10/9/10

Το "One Team Show" της Λιθουανίας σε βάρος της δύσμοιρης Αργεντινής, το "κλέψιμο" του ματς της Σερβίας από την Ισπανία και οι εύκολες προκρίσεις Τουρκίας και ΗΠΑ επί Σλοβενίας και Ρωσίας αντίστοιχα.


 Ολοκληρώθηκε χθες η προημιτελική φάση του Mundobasket της Τουρκίας και προέκυψαν τα ζευγάρια ΗΠΑ - Λιθουανία και Σερβία- Τουρκία, στους δύο ημιτελικούς που θα διεξαχθούν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

 Την Τετάρτη η Σερβία σε ένα ενδιαφέρον ματς απέκλεισε την, πρώην πια παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ισπανία. Οι Σέρβοι μπήκαν δυνατά στο ματς και γρήγορα πήραν διαφορά 8 πόντων, είχαν τον έλεγχο του αγώνα στη μεγαλύτερη διάρκεια και ακόμη κι όταν οι Ισπανοί έβρισκαν τις λύσεις δεν λύγισαν, αλλά έμειναν ζωντανοί μέχρι τέλους, όπου πήραν και την πρόκριση με το απίστευτο τρίποντο του Τεόντοσιτς 5'' πριν τη λήξη. Με το σκορ στο 89-89 όλα έδειχαν παράταση. Ο Γκαρμπαχόσα βγήκε πάνω στο σουτ του Σέρβου, όμως παρόλα αυτά η μπάλα πήγε στο καλάθι για το 92-89, οι Ισπανοί δεν μπόρεσαν καν να σουτάρουν μετά και η Σερβία προκρίθηκε στα ημιτελικά, με την Ισπανία να παραδίδει το στέμα της.
 Λίγο αργότερα η Τουρκία, απ' τις πλέον σταθερές σε απόδοση ομάδες του τουρνουά, έπαιρνε μία πανεύκολη πρόκριση απέναντι στην ανήμπορη να ακολουθήσει το ρυθμό της, Σλοβενία. Οι Τούρκοι διέλυσαν με 95-68 τους Σλοβένους και θα αντιμετωπίσουν τη Σερβία για μία θέση στον τελικό, αλλά και την εξασφάλιση ενός μεταλίου.

 Χθες η Ρωσία έγινε η δεύτερη ομάδα, μετά τη Βραζιλία, που δυσκόλεψε τους Αμερικανούς. Το ματς ήταν πραγματικό ντέρμπι για ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο (44-39 υπέρ των ΗΠΑ). Στην επανάληψη όμως, η δεδομένη διαφορά δυναμικότητας μέτρησε, οι Αμερικανοί έσφιξαν την άμυνά τους, οι Ρώσοι έκαναν λάθη και η διαφορά μεγάλωνε φθάνοντας και τους 20 πόντους. Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα και ενώ τα πάντα είχαν κριθεί, οι Ρώσοι με αντεπίθεση διαρκείας μείωσαν τη διαφορά, για το τελικό 89-79 που στέλνει τις ΗΠΑ στα ημιτελικά και δύο ακόμη βήματα μακρυά απ' τον μεγάλο τους στόχο, το χρυσό μετάλιο, που αποτελεί και υπόσχεση των ίδιων των Αμερικανών.
 Στους «4» οι ΗΠΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη Λιθουανία. Την τρίτη αήττητη ομάδα του τουρνουά (μαζί με ΗΠΑ, Τουρκία), η οποία ως «Λιθουανία» φθάνει για πρώτη φορά σε ημιτελικά, ενώ χθες το βράδυ μετέτρεψε σε απίστευτο show το ματς με την Αργεντινή!
 Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι για... λιγότερο από μισό δεκάλεπτο! Το απίστευτο ποσοστό με τα 8/8 τρίποντα των Λιθουανών πριν καν λήξει το ημίχρονο(!) ουσιαστικά τελείωσε το ματς, αφού οι Αργεντίνοι αφενός είχαν 0/9(!) τρίποντα, αφετέρου ήταν διαλυμένοι ψυχολογικά και αυτό φαινόταν στα επιπόλαια λάθη τους και την τρομερή αστοχία τους. Συνυπολογίζοντας και την κούραση μετά τη ματσάρα με τη Βραζιλία, αλλά και το πιο «βαρύ» πρόγραμμα από κάθε άλλον στο τουρνουά (η Αργεντινή έπαιξε τα παιχνίδια της σε συντομότερα διαστήματα το ένα απ' το άλλο) οι Αργεντίνοι παρέδωσαν πνεύμα. Απ' την άλλη δεν ήταν μόνο η ασύλληπτη ευστοχία των Λιθουανών, αλλά και η τρομερή τους άμυνα, μιας και ακόμη κι όταν η διαφορά είχε περάσει τους 25 πόντους, η Λιθουανία έπαιζε τρομερά ασφυκτική άμυνα και δεν άφηνε την ομάδα του Ερνάντεθ να πετύχει ούτε ένα εύκολο καλάθι!
 Χωρίς υπερβολή οι Λιθουανοί χθες έπαιξαν total basketball και μόνο στα τελευταία λεπτά του αγώνα έκαναν συντήρηση ενόψη του δύσκολου μεγάλου ημιτελικού με την Αμερική. Η Αργεντινή έκανε ένα μικρό σερί στο τέλος και απλώς μίκρυνε την ήττα της, που αν οι Λιθουανοί συνέχιζαν έτσι θα μιλάγαμε εύκολα για 40άρα, μέχρι το τελικό 104-85. Και ο λόγος γίνεται για μία ομάδα που ναι μεν προέρχεται από μία τεράστια μπασκετική σχολή, αλλά παίζει με νέα παιδιά και χωρίς τρεις παιχταράδες: Σισκάουσκας (το καλύτερο 3αρι της Ευρώπης), Καουκένας και Γιασισκεβίτσιους!

 Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της απίστευτης και αναμφισβήτητης υπεροχής των Λιθουανών ήταν το γεγονός ότι είχαν 7(!) παίχτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Εκπληκτικό!
 Ντελινινκάιτις, Γιασάιτις Πότσιους, Γιανκούνας, Καλνιέτις, Κλέιζα, Ματσιούλις έκαναν πράγματα και θαύματα, ενώ είχαν βοήθειες και απ' τους Γιαβτόκας, Σεϊμπούτις. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα έχουν δυνάμεις να κοντράρουν μέχρι τέλους τους Αμερικανούς. Γιατί αυτή την τρομερή ευστοχία -λογικά- δεν θα την επαναλάβουν...

 * Στα ημιτελικά λοιπόν έφτασαν οι 4 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης με βάση αυτά που έδειξαν στα παρκέ, με μόνη -μικρή- ένσταση για τις Αργεντινή και Βραζιλία που έπαιξαν ωραίο μπάσκετ αλλά όταν έπρεπε δυστυχώς απογοήτευσαν.

 * Το Σάββατο και οι δύο ημιτελικοί, στις 19:00 ΗΠΑ - Λιθουανία και στις 21:30 Σερβία - Τουρκία. Την Κυριακή ο μικρός και ο μεγάλος τελικός, τις ίδιες ώρες.

4 σχόλια:

tzonakos είπε...

Ματσάρες !
Εχω ομως την αίσθηση οτι οι τρελά μεγαλειώδεις εμφανίσεις σε τέτοια τουρνουά έρχονται μόνο μια βραδιά για την κάθε ομάδα.
Αρα δύσκολο να επαναληφθεί η διαστημική σχεδόν απόδοση της Λιθουανίας και και πιστεύω οτι η Τουρκία θα σκάσει επιτέλους σαν φούσκα μπροστά στους Σέρβους, αν κι οι σέρβοι δεν κλατάρουν σαν τους σλοβένους εκει μεσα.
Κρίμα, κρίμα να μένουν εκτός μεταλλίων κάποιες εξαιρετικές ομάδες αλλα αυτές οι διοργανώσεις ετσι ειναι.
Τρανό παράδειγμα η Ελλάδα που κατετάγη 10η και οχι 11η οπως λάθος λεει η FIBA, ενω ειχε παίξει στον Τελικό το 2006.
Σλοβένοι, μετά απο εξαιρετική απόδοση, κλάταραν με τους τούρκους με αποτέλεσμα να φαίνεται οτι η Τουρκία εχει καμμια φοβερή ομάδα.
Πχ Ισπανία κι Αργεντινή δεν πάνε καν στα μετάλλια αλλα απο 5η θέση και κάτω.
Θα εχουν πολυ ενδιαφέρον οι δυο ημιτελικοί.

Unknown είπε...

Πέρασα να πω μια καλησπέρα, και να ευχηθώ καλό Σαββατοκύριακο.

Mike είπε...

Εχεις δικαιο σε αυτο που λες tzonako, δυστυχως οταν βλεπουμε μια σουπερ εμφανιση απο μια ομαδα δυσκολα επαναλαμβανεται σε λιγες μερες...
Η Λιθουανια ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα ξαναπαιξει ετσι και μαλίστα απεναντι στις ΗΠΑ. Αμα παντως μπορεσει να ακολουθησει το ρυθμο των Αμερικανων ολα γινονται!
Να σου πω κι εγω δε βλεπω τους Τουρκους να περνανε ευκολα τους Σερβους.. Θα δουμε αυριο.

Mike είπε...

bear επισης καλο Σ/Κ.