16/1/10

Where Eagles Dare, Brian G. Hutton, 1968


 "Εκεί όπου τολμούν οι αετοί" είναι ο ελληνικός τίτλος αυτής της πολύ δυνατής πολεμικής περιπέτειας του 1968 από τον Brian G. Hutton, με δύο σπουδαίους ηθοποιούς, τον Clint Eastwood και τον Richard Burton να "συναγωνίζονται" μεταξύ τους για το ποιος θα πετάξει ψηλότερα ερμηνευτικά!


 Η υπόθεση της ταινίας:
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μια ομάδα πρακτόρων των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αναλαμβάνει να εισχωρήσει σε απόρθητο κάστρο των Γερμανών και να απελευθερώσει έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό στρατιωτικό. Όμως, οι Γερμανοί γνωρίζουν για την επιχείρηση και τους περιμένουν...

 Το ενδιαφέρον θέμα της ταινίας είναι απόρροια του πολύ καλού σεναρίου από το μπεστ-σέλερ του Alistair MacLean, "Τα κανόνια του Ναβαρόνε", και απογειώνεται χάρις -κυρίως- στις δυνατές ερμηνείες των "αετών" Eastwood και Burton.
 Ο Κλιντ συνηθίζει να σκηνοθετεί τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί. Ωστόσο, την σκηνοθεσία εδώ υπογράφει ο Brian G. Hutton και νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα πιστώνεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό και σε αυτόν, που μάλιστα κάνει μια πολεμική περιπέτεια δυόμιση ωρών να μην κουράζει καθόλου, ακόμη και σήμερα, 40 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της!

 Μια ομάδα Βρετανών πρακτόρων λοιπόν, με τη βοήθεια κάποιων Αμερικανών έχει μια αποστολή. Να απελευθερώσει έναν Αμερικανό στρατηγό από ένα κάστρο-φρούριο όπου βρίσκεται κρατούμενος των Ναζί.

 Ο βρετανός ταγματάρχης Τζον Σμιθ, ο αξιωματικός των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων Μόρις Σέιφερ και μια πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών είναι οι "Αετοί" που θα επιχειρήσουν αυτή τη δύσκολη αποστολή...

 Οι σκηνές δράσης είναι εκπληκτικές, ενώ οι τρομερές ατάκες του μέγα Κλιντ δένουν υπέροχα στο σενάριο. Στα συν και τα πάλευκα τοπία από τις πανέμορφες χιονισμένες Άλπεις και η πολύ όμορφη μουσική υπόκρουση του Ron Goodwin.

 Μία καθηλωτική πολεμική περιπέτεια με τεράστιες ερμηνείες!

 Βαθμολογία: 7,5/10

2 σχόλια:

tzonakos είπε...

Tτην εχω δει 2-3 φορές αυτη την ταινία και πάντα αν την πετύχω στην τηλεόραση κάθομαι και την ξαναβλέπω.
Οντως απολαυστικός ο Κλιντ και πολυ ωραίες τοποθεσίες.
Ενα ρημέηκ αυτης της ταινίας ισως ειχε ενδιαφέρον με τη σύγχρονη τεχνολογία για οπτικά εφφέ κλπ.

Mike είπε...

Ριμεϊκ λες, ε;
Για τα εφε ισως φιλε μου, αλλα οι ερμηνειες των Ιστγουντ, Μπαρτον ειναι αξεπεραστες!