28/6/12

Πορτογαλία - Ισπανία 0-0 (2-4 πέν.), ξανά σε μεγάλο τελικό οι Ισπανοί!

 

 Η Ισπανία τα κατάφερε -και- κόντρα στην Πορτογαλία έστω στα πέναλτι (4-2), πήρε το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό όπου περιμένοντας το νικητή Γερμανίας - Ιταλίας ετοιμάζεται να γράψει ιστορία.

 Η Furia Roja μπορεί να μην έπιασε τα γνωστά επίπεδα απόδοσής της σε αυτό το Euro, κατάφερε όμως να φτάσει μέχρι τον τελικό, τρίτο σερί μετά τα Euro 2008, Mundial 2010, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ των τριών σερί συμμετοχών σε μεγάλους τελικούς της Γερμανίας (1972, 1974, 1976). Μάλιστα η Δυτική Γερμανία τότε, είχε ηττηθεί στον τρίτο τελικό από τη Γιουγκοσλαβία.
 Πλέον, αν η Ισπανία καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο κόντρα σε Γερμανία ή Ιταλία θα σημειώσει το ασύλληπτο ρεκόρ των τριών σερί κατακτήσεων, ενός ιδιαίτερου treble με Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο και ξανά Ευρωπαϊκό!

 Στην "Donbass Arena" του Ντόνετσκ διεξήχθη ο πρώτος ημιτελικός του Euro 2012. Η σπουδαία ιβηρική μάχη μεταξύ της Ισπανίας που ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο της και να σπάσει όλα τα ρεκόρ και της φιλόδοξης Πορτογαλίας που ήθελε να φτάσει για δεύτερη φορά στον τελικό και να διεκδικήσει το τρόπαιο μετά το 2004 και το «στραπάτσο» από την Ελλάδα.

 Η τυπικά γηπεδούχος Πορτογαλία είχε τραυματία τον Ποστίγκα, τη θέση του οποίου πήρε ο Αλμέιδα. Σα να έπαιζε με 10 η ομάδα του Μπέντο, με τον στράικερ της Μπεσικτάς να είναι εξαφανισμένος σε όλο το ματς μέχρι λίγο πριν την αντικατάστασή του στο 80' όταν και επιχείρησε δύο σουτ, το ένα όμως χειρότερο απ' το άλλο. Αυτό ήταν και το μεγάλο πρόβλημα της Πορτογαλίας σε αυτήν τη διοργάνωση, καθώς αν είχε έναν επιθετικό γκολτζή, στυλ Νούνο Γκόμεζ, ίσως να έφθανε στην υπέρβαση. 
 Ίδιο πρόβλημα όμως είχε και η Ισπανία, με τον Ντελ Μπόσκε να ξεκινάει τον Νεγρέδο(!), σε μία προσπάθεια, πιθανώς, να νικήσει το γρήγορο αμυντικό δίδυμο των Πορτογάλων με ένα εξίσου γρήγορο φορ αντί των βαριών κορμιών των Τόρες, Γιορέντε. Η επιλογή του πάντως δεν τον δικαίωσε, μιας και ο Νεγρέδο ήταν ο χειρότερος παίκτης της Ισπανίας μέχρι που αντικαταστάθηκε από τον Φάμπρεγας στις αρχές του β' ημιχρόνου (για ακόμη μία φορά η Ισπανία ολοκλήρωσε ματς χωρίς επιθετικό).

 Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχαν μια δυο εκατέρωθεν καλές στιγμές, όμως έμεινε το 0-0. Στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο ο Ντελ Μπόσκε έκανε δύο γρήγορες αλλαγές (Φάμπρεγας, Νάβας αντί Νεγρέδο, Σίλβα) και οι πρωταθλητές Ευρώπης και Κόσμου έγιναν πιο επιθετικοί. Αντίθετα ο Μπέντο δεν έκανε κάποια κίνηση απ' τον πάγκο παρά μόνον στο 80' όταν άλλαξε (με πολλή καθυστέρηση) τον Αλμέιδα, για να περάσει τον Ολιβέιρα, ενώ τις άλλες δύο αλλαγές τις άφησε για την παράταση (Κουστόντιο αντί Βελόσο και Βαρέλα αντί Μεϊρέλες). Η τρίτη ισπανική αλλαγή ήρθε στο 87' με τον Πέδρο αντί του Τσάβι.
 Η Πορτογαλία πάντως είχε την σπουδαία ευκαιρία να σκοράρει και να πάρει την πρόκριση, όταν στο 90' έφυγαν τρεις Πορτογάλοι στην αντεπίθεση, ο Μεϊρέλες βρήκε ωραία τον Ρονάλντο, όμως ο αρχηγός δεν κατάφερε να ευστοχήσει σε τετ α τετ με τον Κασίγιας.

 Στην παράταση, μετά από ένα άκρως ισορροπημένο 90λεπτο, οι Ισπανοί φάνηκαν περισσότερο, δημιουργώντας ερωτηματικά πώς γίνεται μια ομάδα να... τρέχει περισσότερο στον εξτρά χρόνο ενός ημιτελικού!
 Όπως και να 'χει ο Ινιέστα έχασε μια καλή ευκαιρία, όταν βγήκε τετ α τετ και πλάσαρε, με τον Πατρίσιο να αποκρούει σε κόρνερ. Ένα πολύ δυνατό μακρινό φάουλ του Ράμος πέρασε λίγο άουτ, ενώ ο Πατρίσιο απέκρουσε ξανά σουτ του Νάβας, για να ολοκληρωθούν έτσι οι φάσεις της παράτασης, με την Πορτογαλία να μην μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό της Ισπανίας αλλά να γλιτώνει, με τον ημιτελικό να οδηγείται στα πέναλτι. 

 Εκεί ο Πατρίσιο ξεκίνησε ιδανικά αποκρούοντας το πρώτο πέναλτι του σπεσιαλίστα Αλόνσο, όμως ο «Άγιος Ίκερ» έσωσε για πολλοστή φορά την Ισπανία, αποκρούοντας στα καπάκια το πέναλτι του Μουτίνιο. Στη συνέχεια Ινιέστα, Πέπε, Πικέ, Νάνι, Ράμος ήταν εύστοχοι για το 3-2 των Ισπανών, ο Άλβες όμως σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι και ο Φάμπρεγας, που είχε ζητήσει να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι, ευστόχησε στέλνοντας τη Furia Roja στον τελικό και στερώντας μια εκτέλεση απ' τον Ρονάλντο, αφού ήταν τελευταίος στην πορτογαλική λίστα, αλλά και το όνειρο της συμμετοχής στο μεγάλο ραντεβού της Κυριακής.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Πορτογαλία: Πατρίσιο, Περέιρα, Πέπε, Άλβες, Κοεντράο, Βελόζο (106' Κουστόντιο), Μεϊρέλες (113' Βαρέλα), Μοουτίνιο, Νάνι, Κ. Ρονάλντο, Αλμέιδα (80' Ολιβέιρα).
 Ισπανία: Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι (87' Πέδρο), Αλόνσο, Σίλβα (59' Νάβας), Ινιέστα, Νεγρέδο (54' Φάμπρεγας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: