22/8/10

"Καλό ταξίδι" μεγάλε Στέφαν Μπόμπεκ...



Αντιγραφή από gazzetta.gr:

Σε ηλικία 87 ετών άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή ο θρύλος του Γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου Στέφαν Μπόμπεκ.  Ο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της εποχής του αλλά και ανάλογα επιτυχής και ως προπονητής εργάστηκε στη χώρα μας γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στο Ελληνικό Πρωτάθλημα.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε με τα χρώματα της Παρτιζάν Βελιγραδίου σκοράροντας 121 φορές σε 198 συμμετοχές, ενώ παρόμοια ήταν τα επιτεύγματα του και με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Στην Ελλάδα εργάστηκε τόσο στον Παναθηναϊκό κατά κύριο λόγο, όσο και στον Oλυμπιακό με αξιομνημόνευτα κατορθώματα.
Στον Παναθηναϊκό εργάστηκε το 1963 φέρνοντας την επανάσταση στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ελλάδας καθώς καθιέρωσε σύστημα 4-4-3 αντί του 4-2-4 που ήταν το πιο προσφιλές στις Ελληνικές ομάδες ενώ παράλληλα κέρδισα το πρωτάθλημα Ελλάδας του 1964 όντας αήττητος, επίτευγμα ακατάριπτο από οποιαδήποτε ομάδα μέχρι και σήμερα! Μάλιστα κατέκτησε τον τίτλο και την επόμενη χρονιά κάνοντας μόλις μια ήττα. Από τους «πράσινους» έφυγε το 1967.
Μετά από ένα σύντομο προπονητικό πέρασμα από  την αγαπημένη του Παρτιζάν επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού την περίοδο 1969-70. Όμως ο μεγάλος Μπόμπεκ δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο καθώς  ο Παναθηναϊκός με προπονητή το Λάκη Πετρόπουλου (μαθητής του Μπόμπεκ στην περίοδο που ήταν στον Παναθηναϊκό)  έκοψε πρώτος το νήμα. Έτσι έφυγε από τους «ερυθρόλευκους» και στη συνέχεια εργάστηκε στην Κροατία ως προπονητής της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ενώ επέστρεψε για λίγο και πάλι στον Παναθηναϊκό (1974).
Άνθρωπος διορατικός και πρωτοπόρος με ιδέες που ήταν χρόνια πιο μπροστά από τα δεδομένα της εποχής του, παρέμενε πάντα προσγειωμένος και ταπεινός. Όσοι τον γνώριζαν είχαν ένα καλό λόγο να πουν για εκείνον ενώ ο ίδιος ποτέ δεν προκάλεσε προβλήματα στις ομάδες που εργάστηκε. Η Ιστορία θα θυμάται για πάντα το όνομα του θρυλικού Μπόμπεκ που ήταν ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της εποχής του, και άφησε τις αγωνιστικές και πνευματικές του αρετές προς λαϊκή κατανάλωση…


 * Δυστυχώς εμείς σα πιτσιρικάδες δεν τον ζήσαμε. Έχουμε ακούσει και διαβάσει όμως τόσα πολλά... Ένας σπουδαίος προπονητής, ο πιο πετυχημένος που πέρασε απ' τον πάγκο του Παναθηναϊκού αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένας πραγματικός θρύλος. Πρωτοπόρος με το 4-3-3 που έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και γενικότερα το εντελώς καινούριο ποδόσφαιρο που δίδαξε στη χώρα μας και φυσικά θα μείνει αξέχαστος για το ασύλληπτο αήττητο πρωτάθλημα της σεζόν 1963-'64 (24 νίκες, 6 ισοπαλίες), επίτευγμα που δεν πρόκειται να επαναληφθεί ποτέ, παρά μόνο και πάλι απ' τον Παναθηναϊκό φυσικά!

 "Καλό ταξίδι" μεγάλε Στέφαν Μπόμπεκ...

4 σχόλια:

Laplace είπε...

καλησπερα αδελφε
μπραβο για την αναρτηση
μεγαλος ποδοσφαιρανθρωπος..αφησε το στιγμα του στο ελληνικο κ το παγκοσμιο ποδοσφαιρο

καλοτου ταξιδι

την αναδημοσιευω αδελφε

Mike είπε...

καλησπερα φιλε, φτωχοτερη η μεγαλη Παναθηναϊκη οικογενεια μετα το χαμο του Μπομπεκ. Σπουδαιος προπονητης, θα τον θυμομαστε για παντα για ολα αυτα που προσφερε στο ελληνικο πρωταθλημα, μα κυριως για το αηττητο πρωταθλημα...

Ενος λεπτου σιγη αποψε στο ΟΑΚΑ προς τη μνημη του..

Unknown είπε...

Μπράβο ρε Μάικ. Με συγκίνησες. Παρ'ότι είμαι 45 τον θυμάμαι ελάχιστα.
Από τα ωραιότερα άρθρα σου.
Έτσι να μας θυμίζεις τις σπουδαίες στιγμές του παρελθόντος που επιβάλλεται να τις θυμόμαστε.
Καλό του ταξίδι λοιπόν.

Mike είπε...

bear νασαι καλα.
Ετσι ειναι, πρεπει να θυμομαστε και πρεπει να γνωριζουμε την ιστορια μας (οχι μονο στα αθλητικα). Θλιβομαι οταν σε αρθρα με αυτη την ειδηση υπηρχαν σχολια τυπου "ποιος ηταν αυτος;" υπογεγραμμενα απο φιλους του Παναθηναϊκου... Αισχος!

Καλημερα.