22/2/13

Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός 73-78, σπουδαίο «2» με σούπερ Ούκιτς, Διαμαντίδη, Γκιστ!

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο πήρε μία μεγάλη νίκη με 78-73 επί της Ζαλγκίρις και έκανε αποφασιστικό βήμα πρόκρισης. Μεγάλη εμφάνιση από Ούκιτς, Διαμαντίδη και Γκιστ.
Ο Παναθηναϊκός παρά το γεγονός ότι οι ψηλοί του φορτώθηκαν πολύ νωρίς με φάουλ κατάφερε να πάρει μία πολύ σημαντική νίκη και να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα.
Το Τριφύλλι ήταν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και με μεγάλη εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο κατάφερε και πήρε τη νίκη με 78-73 επί της Ζαλγκίρις. Οι πράσινοι είχαν σε μεγάλη ημέρα τους Ούκιτς, Διαμαντίδης και Γκιστ. Ο Κροάτης είχε στατιστικά για όσκαρ και τελείωσε το ματς με 21 πόντους, ενώ βοήθησε σημαντικά και στο κομμάτι της δημιουργίας έχοντας έξι ασίστ.
Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν συγκλονιστικός. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού σταμάτησε στους 13 πόντους, είχε 10 ασίστ ενώ έκανε και δύο κλεψίματα. Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Γκιστ ο οποίος πέτυχε 12 πόντους αλλά είχε και 9 ριμπάουντ.
Ο αγώνας:
Για μία ακόμα φορά ο Αργύρης Πεδουλάκης ξεκίνησε με τους Ούκιτς, Διαμαντίδη, Ματσιούλις, Λάσμε και Γκιστ.
Στα πρώτα λεπτά οι άμυνες ήταν χαλαρές και έτσι το σκορ άρχισε να μεγαλώνει γρήγορα. Με δύο τρίποντα των Διαμαντίδη και Ούκιτς οι πράσινοι προηγήθηκαν με 6-2, Η Ζαλγκίρις με απάντησε με ένα δικό της σερί 5-0 και προηγήθηκε με 7-6. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο. Με τον Παναθηναϊκό όμως να αποκτά πρόβλημα στη ρακέτα.
Ποιο ήταν αυτό; Λάσμε και Σχορτσιανίτης χρεώθηκαν πολύ γρήγορα με δύο φάουλ. Έτσι, η Ζαλγκίρις άρχισε να κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια και να συντηρεί ένα μικρό προβάδισμα. Κάπως έτσι το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τους Λιθουανούς να προηγούνται με 22-19.
Στη δεύτερη περίοδο οι Λιθουανοί συνέχεια να παραμένουν μπροστά με ένα μικρό προβάδισμα, ενώ Λάσμε και Σχορτσιανίτης έφτασαν τα τρία φάουλ έκαστος αφού οι δύο διαιτητές ήταν ιδιαίτερα αυστηροί. Παρ' όλα αυτά με καλάθι του σέντερ από την Γκαμπόν ο Παναθηναϊκός μείωσε αρχικά σε 29-27 (14'), ενώ τρία λεπτά αργότερα με τρίποντο του Καπόνο ο Παναθηναϊκός μείωσε στον πόντο (33-32).
Μία εξαιρετική πάσα του Διαμαντίδη στο Γκιστ, έδωσε την ευκαιρία στον δεύτερο να καρφώσει για το 37-35, όμως η Ζαλγκίρις αντέδρασε και με τον Λαφαγιέτ να ευστοχεί σε δύο συνεχόμενα τρίποντα, διατήρησε το υπέρ της προβάδισμα. Με τη λήξη του ημιχρόνου, ο Ούκιτς μείωσε σε 43-40, κρατώντας κοντά την ομάδα του σκορ. Από τα 22 συνολικά ριμπάουντ της Ζαλγκίρις, τα 8 ήταν επιθετικά κι αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό που είχε και τους ψηλούς του φορτωμένους με φάουλ.
Ούκιτς και Διαμαντίδης τον οδήγησαν στη νίκη
Το ίδιο... σενάριο συνεχίστηκε για λίγο ακόμα στην επανάληψη, με τον Παναθηναϊκό να μειώνει και τη Ζαλγκίρις να ξεφεύγει με ευκολία κάθε φορά. Ο Γκιστ έγραψε το 45-44, όμως δύο κακές άμυνες έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να ξεφύγουν και πάλι με 5 πόντους διαφορά (49-44).
Ένα σερί 6-0 από πλευράς Παναθηναϊκού, του έδωσε την ευκαιρία μετά από πάρα πολύ ώρα να περάσει μπροστά στο σκορ (49-50) χάρη σε λέι απ του Ματσιούλις που έκανε καλή δουλειά στην άμυνα. Στο 26' ο Μάρκο Πόποβιτς χρεώθηκε με τεχνική ποινή και ο Λάσμε με κάρφωμα έκανε το 51-53. Ωστόσο, ο Λαφαγιέτ δεν είχε αντίπαλο και κράτησε τη Ζαλγκίρις ζωντανή σε εκείνο το κρίσιμο σημείο με πέντε δικούς του πόντους (56-53).
Στο 28' ο Διαμαντίδης με τρίποντο ισοφάρισε σε 56-56, ενώ στην εκπνοή του χρόνου του γ' δεκαλέπτου ο Φουτ με επιθετικό ριμπάουντ έκανε το 58-56. Ο Παναθηναϊκός αν είχε περισσότερη υπομονή στην επίθεση και δεν πήγαινε συνέχεια στα τρίποντα, θα μπορούσε να κρατήσει το προβάδισμα, αφού σούταρε με 63% στα δίποντα. Στα... ευχάριστα ότι και η Ζαλγκίρις ήταν απελπιστικά άστοχη από τα 6.75μ. και δεν ξέφυγε με πάνω από 5-6 πόντους.
Στο ξεκίνημα του δ' δεκαλέπτου, για μία ακόμα φορά η Ζαλγκίρις βρέθηκε στο +5 (61-56), ωστόσο ο Παναθηναϊκός αρχικά μείωσε (61-60) και στη συνέχεια ισοφάρισε σε 63-63 μετά από τρίποντη βόμβα του Διαμαντίδη, ο οποίος ήταν εξαιρετικός σε άμυνα κι επίθεση.
Ο Λαβρίνοβιτς με 2/2 βολές έγραψε το 65-63 υπέρ της ομάδας του, με τον Παναθηναϊκό να έχει πλέον και Λάσμε και Σχορτσιανίτη στα 4 φάουλ και να κινδυνεύει ανάσα πάσα στιγμή να χάσει την επαφή με το σκορ. Στα 5.07'' πριν το τέλος, ο Ούκιτς έβαλε ένα απίστευτο καλάθι κι έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (65-66). Στο 37' ο ίδιος μετά από πάσα του Διαμαντίδη, έγραψε το 69-73 στο 37', υποχρεώνοντας τον Χοάν Πλάθα να πάρει τάιμ άουτ.
Μόλις, επέστρεψαν οι δύο ομάδες ο Διαμαντίδης έκλεψε κι έδωσε την μπάλα στον Ούκιτς που έκανε το 69-75, φέρνοντας τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά στο +6. Μετά από φάση διαρκείας, ο Ούκιτς στα 21'' πριν το τέλος, έγραψε το 71-77, αφού είχε πάρει πρώτα την μπάλα και είχε ροκανίσει το χρόνο. Η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ των "πράσινων", που απλά έπρεπε να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους για να φύγουν με το "διπλό" από το Κάουνας.

Τα δεκάλεπτα: 22-19, 43-40, 58-56, 73-78

Ζαλγκίρις (Πλάθα): Ντάρντεν 9, ΜακΓραθ, Πόποβιτς 10, Λαβρίνοβιτς Ντ. 4, Γιασκεβίτσιους, Λιπκεβίτσιους, Γιαβτόκας 8, Κουζμίνσκας 5, Λαφαγετ 15, Καουκένας 4, Φουτ 7, Λαβρίνοβιτς Κ 11.
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 8, Ματσιούλις 4, Καπόνο 4, Ούκιτς 21, Λάσμε 9, Τσαρτσαρής 4, Διαμανττίδης 13, Γκιστ 12, Μπανκς, Ξανθόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 3.

Από prasinanea

* Με τον Ούκιτς να κάνει δεύτερο εξαιρετικό παιχνίδι μετά τον τελικό κυπέλλου και τους Διαμαντίδη, Γκιστ πολύ καλούς, ο Παναθηναϊκός παρά τα προβλήματα (φορτωμένοι με 4 φάουλ Λάσμε, Σόφο) πήρε μια σπουδαία νίκη από τη Ζαλγκίρις μέσα στο Κάουνας, την πέταξε ουσιαστικά εκτός συνέχεια και πλέον θα δώσει μάχη με τη Μάλαγα για την 4η θέση, εκτός κι αν καταφέρει να μπει σφήνα σε ΤΣΣΚΑ, Εφές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: