1/7/14

Ολλανδία (2-1 το Μεξικό) - Κόστα Ρίκα (5-3 πέν. την Ελλάδα, κ.α 1-1) / Γαλλία (2-0 τη Νιγηρία) - Γερμανία (2-1 παρ. την Αλγερία) στους «8»

 

Έχοντας απομείνει το αποψινό μενού με τα ματς Αργεντινή-Ελβετία και Βέλγιο-ΗΠΑ, για να ολοκληρωθεί το παζλ των προημιτελικών του Μουντιάλ της Βραζιλίας, ας θυμηθούμε πώς τα κατάφεραν οι προηγούμενοι τέσσερις προκριθέντες.

 Μετά τις Βραζιλία και Κολομβία λοιπόν, που θα παίξουν μαζί στους «8», η Ολλανδία ήταν εκείνη που πανηγύρισε την πιο συναρπαστική πρόκριση έως τώρα. Οι Οράνιε έβλεπαν ένα καλύτερο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα Μεξικό να προηγείται 1-0 μέχρι και το 88ο λεπτό, με το γκολ του Ντος Σάντος από το 48ο και μαζί το φάσμα του πρόωρου αποκλεισμού. Ένα ξαφνικό ξερό σουτ του Σνέιντερ όμως έδωσε το φιλί της ζωής στην ομάδα του Φαν Χάαλ και όποιος έβλεπε το ματς θα πίστεψε σίγουρα ότι οι Ολλανδοί θα έφταναν στην ολική ανατροπή. Η ασφυκτική πίεση των τελευταίων λεπτών και η απότομη κατάρρευση των κεντροαμερικανών έφεραν το 2-1 με το εύστοχο χτύπημα του Χούντελαρ στις καθυστερήσεις και την πρόκριση για τους Ευρωπαίους.

 Αντίπαλος η Κόστα Ρίκα, η ομάδα που απέκλεισε την Εθνική μας, με 5-3 στα πέναλτι. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα το χαλαρό 0-0 του ημιχρόνου ακολούθησε η... φωτιά που έβαλε το γκολ του Ρουίζ στο 52'. Λίγο αργότερα οι κεντροαμερικανοί έμειναν με 10 παίκτες, όμως η Ελλάδα, αν και πίεσε, δεν κατάφερε παρά να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις με τον Παπασταθόπουλο. Οι Κοσταρικανοί, που έδειξαν ότι το ήθελαν περισσότερο, δε λύγισαν με το λιγότερο παίκτη, έφτασαν το ματς στα πέναλτι και εκεί ο Γκέκας αστόχησε ή ακριβέστερα ο Μπράβο απέκρουσε, ο Καρνέζης έφαγε και τα πέντε και μοιραία ήρθε ο αποκλεισμός για την Εθνική, που έβαλε τέλος σε ένα ωραίο ταξίδι και από την άλλη η ιστορική πρόκριση για την Κόστα Ρίκα.

 Στη συνέχεια ήρθε η ώρα των Ευρωπαίων. Η Γαλλία νίκησε ρελαντί 2-0 τη δυσκολοκατάβλητη Νιγηρία (τα γκολ στο 79' από τον Πόγκμπα και στις καθυστερήσεις με αυτογκόλ του Γιόμπο) και η Γερμανία 2-1 στην παράταση την σκληροτράχηλη αλλά εκπληκτική Αλγερία, που όχι απλώς... τρομοκράτησε τους Γερμανούς τουλάχιστον για 90', είχε και μοναδικές ευκαιρίες να πάρει μια σπουδαία, ιστορική νίκη-πρόκριση. Τελικά, στην παράταση οι ψύχραιμοι και μεθοδικοί Γερμανοί έφτασαν στο 2-0, με τα γκολ των Σύρλε στο 92' και Εζίλ στο 120' πριν ο Τζαμπού μειώσει στην επόμενη φάση σε 1-2, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

 Ως τώρα λοιπόν, με εξαίρεση την Κολομβία, που προκρίθηκε νικώντας κατά κράτος την Ουρουγουάη ούτε η Βραζιλία ήταν εμφανώς καλύτερη από τη Χιλή, ούτε η Κόστα Ρίκα από την Ελλάδα ούτε και η Γερμανία από την Αλγερία. Βλέπουμε δηλαδή τις μεγάλες ομάδες ή έστω τα φαβορί, να παίζουν χειρότερα από τους ασθενέστερους αντιπάλους τους αλλά τελικά να προκρίνονται. 

Αργεντινή-Ελβετία και Βέλγιο-ΗΠΑ ολοκληρώνουν απόψε το πρόγραμμα των «16», σε ακόμη δύο μονομαχίες Ευρωπαίων-Αμερικανών. Από τις έξη ομάδες που έχουν προκριθεί έως τώρα, έχουμε τρεις αμερικανικές (Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα) και τρεις ευρωπαϊκές (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία). Οπότε πάμε για τέσσερις-τέσσερις αν προκριθούν Αργεντινή, Βέλγιο, που είναι τα φαβορί ή πέντε-τρεις, εάν προκριθούν είτε Αργεντινή-ΗΠΑ είτε Ελβετία-Βέλγιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: