30/6/10

Παραγουάη - Ιαπωνία 5-3 πέν. (0-0 κ.α., 0-0 παρ.) και Ισπανία - Πορτογαλία 1-0 στα τελευταία ματς των "16". Παραγουάη - Ισπανία το 4ο ζευγάρι των προημιτελικών.


 Σε ένα κακό ματς εξαιτίας της επιφυλακτικότητας που έδειξαν οι δύο ομάδες, αλλά με πολύ αγωνία στο τέλος αφού η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, στο "Λόφτους Βέρσφελντ Στέιντιουμ" της Πρετόρια η Παραγουάη επικράτησε της Ιαπωνίας με 5-3 στην "ρώσικη ρουλέτα" και πέρασε στους "8" του Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της.
 Στα προημιτελικά θα αγωνιστεί με την Ισπανία στη μία από τις τρεις μάχες μεταξύ Λατινοαμερικάνων και Ευρωπαίων!

 Λίγες φάσεις είχαμε στη διάρκεια των 120'. Το πρώτο ημίχρονο της κανονικής διάρκειας ανήκε στους Νοτιομαρικανούς όσον αφορά στην κατοχή μπάλας. Το δεύτερο ημίχρονο στους Ασιάτες και το αντίστροφο έγινε στην παράταση! Αρχικά στο πρώτο ημίχρονο η Ιαπωνία, με... φόρα από τα τελευταία λεπτά του 90λέπτου όπου πίεζε για το γκολ, προσπάθησε να δημιουργήσει κάποιες ευκαιρίες και στο δεύτερο ημίχρονο η Παραγουάη ισορρόπησε αλλά ούτε εκείνη μπόρεσε σε μια δυο καλές στιγμές που είχε να κλέψει τη νίκη - πρόκριση.
 Στα πέναλτι οι Παραγουανοί ήταν πιο εύστοχοι αφού σκόραραν και οι πέντε σε αντίθεση με τους Ιάπωνες. Ο Κομάνο στάθηκε μοιραίος για την ομάδα του στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι.

 Αναλυτικά τα πέναλτι: Μπαρέτο 1-0, Έντο 1-1, Μπάριος 2-1, Χασέμπε 2-2, Ριβέρος 3-2, Κομάνο δοκάρι, Βαλντές 4-2, Χόντα 4-3, Όσκαρ Καρντόσο 5-3.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Παραγουάη (Χεράρδο Μαρτίνο): Βιγιάρ, Μπονέτ, Ντα Σίλβα, Αλκαράς, Μορέλ, Ορτιγκόσα (75' Μπαρέτο), Βέρα, Ριβέρος, Σάντα Κρους (94' Καρντόσο), Μπενίτες (60' Bαλντές), Μπάριος.

 Ιαπωνία (Τακέσι Οκάντα): Καβασίμα, Κομάνο, Νακαζάβα, Τούλιο, Ναγκατόμο, Άμπε (81' Νακαμούρα), Χασέμπε, Ματσούι (65' Οκαζάκι), Έντο, Οκούμπο (106' Ταμάντα), Χόντα.



 Η Ισπανία βγήκε νικήτρια από την μεγάλη Ιβηρική κόντρα. Στο "Γκριν Πόιντ Στέιντιουμ" του Κέιπ Τάουν οι πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν με 1-0 των Πορτογάλων και προκρίθηκαν στους "8" για 6η φορά στην ιστορία τους. Μάλιστα απέναντι στην Παραγουάη θα επιδιώξουν να πάρουν την πρόκριση για τα ημιτελικά, για πρώτη φορά μετά το 1950!
 Σκόρερ ο Νταβίντ Βίγια που έφτασε τα 4 ισοφαρίζοντας τους Ιγκουαΐν και Βίτεκ στην πρώτη θέση.
 Το γκολ όμως του Βίγια ήταν οφσάιντ με τον Αργεντινό διαιτητή και τον επόπτη να μην το υποδεικνύουν και να υπάρχει έστι αλλοίωση αποτελέσματος σε ακόμη ένα παιχνίδι σε αυτό το Μουντιάλ. Τουλάχιστον αυτό ήταν οριακό, όχι όπως τα γκολ Αργεντινής, Αγγλίας...

 Το ματς ήταν δυνατό με την Ισπανία να παίζει καλύτερα και πιο επιθετικά ψάχνοντας από νωρίς το γκολ και την Πορτογαλία να δίνει χώρους και να ψάχνει την κόντρα. Τις μεγαλύτερες φάσεις πάντως τις έκαναν οι Πορτογάλοι με τις κεφαλιές των Αλμέιδα και Τιάγκο. Στην επανάληψη ο Ντελ Μπόσκε απέσυρε τον Τόρες που ακόμη δεν έχει επανέλεθει πλήρως από τον τραυματισμό του και πέρασε τον Γιορέντε. Η Ισπανία έγινε πιο πιεστική και στο 63' ο Ινιέστα έδωσε στον Τσάβι και εκείνος με τακουνάκι στον Βίγια και ο τελευταίος που από του χρόνου θα είναι συμπαίκτης των άλλων δύο πλάσαρε εύστοχα για το 1-0. Αλλά τι να το κάνεις που όπως ανέφερα ήταν οφσάιντ.
 Η Πορτογαλία δεν μπόρεσε να απειλήσει καν μέχρι το τέλος, ο Ρικάρντο Κόστα μάλιστα αποβλήθηκε στο 90' και η Πορτογαλία αποκλείστηκε δεχόμενη μόλις το 1ο της γκολ σε αυτή τη διοργάνωση και μάλιστα από θέση οφσάιντ!

 Οι συνθέσεις των ομάδων:

 Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Αλόνσο (90' Μαρτσένα), Τσάβι, Ινιέστα, Βίγια (88' Πέδρο), Τόρες (59' Γιορέντε).

 Πορτογαλία (Κάρλος Κεϊρός): Εντουάρντο, Ρικάρντο Κόστα, Καρβάλιο, Άλβες, Κοεντράο, Πέπε (72' Πέδρο Μέντες), Τιάγκο, Ραούλ Μεϊρέλες, Σιμάο (72' Λίεντσον), Ρονάλντο, Αλμέιδα (59' Ντάνι).

 * Παραγουάη - Ισπανία ο 4ος προημιτελικός. Μεγάλα ματς και τα τέσσερα. Σίγουρα ξεχωρίζουν οι 3 μάχες μεταξύ Λατινοαμερικάνων και Ευρωπαίων. Η προϊστορία λέει ότι σε 18 αναμετρήσεις σε προημιτελική φάση Μουντιάλ, οι Λατινοαμερικάνοι έχουν 11 προκρίσεις και οι Ευρωπαίοι 7. Εδώ παρουσιάζεται μεγάλη ευκαιρία στους Ευρωπαίους να δείξουν ότι δεν είναι τελειωμένοι. Η Ισπανία μάλιστα είναι και φαβορί απέναντι στην Παραγουάη. Η Γερμανία και η Ολλανδία θα πρέπει να τα δώσουν όλα απέναντι σε Αργεντινή και Βραζιλία αντίστοιχα. Τέλος, ενδιαφέρον έχει και το Ουρουγουάη - Γκάνα, με δύο εντελώς διαφορετικές σχολές και τη Γκάνα να είναι η μόνο Αφρικανική που βρίσκεται εδώ, και κατά τη γνώμη μου ήδη έκανε την υπέρβασή της...

Δεν υπάρχουν σχόλια: