19/12/10

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός Βόλου 0-1, η κατρακύλα και η ξεφτίλα του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου συνεχίζονται...


 Λίγες μέρες μετά την κάκιστη εμφάνιση και τους χαμένους βαθμούς στην Τρίπολη, ο τραγικός Παναθηναϊκός... κατάφερε  να ξεπεράσει τον εαυτό του και ηττήθηκε με 1-0 μέσα στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό Βόλο... του Μπέου, χωρίς να κάνει μία κλασική ευκαιρία σε όλο το ματς (όπως σε πολλούς αγώνες φέτος), χωρίς σύστημα στον αγώνα του (όπως σε όλους τους αγώνες φέτος), χωρίς τρεξίματα (όπως επίσης σε όλους τους αγώνες φέτος), με πάρα πολλά λάθη και με κερασάκι στην τούρτα τα πειράματα από τον πάγκο, με τον Φερέιρα να δοκιμάζει ακόμη παίκτες και συστήματα, βάζοντας τον Ιωαννίδη επιτελικό μέσο(!), παίζοντας με τριάδα κέντρου Ιωαννίδη, Κατσουράνη, Μαρίνο, αφήνοντας τον Κατσουράνη επί 90', ξεχνώντας στον πάγκο τον Καραγκούνη, αφήνοντας εκτός αποστολής τον Γκοβού, λες κι έχουμε πολλές και καλύτερες λύσεις (καλά, εδώ ίσως να έπεσαν εντολές). Βέβαια εγώ δεν θα καταλογίσω ευθύνες στον Πορτογάλο, αφού ο άνθρωπος έχει παραλάβει ένα μπάχαλο και ακόμη μαθαίνει τους παίκτες...

 Θεωρώ εξ αρχής πως οποιαδήποτε περαιτέρω κριτική για την άθλια αυτή εικόνα της ομάδας δεν έχει καμία ουσία. Ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε τι διάολο μπορεί να φταίει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, γιατί σε άλλη περίπτωση θα τρελαθούμε στην κυριολεξία...

 Αποδεδειγμένα πια, με την απόδοση μέσα στο γήπεδο, το καλοκαιρινό «καλύτερο ρόστερ όλων των εποχών» παρουσιάζει την χειρότερη εικόνα όλων των εποχών! Αυτό το πράγμα που βλέπουμε και που κάθε φορά πονάνε τα μάτια μας, το σώμα μας και το μυαλό μας ΔΕΝ μπορεί να είναι Παναθηναϊκός. 

 Έρχεται η κάθε κωλοομάδα στο ΟΑΚΑ και μας κάνει πλάκα, κάνουμε τον κάθε Βόλο, την κάθε Λάρισα, την κάθε Ξάνθη, την κάθε Τρίπολη να δείχνουν υπερομάδες, δεν τρέχουμε, δεν πιέζουμε, δεν ανεβάζουμε ΠΟΤΕ παίκτες στην αντίπαλη περιοχή, δεν μαρκάρουμε στο κέντρο, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τρίτη πάσα, γυρνάμε διαρκώς τη μπάλα πίσω, κάνουμε απίστευτα λάθη και γενικά, παρουσιάζουμε εικόνα ομάδα μικρότετης κατηγορίας. Αυτό το αίσχος βλέπουμε καθ' όλη τη σεζόν!

 Εκείνο όμως που πραγματικά με εκνευρίζει είναι το ότι αδυνατούμε να βρούμε τι φταίει. Ή ίσως να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε. Για μένα λοιπόν, δεν γίνεται κάθε φορά στον Παναθηναϊκό να φταίει η εκάστοτε διοίκηση, ο εκάστοτε προπονητής (αυτό έχει καταντήσει πια ανέκδοτο, κάθε πέντε μήνες να αλλάζουμε προπονητή χρεώνοντάς του τα πάντα), ο κόσμος, που χωρίζεται σε στρατόπεδα, κάνει επεισόδια, δεν στηρίζει την ομάδα ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλη παπαριά, ο διευθυντής ποδοσφαίρου, ο γυμναστής, οι μεγαλοπαράγοντες, οι παλαίμαχοι, οι φυλλάδες ή οποιοσδήποτε άλλος και ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ οι ποδοσφαιριστές!
 Προσοχή! Δεν λέω ότι δεν φταίνει οι παραπάνω, απλώς άποψή μου είναι ότι δεν γίνεται μια ζωή στον Παναθηναϊκό να έχουμε τους παίκτες στο απυρόβλητο. Κι επειδή όντως είναι ανεξήγητο αυτό το χάλι που βλέπουμε και για το οποίο δεν γίνεται να έχει όλη την ευθύνη ο -κάθε- προπονητής, για τον απλό λόγο ότι αφενός δεν γίνεται οι προπονητές του ΠΑΟ να είναι χειρότεροι από τους αντίστοιχους του Βόλου και της Τρίπολης (για να μην τρελαθούμε) και αφετέρου δεν γίνεται επίσης κάποιοι παίκτες να είναι καλοί πριν και μετά τον ΠΑΟ, αλλά ΟΧΙ κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Παιανία, είναι φανερό νομίζω πως υπαίτιοι για την κρίση ταυτότητας, που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός, είναι τα καλόπαιδα (ή κωλόπαιδα, όπως προτιμάτε) που δεν τιμούν την φανέλα με το Τριφύλλι και παρουσιάζονται προκλητικά αδιάφοροι...

 Οι λόγοι είναι πολλοί. Απολαμβάνοντας τα παχιά, για τα δεδομένα της εποχής αλλά και την σαφώς μικρότερη αξία τους, συμβόλαια από τη μία και εξασφαλίζοντας συνεχώς και ανεξαρτήτως κατάστασης την συμμετοχή τους στη βασική ενδεκάδα, είτε λόγω κλίκας (Greek Mafia) είτε πουλώντας οπαδιλίκι (ακόμη κι αν αναμφισβήτητα είναι Παναθηναϊκοί) από την άλλη, δεν έχουν περαιτέρω αγωνιστικά κίνητρα, καθώς πιστεύουν ότι χωρίς να σκίζονται μες στο γήπεδο, θα έρχονται τα αποτελέσματα από μόνα τους, λόγω φανέλας! Έτσι κι αλλιώς στο ελληνικό πρωτάθλημα αγωνίζονται και νομίζουν ότι περπατώντας θα παίρνουν τα παιχνίδια. Αμ, δε!
 Ακόμη θα μπορούσαν να σημειωθούν κι άλλα, όπως για παράδειγμα η εμφανής διάθεση ορισμένων να μην συνεργάζονται με τον Σισέ, από τότε που ο πρόεδρος του έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αμείβοντας τον Γάλλο για την υψηλή αγωνιστικότητα σε σχέση με τα... καλόπαιδα. Λάθος κίνηση του Πατέρα; Μπορεί. Ίσως θα έπρεπε να ανταμείψει τον Σισέ με άλλον τρόπο, αλλά έτσι το είδε, έτσι το σκέφτηκε. Αυτό σημαίνει πως οι άλλοι θα πρέπει να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο;

 Κατά την άποψή μου λοιπόν, ίσως ήρθε η ώρα για μία ανανέωση στον Παναθηναϊκό. Ανανέωση όμως σε μεγάλο βαθμό, όπως εκείνη στα μέσα της δεκαετίας του '60. Το καλοκαίρι του 2011 θεωρώ πως πρέπει να φύγουν από τον Παναθηναϊκό πολλοί παίκτες, άλλοι λόγω ηλικίας, άλλοι λόγω ασχετοσύνης κι άλλοι φυσικά και για τα δύο: Γκαλίνοβιτς, Σαριέγκι, Καντέ, Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Μελίσσης, Μαρίνος, Μουν, Πλεσί, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λουΐς Γκαρθία, Μάντζιος είναι παίκτες που πρέπει να αντικατασταθούν, τόσο με νέα παιδιά από τις ακαδημίες, όσο βεβαίως και με έμπειρους παίκτες, οι οποίοι να μην είναι φυσικά ελεύθεροι και από το «κάτω ράφι» αλλά πρώτης διαλογής, ώστε να φτιάξουμε από την αρχή μία ομάδα, η οποία πραγματικά θα γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια, με την απαιτούμενη φυσικά δυναμική παρουσία των διοικούντων, που για την ώρα δεν έχουν πραγματοποιήσει στο ελάχιστο τις δικές τους υποσχέσεις και τις δικές μας προσδοκίες.

 Στο ερώτημα, τέλος, «τί θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι;», η απάντησή μου είναι πως δεν έχει χαθεί η χρονιά. Καταλαβαίνω την ανησυχία όλων των Παναθηναϊκό και την απαισιοδοξία τους για τα χάλια της ομάδας, όπου είναι απολύτως λογικό να μην υπάρχει εμπιστοσύνη. Όμως επειδή κι οι άλλοι δεν είναι τίποτα φοβερό, με την -βασική, δε λέω- διαφορά ότι τουλάχιστον ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύεται στο έπακρο την έδρα του, ενώ εμείς έχουμε ήδη πετάξει 7 βαθμούς (αυτούς να είχαμε μόνο θα ήμασταν πρώτοι γαμώ την μαλακία τους), πιστεύω πως η διαφορά μπορεί να καλυφθεί και στο τέλος να πανηγυρίσουμε πάλι εμείς, πέραν του ότι σήμερα μπορεί η ΑΕΛ να τους κόψει βαθμούς. Ακούγεται ίσως υπέρμετρα αισιόδοξο, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν γίνεται να χειροτερέψει άλλο η κατάσταση. Έχουμε πιάσει πάτο προ πολλού και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να διορθωθεί η κατάσταση. Αρκεί να έχουν έστω και λίγη τσίπα τα μαλακισμένα, ο προπονητής να επιβληθεί και να σταματήσει τα πειράματα και ο πρόεδρος να τους τα χώσει στα αλήθεια αυτή τη φορά, όχι απλώς να τους «τρίξει τα δόντια».

 * Μετά και το ντου των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, αναμένεται να τιμωρηθεί το ΟΑΚΑ για 2-3 αγωνιστικές. Για να είμαι ειλικρινής, προσωπικά με αφήνει αδιάφορο, καθώς κάθε φορά ανεβαίνω στο Μαρούσι με κρύα καρδιά και φεύγω από το γήπεδο είτε απλώς πικραμένος από την κακή εικόνα της ομάδας είτε και σκασμένος από το αρνητικό αποτέλεσμα. Κι επειδή η αδιαφορία τους είναι προκλητική και δεν σέβονται καθόλου τον κόσμο, ας παίξουν σε άδειο γήπεδο, το ίδιο είναι...

6 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Διαβάζω σε διάφορα πράσινα οπαδικά μπλογκς ότι φταίει η νοοτροπία. Διαβάζω από κάτι ρεπόρτερ και κάτι κωλοδημοσιογράφους του ΠΑΟ ότι φταίει η νοοτροπία.

Και κάθομαι και αναρωτιέμαι πόσο προσβεβλημένος νοιώθω ως φίλος του ποδοσφαίρου κι ως άνθρωπος που γουστάρει μια όμαδα, άσχετα αν αυτή δεν είναι ο ΠΑΟ.

Επίσης κάθομαι και αναρωτιέμαι αν αυτά που γράφουν και λένε μερικοί τα πιστεύουν ή ξέρουν ότι λένε βλακείες κι απλά τα λένε για να παραμυθιάσουν τον κόσμο. Ειλικρινά δεν μπορώ να διαχωρίσω τι από τα δυο είναι χειρότερο. Να τα πιστεύεις πραγματικά ή να λες ψέμματα στον κόσμο;

Laplace είπε...

χαμος αδελφε...
της τρελης...δεν παμε καλα αλλα μπορουμε να το γυρισουμε...

καλησπερες κ στους 2 σας φιλαρακια

Unknown είπε...

Καλησπέρα Μάϊκ.
Τα έχω πάρει πολύ άσχημα.
Οσο για τους παίχτες, έχω πολύ καιρό που φωνάζω ότι πρέπει να αντικατασταθούν.
Φιλούρες

Mike είπε...

καλησπερα Κανθαρε,
πολλα γραφονται και λεγονται και δεν ξερω ποιος λεει η δε λεει ψεμματα, εγω παντως λεω και γραφω παντοτε αυτο που πιστευω.
Και επειδη ειλικρινα αυτα που συμβαινουν στον Παναθηναϊκο ειναι απιστευτα, εχω καταληξει πλεον οτι οι πρωτοι -οχι και οι μοναδικοι, αλλα οι πρωτοι- φταιχτες ειναι οι ποδοσφαιριστες.

Mike είπε...

καλησπερα Laplace,
οτι μπορουμε μπορουμε, δεν ειναι εκει το θεμα. Το θεμα ειναι ποτε θα σταματησουν να μας βασανιζουν και να μας αρρωσταινουν καθε Κυριακη...

Mike είπε...

καλησπερα bear,
και μη χειροτερα... ισως τελικα να χρειαζεται μια ολοκληρωτικη ανανεωση το καλοκαιρι. Απο την οριστικη διοικητικη αλλαγη μεχρι την αντικατασταση των μεγαλων και αχρηστων παικτων με νεους. Αλλα μεχρι το καλοκαιρι θα πρεπει να διορθωθουν και να παρουν το πρωταθλημα..