14/3/14

Αναντολού Εφές - Παναθηναϊκός 60-65, κρατάει το σπουδαίο «2»

Ο Παναθηναϊκός "έπαιξε με την φωτιά" στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Αναντολού Εφές, όμως τελικά επικράτησε στην παράταση με 65-60 (κ.α. 54-54) στο ντεμπούτο του Φραγκίσκου Αλβέρτη στον πάγκο του Τριφυλλιού. Φώτσης (17π., 6 ριμπ.) και Λασμέ (11π., 12 ριμπ.) οι κορυφαίοι των Πράσινων.
Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με σκορ 65-60 της Εφές στο ντεμπούτο του Φραγκίσκου Αλβέρτη στον πάγκο των "πράσινων" και πέτυχε την 5η του φετινή νίκη στο TOP-16 της Euroleague.
Πλέον, οι "πράσινοι" έχουν απολογισμό 5-5 και έπιασαν Φενέρμπαχτσε και Μάλαγα στη βαθμολογία, που αγωνίστηκαν χθες.
Ο αγώνας
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Ούκιτς, Διαμαντίδη, Ματσιούλις, Φώτση, Λάσμε, με τους "πράσινους" να προηγούνται πολύ γρήγορα με 5-0 και να είναι εμφανής η επιθυμία τους να τρέξουν. Το 9-3 έγραψε με τέσσερις συνεχόμενους πόντους ο αρχηγός του Παναθηναϊκού στο 4ο λεπτό του αγώνα, σε ένα παιχνίδι που οι παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη έλεγχαν απόλυτα τα ριμπάουντ (4-10 στο 5').
Όντας άστοχοι, οι "πράσινοι" δέχτηκαν ένα σερί 7-0 από την Εφές που προηγήθηκε με 10-9 στο 7.30''. Η είσοδος των Ράιτ και Μαυροκεφαλίδη στο παρκέ δεν κατάφερε να αλλάξει κάτι δραματικά και ο Παναθηναϊκός έμεινε άποντος για σχεδόν 6 (!) λεπτά. Ωστόσο, μετά από μία ωραία επίθεση στο τέλος του χρόνου, ο Λάσμε βρέθηκε με την μπάλα κάτω από το καλάθι και κάρφωσε για το 10-11. Πολύ χαμηλό σκορ για τις δύο ομάδες με τον Παναθηναϊκό να έχει 5/18 σουτ εντός παιδιάς και την Εφές να σουτάρει με 3/13.
Άστοχος αλλά ψυχωμένος
Στο 11ο λεπτό ο Αλβέρτης πέρασε στο παρκέ τον Νίκο Παππά που έγινε δίδυμο οργανωτικά με τον Ζακ Ράιτ. Με δεδομένο ότι ήταν πολύ άστοχοι, οι "πράσινοι" ορθά ξεκίνησαν να στέλνουν την μπάλα στη ρακέτα και με το Λάσμε να φτάνει τους 6 πόντους, προηγήθηκε με 17-12 στο 13'. Ωστόσο, η απάντηση των Τούρκων ήταν άμεση και με σερί 6-0 πήραν ξανά το προβάδισμα (18-17).
Το 5ο λάθος του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι επανέφερε τον Διαμαντίδη στο παρκέ και ο Παναθηναϊκός έδειξε σημάδια ανάκαμψης τρέχοντας ένα 5-0 με το οποίο ισοφάρισε σε 24-24. Ο Μπατίστ έγραψε το 26-28 του α' ημιχρόνου, το οποίο ήταν φτωχό ποιοτικά με τις δύο ομάδες να χάνουν συνεχώς πολλά σουτ. Ο Αλβέρτης είχε χρησιμοποιήσει όλους τους παίκτες του πλην των Γιάνκοβιτς και Χαραλαμπόπουλου, όμως τα 11/33 σουτ δεν του άφηναν πολλά περιθώρια.
Βελτιώθηκε και ισχνό προβάδισμα
Στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου, οι "πράσινοι" προηγήθηκαν με 31-28, ωστόσο ακολούθησε ένα νέο νεκρό διάστημα, κατά το οποίο δέχτηκε ένα σερί 9-0. Η Εφές έβαλε τα τρίποντα με τους Γκόρντον και Βασιλειάδη, ενώ την ίδια ώρα οι Ματσιούλις και Διαμαντίδης ήταν απελπιστικά άστοχοι έξω από τα 6.75μ. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν στο +6 (37-31), ωστόσο ο Παναθηναϊκός μείωσε στον πόντο (39-38) και σε εκείνο το σημείο ο Φώτσης φορτώθηκε με 3ο φάουλ (επιθετικό και ιδιαίτερα αυστηρό) κι ενώ είχε την ευκαιρία να δώσει το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους.
Ο Μπατούκ με τρίποντο έγραψε το 42-38 στο 28', ενώ οι "πράσινοι" έτρεξαν ένα σερί 6-0 με το οποίο και ολοκλήρωσαν το γ' δεκάλεπτο με σκορ 44-42. Ο Παναθηναϊκός είχε βελτιώσει την άμυνα του κι έπαιζε με περισσότερη ενέργεια. Ωστόσο, το ίδιο είχε κάνει και η Εφές που πάλευε για το γόητρο της.
Τρίποντο Ματσιούλις και παράταση
Μετά το πρώτο δίλεπτο στο δ' δεκάλεπτο, ο Αλβέρτης επανέφερε τους Μπράμο και Λάσμε στο παρκέ προκειμένου να δώσει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ομάδα του. Μόλις στα 6.46'' πριν το τέλος του αγώνα, πέτυχε ο Ούκιτς το πρώτο του τρίποντο που ήταν και το πρώτο καλάθι του Παναθηναϊκού στην περίοδο.
Ο Πλάνινιτς φτάνοντας τους 11 πόντους, με πέντε σερί σε εκείνο το σημείο, έγραψε το 50-47 κι έδωσε αέρα τριών πόντων στην ομάδα του. Στο 35' κατάφερε να ισοφαρίσει ο Μπράμος σε 50-50, ωστόσο η Εφές προηγήθηκε με 4 (54-50). Ο Διαμαντίδης ήταν άστοχος στα δύο διαδοχικά τρίποντα που επιχείρησε στο 1.30'' και το 1 λεπτό για το τέλος του αγώνα, ενώ άστοχος ήταν και ο Φώτσης. Στα 13'' για τη λήξη, ο Ματσιούλις πέτυχε το πρώτο του εύστοχο τρίποντο στον αγώνα κι έστειλε το ματς στην παράταση, καθώς ο Πλάνινιτς αστόχησε στην τελευταία επίθεση.
Σπουδαίο διπλό για Παναθηναϊκό
Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Φώτσης έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό μετά από ώρα (58-59). Στο 1.10'' για το τέλος ο Γκονλούμ ισοφάρισε σε 60-60, ενώ στα 55'' για τη λήξη ο Φώτσης έγραψε το 60-63 με καλάθι και φάουλ.
Στα 42'' για το τέλος, ο Πλάνινιτς χρεώθηκε με τεχνική ποινή, o Mατσιούλις επιχείρησε επίθεση στα πέντε δευτερόλεπτα και η Εφές είχε νέα ευκαιρία. Στα 20'' ο Γκόρντον αστόχησε σε τρίποντο και ουσιαστικά κάπου εκεί ο Παναθηναϊκός πήρε βαθιά ανάσα. Ο Λάσμε έγραψε 65-60 στο τέλος με 1/2 βολές και σφράγισε μία σπουδαία σε σημασία νίκη για τους "πράσινους".

Δεκάλεπτα: 10-11, 26-28, 42-44, 54-54 (κ.α.), 60-65 (παρ.)

Αναντολού Εφές (Αγγέλου): Οσμάν, Βασιλειάδης 10, Μπατούκ 6, Ερντέν 1, Γκονλούμ 9, Κιλιτσλί, Σαβάνοβιτς 6, Γκόρντον 6, Πλάνινιτς 15, Μπιέλιτσα 7.
Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 5, Μπατίστ 6, Φώτσης 11, Ούκιτς 7, Λάσμε 11, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 7, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 8, Ράιτ 7.  

Prasinanea 

* Ο Παναθηναϊκός ήταν ο... γνωστός κακός Παναθηναϊκός των τελευταίων εβδομάδων, κατάφερε όμως να πετύχει ένα σπουδαίο «2», με τον αρχηγό Φραγκίσκο Αλβέρτη να ξεκινάει με το δεξί στο πάγκο. Πολλά πράγματα δε θα μπορούσαν να αλλάξουν σε λίγες μόλις ημέρες, όμως το σημαντικό ήταν το ροζ φύλλο, που διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης. 
Δύο σερί ματς ακολουθούν στο ΟΑΚΑ, με Ηλυσιακό και Φενέρμπαχτσε, όπου ισάριθμες νίκες με πειστικές μάλιστα εμφανίσεις αναμένεται να ανεβάσουν ψυχολογικά κυρίως την ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: