντ Ατένμπορο: Ο Ντόναλντ Γουντς είναι ένας φιλελεύθερος λευκός δημοσιογράφος στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ. Την προσοχή του τραβούν οι δραστηριότητες ενός μαύρου ακτιβιστή, του Στίβεν Μπίκο, με τον οποίο γνωρίζεται και γίνονται φίλοι. Όμως, το 1977, ο Μπίκο πέφτει θύμα δολοφονίας από τις κυβερνητικές ανάγκες ασφαλείας και ο Ντόναλντ κάνει τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αυτή του η ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα τον άγριο διωγμό του ίδιου και της οικογένειάς του. Με τους: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Κέβιν Κλάιν, Τζον Θο, Πενέλοπε Γουίλτον, Τζον Χάργκριβς, παραγωγής 1987.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
11:20 CINE+ <>, του Γκας Βαν Σαντ:
Η πρώτη από τις τρεις ταινίες μιας νοητής τριλογίας (Gerry, Elephant, Last Days) του Γκας Βαν Σαντ. Δύο παιδικοί φίλοι με το ίδιο όνομα, ξεκινούν να διασχίσουν με το αυτοκίνητο τις νοτιοδυτικές Πολιτείες. Η ξαφνική τους απόφαση να εγκαταλείψουν για λίγο, τη συνηθισμένη διαδρομή και να εξερευνήσουν το σαγηνευτικό ερημικό τοπίο, θα αποβεί μοιραία… Σύντομα, θα χάσουν τον προσανατολισμό τους… Τώρα πια, πρέπει να συμβιβαστούν τόσο με την αγριότητα των φυσικών στοιχείων, όσο και με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Καθώς οι δυνάμεις τους εγκαταλείπουν και οι ελπίδες τους για επιβίωση εξανεμίζονται, η μέχρι τότε στενή φιλία τους και συντροφικότητα θα έλθουν αντιμέτωπες με την ύστατη δοκιμασία! Με τους: Ματ Ντέιμον, Κέισι Αφλεκ, διάρκειας 98', του 2002.
24:00 ΕΤ1 <<Μια ζωή ταλαιπωρία>> (WHAT HAVE I DONE TO DESERVE THIS), του Πέδρο Αλμοδόβαρ: Η Γκλόρια είναι μια ταλαίπωρη νοικοκυρά, με φριχτό σύζυγο μάτσο, δυο παιδιά τέρατα και πεθερά ημίτρελη.

Πρέπει να προλαβαίνει να τους υπηρετεί όλους και να εργάζεται επί πλέον, ως καθαρίστρια σε ένα γυμναστήριο , όπου οι άντρες ασκούνται στην ιαπωνική πολεμική τέχνη «κέντο». Η Γκλόρια είναι ακόμα πιο όμορφη και ζουμερή σαραντάρα, εντελώς στερημένη, όμως, από ερωτικοσεξουαλική επικοινωνία. Στη σχολή, θαυμάζοντας ένα ωραίο νέο αθλητή, ερεθίζεται ερωτικά και του προσφέρεται, με απόλυτα αρνητικά αποτελέσματα γι’ αυτήν. Ανικανοποίητη ε-πιστρέφει στο σπίτι της, ένα διαμέρισμα σε τεράστιο απρόσωπο συγκρότημα λαϊκών πολυκατοικιών και πέφτει στα προβλήματα, με την οικογένεια και τις φίλες της…

Ο Αλμοδόβαρ, στα πρώτα του χρόνια, αρέσκεται στο είδος της κοινωνικής μαύρης κωμωδίας, με ανατρεπτική αγριότητα. Είναι ένας παρατηρητής της βαθμιαίας αποσάθρωσης και της καταστροφής του πυρήνα της κοινωνικής ζωής, που είναι η οικογένεια. Βλέπει και καταγράφει, με κέφι αλλά και πίκρα, τους τρομερούς αλλά και ποικίλους καταπιεστικούς μηχανισμούς στο εσωτερικό της. Η παρουσίαση γίνεται «καθ’ υπερβολήν», σχεδόν ως την υστερία αλλά και με κάποια κρυμμένη συναισθηματική συμμετοχή. Τα πρόσωπα του, που κινούνται κάπως σαν μαριονέτες, αποκαλύπτουν τους πόνους και τα τραύματα τους που αιμορραγούν.

Το ανήθικο μαύρο χιούμορ του Αλμοδόβαρ, κατεδαφίζει ταμπού και έτοιμες ιδέες, χωρίς να πάψει να διακρίνει την ανθρωπιά των ταλαίπωρων ηρώων του, ιδιαίτερα της γυναίκας με την οποία θαρρείς ταυτίζεται. Με τους: Κάρμεν Μάουρα(μακράν η καλύτερη), Λουίς Χόσταλοτ, Ρίο Χιρούμα, Άνχελ ντε Άντρες Λόπεθ, Βερόνικα Φόρκε, διάρκειας 98', του 1984.

Δεν υπάρχουν σχόλια: