30/6/08

Η Ισπανία ξανά στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 44 χρόνια!




Η Ισπανία τελικά τα κατάφερε. Το ποδόσφαιρο είναι όντως ένα παιχνίδι όπου παίζουν 11 εναντίον 11, αλλά στο τέλος ΔΕΝ κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί!
Σε έναν πολύ μέτριο τελικό, οι Ισπανοί επικράτησαν με 1-0 των Γερμανών (το γκολ ο Τόρες) στο "Ερνστ Χάπελ" της Βιέννης και στέφθηκαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους και πρώτη μετά το 1964 Πρωταθλητές Ευρώπης. Απολύτως δίκαια, η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα του τουρνουά και κατά πολλούς φαβορί πριν την έναρξή του, Ισπανία, μας διαδέχθηκε στον Ευρωπαϊκό θρόνο.




Με αυτήν τους την επιτυχία, οι Ισπανοί ξορκίζουν μια κατάρα τόσων ετών -η οποία μάλιστα τους είχε κολλήσει τη ρετσινιά των losers- αφού αρκετές φορές σε κορυφαία διοργάνωση διέθεταν πολύ καλούς παίχτες, ήταν το φαβορί αλλά δεν μπορούσαν να προχωρήσουν! Όλα αυτά πλέον ανήκουν στην ιστορία. Με παίχτες νικητές, που έχουν κατακτήσει τίτλους με τις ομάδες τους, η εθνική ομάδα της Ισπανίας έφτασε στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης και πλέον ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Μάλιστα, με τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου στη Ν. Αφρική να ξεκινούν σε δυόμιση μήνες, οι νέοι Πρωταθλητές Ευρώπης με καινούριο προπονητή (ο Αραγονιές πάει στη Φενέρμπαχτσε) έχουν σα στόχο την πρόκριση στο Moundial όπου σαφώς θα λογιστούν ως ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Οι συνθέσεις του 13ου Ευρωπαϊκού τελικού:

Γερμανία (Γιοακίμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Λαμ (46' Γιάνσεν), Μέτσελντερ, Μερτεσάκερ, Σβαϊνστάινγκερ, Ποντόλσκι, Φρινγκς, Χιτσλσπέργκερ (58' Κουράνι), Μπάλακ, Κλόζε (79' Γκόμεζ).

Ισπανία (Λουίς Αραγονιές): Κασίγιας, Ράμος, Καπντεβίλα, Μαρτσένα, Πουγιόλ, Ινιέστα, Σίλβα (66' Καθόρλα), Σένα, Φάμπρεγκας (63' Αλόνσο), Τσάβι, Τόρες (78' Γκουίθα).


* Πανάξιοι Πρωταθλητές Ευρώπης για το 2008 οι Ισπανοί.

* Οι Ίβηρες από losers πλέον είναι Πρωταθλητές και η ρετσινιά μπορεί να έφυγε από τους ίδιους, αλλά έμεινε κολλημένη στους Πορτογάλους και τους Ολλανδούς.

* Loser πάντως αποδεικνύεται ο αρχηγός της Γερμανίας, Μίκαελ Μπάλακ. Είναι ο δεύτερος τελικός που χάνει με τα χρώματα της Εθνικής του ομάδας. Ο πρώτος ήταν το 2002 κόντρα στη Βραζιλία. Βέβαια τότε δεν είχε αγωνιστεί λόγω τιμωρίας. Έχει χάσει όμως και αρκετούς τελικούς με τη φανέλα κάποιου συλλόγου. Προσφάτως, το champions league με την Τσέλσι κόντρα στη Γιουνάιτετ, το champions league ξανά το 2002 με τη Λεβερκούζεν κόντρα στη Ρεάλ. Έχει χάσει 2 "τελικούς" πρωταθλημάτων, με την Τσέλσι και τη Μπάγερν. Το λινγκ καπ φέτος στην Αγγλία με την Τσέλσι κόντρα στην Τότεναμ. Δεν είναι και λίγοι οι χαμένοι τελικοί για έναν "ηγέτη"...

* Θα ήταν άδικο για τον Βίγια να μην βγει πρώτος σκόρερ επειδή έχασε τον τελικό, πόσο μάλλον από κάποιον μη Ισπανό ποδοσφαιριστή.

* Οι Γερμανοί πάντως ήταν μεγάλη απογοήτευση. Αυτό που είδαμε στον τελικό ΔΕΝ ήταν Γερμανία. Μόνο μία φάση σε ολόκληρο αγώνα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: