14/12/12

Χίμκι - Παναθηναϊκός 78-77, του έκλεψαν την πρωτιά.. Δύσκολος ο νέος όμιλος!

 


Ο Αργύρης Πεδουλάκης άρχισε το ματς με τους Διαμαντίδη, Κίτσεν, Ματσιούλιτς, Λάσμε και Τσαρτσαρή. Οι δύο ομάδες στα πρώτα λεπτά πήγαιναν χέρι με χέρι στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου.
Από την μία οι Πλάνινιτς και Ρίβερς και από την άλλη οι Λάσμε και Τσαρτσαρής σκόραραν στη αρχή για Χίμκι και Παναθηναϊκό. Με ένα σερί 5-0 οι γηπεδούχοι πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά με τέσσερις 13-9. Με τρίποντο ο Ματσιούλις μείωσε στον πόντο αλλά και πάλι ο Ρίβερς έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων (16-12).
Σε εκείνο το σημείο ο Αργύρης Πεδουλάκης έριξε στο παρκέ τον Σχορτσιανίτης, αλλά ο Σόφο στην πρώτη του ενέργεια τραυματίστηκε και έκατσε στον πάγκο για το υπόλοιπο παιχνίδι. Με τρίποντα του Φριτζόν και του Πλάνινιτς και ένα καλάθι του Πάνκο έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο (21-14).
Ο Μάρκους Μπανκς έδωσε άλλη πνοή στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Με πέντε πόντους του Αμερικανού το Τριφύλλι άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά και με ένα καλάθι του Ματσιούλις οι πράσινοι κατάφεραν να περάσουν μπροστά (27-28, 14'). Η Χίμκι αντέδρασε και με ένα σερί 5-0 έκανε το σκορ 32-28, για να απαντήσει με τρίποντο ο Μπανκς.
Η συνέχεια όμως ανήκε στους γηπεδούχους οι οποίοι χάρη στην ευστοχία της πίσω από της γραμμή του τριπόντου κατάφεραν να πάνε προηγούμενοι στα αποδυτήρια με 46-39. Η Χίμκι είχε 5/8 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο και 9/11 βολές. Αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός 2/8 και 13/20... 17-10 τα ριμπάουντ για τη Χίμκι...
Ανατροπή με Διαμαντίδη
Το δεύτερο ημίχρονο επισκιάστηκε από το διαιτητικό τρίο και κυρίως από τη διαιτησία του Ορτίθ. Στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 9 πόντους δύο φορές (50-41, 52-43) χάρη στα καλάθια των Μόνια και Φριντζόν. Ο Αργύρης Πεδουλάκης κάλεσε τάιμ άουτ για να ανακόψει το ρυθμό των Ρώσων όταν βρέθηκαν στο +11 (54-43) και τα κατάφερε καθώς ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια έτρεξε ένα σερί 5-0 και μείωσε σε 54-48.
Στο 26' ο Τσαρτσαρής υπέπεσε στο 4ο του φάουλ σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων και χάρισε έναν ακόμα πονοκέφαλο στον "Άρτζι". Ο τελευταίος πέρασε μέσα το Λάσμε, αλλά κι αυτός χρεώθηκε με τεχνική ποινή και έφτασε με τη σειρά του τα 4 φάουλ. Κι ενώ η Χίμκι ξέφυγε με 58-49 κι όλα έδειχναν να είναι με το μέρος της, ένα φοβερό επιθετικό κρεσέντο από τον Διαμαντίδη έφεραν τον Παναθηναϊκό στον πόντο (58-57).
Σε εκείνο το κρίσιμο σημείο, ο Ρίβερς έδωσε βαθιά ανάσα στην ομάδα του που είχε μείνει για σχεδόν δυόμιση λεπτά άποντη και τελικά οι γηπεδούχοι βρέθηκαν στο +2 στο τέλος του γ' δεκαλέπτου, που βρήκε τον Παναθηναϊκό να αντιδράει και να μένει μέσα στο παιχνίδι, χάρη κυρίως στις προσπάθειες του Διαμαντίδη.
Το παιχνίδι στο δ' δεκάλεπτο έγινε ντέρμπι με όλη τη σημασία της λέξης. Οι δύο ομάδες άρχισαν να εναλλάσσονται στο σκορ (66-64, 66-67), δίνοντας άγρια ομορφιά στο παιχνίδι και οι "πράσινοι" είχαν κλείσει πια για τα καλά την άμυνα τους. Ο Λόντραρ με 2/2 βολές έκανε το 72-69 στο 36' κι έκτοτε οι δύο ομάδες έβαζαν την μπάλα στο καλάθι με το... σταγονόμετρο.
Στο 38' ο Μπανκς ισοφάρισε σε 72-72, όμως ο Λόντσαρ με βολές έκανε το 74-72 και ουσιαστικά ήταν εκείνος που έκρινε το ματς στο τέλος, καθώς ήταν εκείνος που κέρδισε το αντιαθλητικό φάουλ στα 37'' πριν το τέλος. Ο Πεδουλάκης χρεώθηκε με δύο τεχνικές ποινές, οι Λόντσαρ, Ρίβερς με 3/4 βολές έκαναν το 78-74, δίνοντας ουσιαστικά τέλος στο ματς.
Ο Μπανκς με τρίποντο στο τέλος του χρόνου, έγραψε το τελικό 78-77 και στις τάξεις του Παναθηναϊκού έμεινε η πικρία για την ήττα στις λεπτομέρειες.
Διαιτητών το ανάγνωσμα
Ότι σχόλιο για να κάνει κανείς για τη διαιτησία είναι περιττό. Πολλοί θα σταθούν στα τελευταία σφυρίγματα ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά.
Ο Λόντσαρ έπαιζε συνέχεια στα όρια του φάουλ με τους διαιτητές να του χαρίζονται και παράλληλα να φορτώνονται οι ψηλοί του Τριφυλλιού με φάουλ. Ο κλασικός Πλάνινιτς κλείδωνε τα χέρια των αντιπάλων του αλλά ο Ορτίθ κοίταζε αλλού.
Όταν ο Παναθηναϊκός έφερε τα ματς στα μέτρα του το διαιτητικό τρίο έδωσε ρεσιτάλ με αποκορύφωμα το αντιαθλητικό φάουλ στον Διαμαντίδη και τις δύο τεχνικές ποινές στον Πεδουλάκη στο τελευταίο λεπτό.

Τα δεκάλεπτα: 21-14, 46-39, 61-59, 78-77

Χίμκι (Κουρτινάιτις): Ογκουστίν 2, Φριντζόν 13(1), Βιάλτσεφ 6(2), Λόντσαρ 10, Ρίβερς 12(3), Μόνια 6, Κοστόφ, Ζουκανένκο, Πλάνινιτς 16, Ντέιβις 13, Νίλσεν.
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 4, Πάνκο 6, Ματσιούλις 15(2), Λάσμε 19, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 14(2), Κίτσεν 2, Μπανκς 15(2), Σκορδίλης, Σχορτσανίτης.

Από prasinanea

* Με την απίστευτη σφαγή και καθαρή αλλοίωση αποτελέσματος -ειδικά- στα τελευταία 37'', ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 3ος στον Α' όμλο πίσω από Ρεάλ Μαδρίτης, Χίμκι, με συνέπεια να έχει δύσκολη αποστολή στο Top-16, όπου  θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο Ε' όμιλο τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης (ξανά, αφού με τη σφαγή στξ Ρωσία ουσιαστικά απέφυγε η Ευρωλίγκα τον εμφύλιο Ρεάλ - Μπάρτσα), Μάλαγα, Ζαλγκίρις, Εφές Πίλσεν, Μπάμπεργκ, Άλμπα Βερολίνου.
 Όπως γίνεται αντιληπτό, με δύο πανίσχυρες ομάδες και εκ των φαβορί για την Ευρωλίγκα (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ), ακόμη μία ισπανική (Μάλαγα), τη Ζαλγκίρις, που στην πρώτη φάση έβγαλε μάτια και την τουρκική Εφές, ο Παναθηναϊκός έχει πολύ δύσκολη αποστολή, αφού με εξαίρεση τις δύο γερμανικές θα γίνει τρομερή μάχη 6 ομάδων για 4 θέσεις που οδηγούν στα προημιτελικά!
 Απ' την άλλη πλευρά στον ΣΤ' όμιλο θα είναι οι: Μπαρτσελόνα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Χίμκι, Ολυμπιακός, Σιένα, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Μπεσικτάς, Κάχα Λαμποράλ.
 Και αυτός είναι ενδιαφέρον όμιλος, όπου Μπαρτσελόνα, Μακάμπι είναι ένα κλικ μπροστά, ενώ μάχη για τις άλλες δύο θέσεις λογικά θα δώσουν οι Χίμκι, ΟΣΦΠ, Σιένα, Φενέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: