19/1/10

The Scareface, Howard Hawks, 1932


 Πρόκειται για τον "Σημαδεμένο" ("Scareface: The Shame of the Nation", όπως είναι ο πλήρης τίτλος, που επέβαλε το ανεκδιήγητο, συντηρητικό Χόλυγουντ, και με τον οποίο "προστάτευσε" το ανυποψίαστο κοινό από την "εξύμνηση του κακού"! ) του Howard Hawks και του 1932, σε παραγωγή Howard Hughes, με τον εξαιρετικό Paul Muni στον ομώνυμο ρόλο. Πολλά χρόνια αργότερα γύρισε το ριμέικ αυτού του φιλμ, με επιτυχία μπορώ να πω, ο Brian De Palma με τον τεράστιο Al Pacino να μας χαρίζει μία αξεπέραστη ερμηνεία. Βέβαια, ένα ριμέικ τίγκα στα ναρκωτικά, κάτι που απουσιάζει απ' το πρωτότυπο.
 Ωστόσο, ακόμη και η παρουσία του Pacino δεν αρκεί για να φτάσει η ταινία του De Palma, αυτό εδώ το αριστούργημα του Howard Hawks!

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Η άνοδος και η πτώση ενός γκάνγκστερ στην Αμερική του κραχ και της ποτοαπαγόρευσης γίνεται αφορμή για μία διαχρονική παραβολή για την μεγαλομανία και την επιθυμία του ανθρώπου για εξουσία. Ταινία που λογοκρίθηκε λόγω των γραφικών, για την εποχή της, σκηνών βίας, το Scarface αποτελεί σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης στο είδος της, γιατί, αντί να κατακρίνει αυθαίρετα τους χαρακτήρες της, κατανοεί την τραγικότητα τους.

 Ο Hawks δημιουργεί μία σπουδαία ταινία αναλογικά με τη χρονολογία της.
 Μιλάμε για... σχεδόν 80(!) χρόνια πίσω και ο πολύ μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης ξεπερνάει τα "όρια" της εποχής με την τότε λογοκρισία να ξεσηκώνεται για την απίστευτη βία που παρουσίαζε η ταινία.
 Ένα γκανγκστερικό φιλμ, από τα καλύτερα όλων των εποχών, βασισμένο ελαφρά (ξεκάθαρα ωστόσο) στη ζωή και τη δράση του διαβόητου κακοποιού Αλ Καπόνε. Είναι γεγονός μάλιστα, ότι ο Αλ Καπόνε είχε αγοράσει ένα αντίγραφο του "Σημαδεμένου" που αποτελούσε την αγαπημένη του ταινία!

 Το Σικάγο αποτυπώνεται ως πεδίο μάχης, η ποτοαπαγόρευση επικρατεί (έντονα επηρεασμένος ο Χωκς), ο Tony Camonte αλωνίζει, οι σφαίρες που πέφτουν είναι αληθινές(!), και το έγκλημα και ο υπόκοσμος κυριαρχούν.

 Ο Paul Muni είναι εκπληκτικός, ενώ πολύ καλή ερμηνεία θα δούμε και από τον George Raft. Αλλά και οι γυναικείες ερμηνείες δεν πάνε πίσω. Η Ann Dvorak είναι φανταστική υποδυόμενη την αδερφή του Camonte, πολύ καλή η Karen Morley, αδερφή του Tony Montana.

 Μία ταινία ορόσημο για τις γκανγκστερικές ταινίες που ακολούθησαν, αλλά και μία τρομερή αλληγορία για τη διαρκή επιθυμία του ανθρώπου για την εξουσία και το χρήμα.

 A classic masterpiece!

 Βαθμολογία: 9,5/10

2 σχόλια:

Simply Burgman είπε...

Τόσο καλό είναι πια;;Καλλίτερο και από του Πάλμα;;Πρέπει να το δω!!

Mike είπε...

Για μενα ναι, φιλε!

Για πολλους λογους μαλιστα. Για την σκηνοθεταρα Howard Hawks αντι του "φλυαρου" Brian De Palma, για εναν Paul Muni που εκανε τον κοσμο να πηγαινει σινεμα αποκλειστικα για εκεινον(!), με ερμηνεια εφαμιλλη του μεγα Al Pacino, για το οτι οι Hawks και Hughes τα εβαλαν με τη λογοκρισια και βγηκαν θριαμβευτες, για τις απιστευτα -για την εποχη- σκηνες βιας, για τις αληθινες σφαιρες που πεφτουν, για τις σπουδαιες γυναικειες ερμηνειες, για το οτι ο Al Capone αγορασε αντιγραφο της ταινιας, την οποια και χαρακτηρισε ως την αγαπημενη του!

Θες κι αλλα;!

Να το δεις!