15/5/14

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 83-77, 2-0 μεν, χάλια δε...

Ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Γκιστ (17π., 7 ριμπ., 4 κλ.) και άξιο συμπαραστάτη τον Δημήτρη Διαμαντίδη (17π.) επικράτησε 83-77 του ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημιτελικό των Playoffs της Basket League και έκανε το 2-0 στην σειρά. Στις 19 Μαΐου (20.00) η επόμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων.
Παναθηναϊκός αν και δυσκολεύτηκε για δεύτερο σερί παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ, έφτασε στην τελική επικράτηση, γράφοντας το 2-0 στην ημιτελική σειρά των πλέι οφ. Το τελικό 83-77 αποδεικνύει περίτρανα πως ο ΠΑΟΚ ήταν και πάλι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, βάζοντας δύσκολα στους παίκτες του Αλβέρτη.
Οι τελευταίοι αυξάνοντας τα ποσοστά τους έξω από τα 6.75μ. στο β' ημίχρονο έφτασαν στην τελική επικράτηση κι έκαναν το 2-0. Πλέον, η σειρά μεταφέρεται στην Πυλαία, όπου και οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες το απόγευμα της Δευτέρας (19/5).
Ο αγώνας
Περισσότερο έτοιμος παρουσιάστηκε ο Παναθηναϊκός, όμως ο ΠΑΟΚ έδειχνε και πάλι περισσότερο ορεξάτος στο παρκέ. Οι "πράσινοι" προηγήθηκαν με 13-9, ωστόσο οι παίκτες του Μαρκόπουλου εκμεταλλεύτηκαν και πάλι την κακή αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων. Έτσι, έτρεξαν ένα επιμέρους 9-2 με το οποίο και κατάφεραν να κλείσουν μπροστά στο σκορ το α' δεκάλεπτο.
Το κακό ποσοστό των γηπεδούχων στα σουτ τριών πόντων ήταν και πάλι πολύ χαμηλό (1/7), ενώ ο ΠΑΟΚ είχε μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι του (4/10 δίποντα, 2/4 τρίποντα). Όσο για την άμυνα του, περιόριζε τον Διαμαντίδη και κατ' επέκταση ολόκληρο το επιθετικό κομμάτι των "πράσινων".
Ένα επιμέρους 8-2 με το ξεκίνημα του β' δεκαλέπτου, έφερε τον ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στο παιχνίδι σε θέση ισχύος, χαρίζοντάς του προβάδισμα 9 πόντων (17-26). Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κάλεσε αμέσως τάιμ άουτ και οι γηπεδούχοι βρέθηκαν μετά τη βολή του Τσαϊρέλη στο -10 (17-27), καθώς στερούνταν δημιουργικότητας, ενώ και η άμυνα τους δεν ήταν κάτι αξιόπιστη.
Στο 15ο λεπτό του αγώνα, ο Χαραλαμπίδης έγραψε το 22-34, διευρύνοντας την διαφορά υπέρ της ομάδας του. Οι "πράσινοι" απάντησαν με ένα γρήγορο 6-0 και ήταν η σειρά του Μαρκόπουλου να πάρει τάιμ άουτ στα 4.12'' για το τέλος του ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 30-34 όμως ήταν απελπιστικά άστοχος και προβλέψιμος στο παιχνίδι του, δίνοντας την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να διατηρήσει το προβάδισμα. Ο Ούκιτς αστόχησε στο τελευταίο σουτ του δεκαλέπτου με τον Παναθηναϊκό να συμπληρώνει 1/13 (!) έξω από τα 6.75μ.
Όταν τα τρίποντα άρχισαν να μπαίνουν...
Τα 3 γρήγορα φάουλ του ΠΑΟΚ στο γ' δεκάλεπτο, καθώς και οι 6 σερί πόντοι του Ματσιούλις έδωσαν στον Παναθηναϊκό το έναυσμα που χρειαζόταν. Έτσι, μετά από το λάθος του Τσαϊρέλη, ήρθε το εύστοχο τρίποντο του Διαμαντίδη για να ισοφαρίσει μετά από ώρα σε 40-40 στο 22ο λεπτό του αγώνα και να υποχρεώσει τον Μαρκόπουλο να καλέσει άμεσα τάιμ άουτ.
Ο Χαραλαμπίδης έδωσε και πάλι το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ, ωστόσο τα τρίποντα των Ούκιτς και Γκιστ έδωσαν αέρα 5 πόντων στον Παναθηναϊκό ο οποίος ξέφυγε με 48-43. Κι αν πήγε χαμένος ο αιφνιδιασμός που ακολούθησε, οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα νέο 5-0 για το 53-45, σε ένα δεκάλεπτο που είχαν 5/7 τρίποντα! Ο Πέιν κράτησε τον ΠΑΟΚ ζωντανό σε εκείνο το σημείο και μείωσε σε 56-53 στο τέλος του γ' δεκαλέπτου.
Ο Παναθηναϊκός μπήκε αποφασισμένος να κυριαρχήσει, όμως ο ΠΑΟΚ δεν ήταν διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα. Μείωσε στον πόντο με τον Τσαϊρέλη στο 32' και ένα λέι απ του Κούπερ δεν μέτρησε. Ο πάγκος των φιλοξενούμενων διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση των διαιτητών, χρεώθηκε με τεχνική ποινή, ο Διαμαντίδης έβαλε τις βολές και στην επαναφορά ο Γκιστ κάρφωσε για το 65-58. Εκεί, ουσιαστικά άλλαξε το μομέντουμ του αγώνα και ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε για να ξεφύγει, καθώς με ένα τρίποντο από τον αρχηγό του έχτισε διαφορά 10 πόντων (68-58).
Δύο τρίποντα από τους Χαραλαμπίδη και Πέιν έδωσαν το φιλί της ζωής στην ομάδα του Μαρκόπουλου κι έδωσαν παράταση στις φιλοδοξίες της για "διπλό" στο 35'. Ωστόσο, όσο η ώρα περνούσε τόσο ο Παναθηναϊκός έβρισκε τρόπο να διατηρεί το προβάδισμα πότε με τον Κάρι και πότε με τον Ούκιτς, για να φθάσει στο τελικό 83-77.

Δεκάλεπτα: 15-18, 31-37, 56-53, 83-77

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Χαραλαμπόπουλος, Μπράμος 7(1), Κάρι 2, Φώτσης 2, Ούκιτς 15(1), Λάσμε 6, Μαυροκεφαλίδης 6, Διαμαντίδης 17(3), Γκιστ 17(2), Παππάς 2, Γιάνκοβιτς 1, Ματσούλις 8(1).
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Πέιν 15(1), Κούπερ 16(1), Χαραλαμπίδης 17(3), Τσόχλας 1, Βουτσίτσεβιτς, Τσαιρέλης 10, Δέδας 6(2), Μαργαρίτης, Καλλές, Μπόγρης 9, Κασελάκης, Λιάπης.

 Prasinanea
 
* Στα δύο ματς με τον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός δε βλεπόταν. Κάκιστος στην άμυνα, χωρίς σαφές πλάνο, με πολλά λάθη, κινδύνευσε ισάριθμες φορές να ηττηθεί μέσα στο ΟΑΚΑ. Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν για να δούμε ξανά τον Παναθηναϊκό που ξέραμε, ωστόσο εκείνο που μετράει για την ώρα είναι να τα καταφέρουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στους τελικούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: