13/4/14

Ξάνθη - Παναθηναϊκός 3-1, φινάλε στην αηδία. Ελλάδα, Τουρκία τα πιο... όμορφα πρωταθλήματα!

Με τον διαιτητή Ηλία Σπάθα να καθαρίζει από την αρχή την... μπουγάδα, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να αλλάξει την... ειμαρμένη για επικράτηση της Ξάνθης και ηττήθηκε με 3-1 στα Πηγάδια. Ο Κλωναρίδης το πράσινο γκολ, αποβολή του Κουτρουμπή στο 16'.
Η... ειμαρμένη για την παραμονή της Skoda Ξάνθης στη Superleague δεν ήταν δυνατό να ανατραπεί από τον Παναθηναϊκό, αφού είχε χαραχτεί στα κέντρα αποφάσεων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για αυτό, η νίκη της γηπεδούχου με 3-1 επί του φιλοξενούμενου ουδεμία έκπληξη προκάλεσε, ενώ φυσικά το ίδιο ισχύει για το διαιτητή Ηλία Σπάθα και τις αποφάσεις του...
Έγινε ολοφάνερο από τη μη υπόδειξη φάουλ από τον Σπάθα στο σκληρό μαρκάρισμα στον Ατζαγκούν στο πρώτο λεπτό, έπεισε ακόμα περισσότερο από την υπόδειξη φάουλ σε κλέψιμο της μπάλας του Νιγηριανού στο 2'...
Επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στο 16', όταν στο σουτ του Σολάρι στην περιοχή, η μπάλα βρήκε τον ώμο του Κουτρουμπή, όμως ο Πειραιώτης ρέφερι "ανακάλυψε" πέναλτι και απέβαλλε με απ' ευθείας κόκκινη κάρτα τον στόπερ του Τριφυλλιού.
Ακόμα και όταν ο Κλωναρίδης μείωσε προσωρινά το σκορ σε 2-1, ο Σπάθας ανέλαβε ξανά δράση, έκλεισε τον Παναθηναϊκό στην περιοχή του μέχρι να πετύχει το 3-1 η Ξάνθη και να διασφαλιστεί οριστικά και αμετάκλητα η νίκη της.
Φυσικά, ουδένα ρόλο στην απόδοση του Σπάθα, των βοηθών του και του τέταρτου διαιτητή έπαιξαν τα ηχητικά clip που ακούγονταν από τη μεγαφωνική εγκατάσταση του γηπέδου των Πηγαδίων. Προφανώς, κάποιοι έλαβαν το μήνυμα του... περίεργου ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και φρόντισαν να τον καλύψουν.
Με αυτά και αυτά, ο Παναθηναϊκός δεν είχε την ευκαιρία να παίξει ποδόσφαιρο, ηττήθηκε 3-1 λόγω εξωαγωνιστικών καταστάσεων και αναγκαστικά, στρέφει την προσοχή του στη ρεβάνς του Κυπέλλου Ελλάδας με τον ΟΦΗ...
Τουλάχιστον, οι Ζέκα, Σίλντεφελντ και Μπεργκ εξέτισαν τις ποινές τους, οι Πράνιτς και Νάνο προφυλάχθηκαν και πήραν ανάσες και χρησιμοποιήθηκαν οι νεαροί Γιαννιτσάνης και Αγγελόπουλος. Στον αντίποδα, ο Κουτρουμπής δεν υπολογίζεται για το ματς της Μεγάλης Τετάρτης, ενώ ο Πέτριτς δεν κατάφερε να πάρει χρόνο.

H ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: "SKODA Ξάνθη-ARENA"
Καιρός:
Διαιτητής: Ηλίας Σπάθας (Πειραιά)
Βοηθοί: Λάζαρος Δημητριάδης (Μακεδονίας), Στυλιανός Τσολάκης (Αθηνών)
Τέταρτος: Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (Αργολίδας)
SKODA Ξάνθη (Νίκος Κεχαγιάς): Κυριακίδης, Μάρτινς (76' Κομεσίδης), Ντε Γκούζμαν, Γούτας, Σολάρι, Βασιλακάκης (82' Σουάρες), Μπέρτος, Κάλβο, Μάνταλος, Σολτάνι, Φλίσκας.
Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Καπίνο, Κουτρουμπής, Μέντες, Σπυρόπουλος, Χουχούμης, Λαγός, Δώνης, Ατζαγκούν (77' Αγγελόπουλος), Καρέλης, Κλωναρίδης (62' Γιαννιτσάνης), Πέτριτς (23' Ρισβάνης).
Γκολ: 18'-22' Σολάρι, 51' Μάνταλος/31' Κλωναρίδης
Κίτρινες κάρτες: 28' Κλωναρίδης, 43' Δώνης, 43' Καπίνο
Κόκκινες κάρτες: 17' Κουτρουμπής

Ανασκόπηση αγώνα

Η Ξάνθη μπήκε πιο δυνατά στην αναμέτρηση και στο 5' ύστερα από σέντρα από τα δεξιά ο Σολτάνι πήρε την κεφαλιά προ του Σπυρόπουλου αλλά έστειλε την μπάλα ψηλά πάνω από την εστία του Καπίνο.
Στο 16' ο Μάνταλος έκανε μια παράλληλη μπαλιά η μπάλα βρήκε στον ώμο του Κουτρουμπή καθώς έπεφτε και ο Σπάθας είδε πέναλτι και έδειξε κόκκινη στον άσο του Παναθηναϊκού αλλάζοντας τις αριθμητικές ισορροπίες του ματς.

Μια απόφαση που έκανε έξαλλο τον Γιάννη Αναστασίου αλλά και τον άσο του τριφυλλιού που δεν ήθελε να βγει από το γήπεδο. Ο Σολάρι ανέλαβε την εσχάτη των ποινών και νίκησε τον Καπίνο στο 17' ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα της Ξάνθης.

Οι γηπεδούχοι με το υπέρ τους 1-0 και έχοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα πίεσαν για ένα ακόμη γκολ και αυτό ήρθε στο 22'. Σέντρα του Μπέρτου από τα δεξιά και κεφαλιά του Σολάρι που νίκησε στον αέρα τον Λαγό για το 2-0. Μάλιστα ο φορ της Ξάνθης με αυτό το γκολ πέρασε στην πρώτη θέση του πίνακα του σκόρερ.
Ο Αναστασίου μετά το 2-0 την αλλαγή που ετοίμαζε μετά την αποβολή καθώς έβγαλε τον Πέτριτς και πέρασε στην θέση του τον Ρισβάνη. Άφησε έτσι στην 11άδα τους Καρέλη, Κλωναρίδη θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα τους αφού πλέον ο Παναθηναϊκός ήταν αναγκασμένος να χτυπήσει στην κόντρα.
Μείωσε ο Κλωναρίδης
Μάλιστα έτσι ήρθε η μείωση του σκορ για τον Παναθηναϊκό όταν στο 31' ο Δώνης είδε την κίνηση του Κλωναρίδη στην πλάτη της άμυνας της Ξάνθης του έκανε την μπαλιά και ο άσος των πράσινων με ωραίο πλασέ μείωσε σε 2-1 για το τριφύλλι.
Οι γηπεδούχοι στην τελευταία καλή στιγμή του πρώτου μέρους απείλησαν με τον Σολάρι στο 37' αλλά η κεφαλιά του Ισπανού πέρασε έξω.
Γρήγορο γκολ η Ξάνθη
Οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν χωρίς αλλαγές στο δεύτερο μέρος με τους πράσινους να δείχνουν από τα πρώτα λεπτά ότι θέλουν να φέρουν το ματς στα ίσια.
Η Ξάνθη όμως ήταν αυτή που σε μια ολιγωρία της άμυνας του τριφυλλιού έφτασαν και σε τρίτο γκολ και ουσιαστικά τελείωσαν το ματς από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν με δέκα παίκτες.
Συγκεκριμένα στο 51' ο Μπέρτος και πάλι έκανε την σέντρα, ο Λαγός κοντραρίστηκε με τον Σολάρι και η μπάλα πέρασε για να φτάσει στον Μάνταλο ο οποίος από το ύψος του πέναλτι με σουτ έκανε το 3-1.

Με την σέντρα ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να απειλήσει αλλά το σουτ του Σπυρόπουλου στο 53' έφυγε ψηλά έξω από την εστία του Κυριακή.
Εν συνεχεία ο ρυθμός έπεσε με τους παίκτες της Ξάνθης να κρατάνε την μπάλα και να κάνουν ενίοτε και καθυστερήσεις ενώ το τριφύλλι αγωνιζόμενο με παίκτη λιγότερο από το 16' δεν μπορούσε να ακολουθήσει στον ίδιο ρυθμό.
Στο 66' η Ξάνθη είχε νέα καλή στιγμή όταν σε σέντρα από τα δεξιά ο Σολάρι πήρε την κεφαλιά αλλά ο Καπίνο έκανε πολύ όμορφη επέμβαση στην αριστερή του γωνία και έδιωξε σε κόρνερ. Δυο λεπτά αργότερα ο Μάνταλος έκανε το σουτ με την μπάλα όμως να φεύγει άουτ. Όπως και το σουτ του Κάλβο στο 70'.
Χωρίς τίποτα αξιόλογο
Στο 76' ο Γιάννης Αναστασίου έριξε στην μάχη και τον 17χρονο Βασίλη Αγγελόπουλο αντί του Ατζαγκούν δίνοντας την ευκαιρία σε ένα ακόμα παιδί από την ακαδημία των πράσινων να κάνει το ντεμπούτο του.
Μέχρι και την λήξη του ματς ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να απειλήσει και η Ξάνθη διατήρησε πολύ εύκολα το 3-1 που της έδωσε την νίκη και την έστειλε στα μπαράζ της Super League.

Prasinanea
 
* Ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος της... Super Αηδίας με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει σαν πρόβατο για σφαγή στην Ξάνθη, τον Σπάθα στο ρόλο σφαγέα και το γαυροπαράρτημα σε εκείνον της ομάδας που πρέπει πάση θυσία να σωθεί. Τα πάντα τελείωσαν... πριν καν αρχίσουν, αφού μόλις από το 16ο λεπτό η εμετική παρωδία σφραγίστηκε και για φέτος. Παράλληλα ο Απόλλων υποβιβάστηκε, καθώς... τόλμησε να μην ανέβει στο άρμα, το "χ" του... 1,3 επιβεβαιώθηκε «σβηστά», ο γαύρος έκανε ακόμη μία χιέστα φιάσκο και ο όμορφος κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου μπορεί πια κάλλιστα να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο διεφθαρμένου -μαζί με το τουρκικό- πρωταθλήματος της Ευρώπης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: