24/12/13

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 67-59, με τρομερό πάθος... ο πρώτος τίτλος!

Ο Αυτοκράτορας έδωσε την καλύτερη απάντηση έτσι όπως μόνο αυτός ξέρει, εντός γηπέδου και τελείωσε τον Ολυμπιακό επικρατώντας με 67-59. Κατάθεση ψυχής από όλους τους πράσινους που δάγκωναν και από 20.000 τρελούς που έκαναν καμίνι το ΟΑΚΑ.
 
Ο αγώνας:
Ο Αργύρης Πεδουλάκης ξεκίνησε με τους Διαμαντίδη, Κάρι, Ματσιούλις, Γκιστ και Λάσμε. Στο τρίλεπτο ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (7-8), χάρη στο τρίποντο του Μάντζαρη που σούταρε μόνος του έξω από τα 6.75μ.
Το Τριφύλλι απάντησε με ένα επί μέρους 5-0 και προηγήθηκε με 12-8, χάρη στη βελτιωμένη σε κάποια σημεία άμυνα τους. Η είσοδος του Παππά έδωσε ενέργεια στον Παναθηναϊκό και με 5 συνεχόμενους δικούς του πόντους έγραψε το 17-11 στο 8.30''. Ο Ολυμπιακός έδειχνε να μην πατάει καλά στο παρκέ και τελικά ο Μπράμος παίρνοντας το 2ο φάουλ του Περπέρογλου έστειλε την ομάδα του στο +7 (20-13). O Σλούκας έγραψε το 20-16 που ήταν και το σκορ του α' δεκαλέπτου, δίνοντας σημαντική ανάσα στους φιλοξενούμενους.
Όπως τελείωσε ο Ολυμπιακός το α' δεκάλεπτο, έτσι και το ξεκίνησε. Απλά αυτή τη φορά το τρίποντο ήταν από τον Πέτγουεϊ ο οποίος μείωσε στον πόντο (20-19), σε ένα χρονικό διάστημα που ο Πεδουλάκης ξεκούραζε τον Διαμαντίδη. Εκατέρωθεν λάθη κράτησαν τις δύο ομάδες στο 21-19 μέχρι το 14' όταν ο Λο πέτυχε το τρίποντο που έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό (21-22).
Ο Παναθηναϊκός έχοντας πετύχει μόλις 4 πόντους στο β' δεκάλεπτο (όλους με βολές), ισοφάρισε σε 24-24, ωστόσο ο Ολυμπιακός είχε λύσεις με μακρινό σουτ (24-27). Τελικά, οι γηπεδούχοι πήραν πόντους από τον Κάρι που έγραψε το 31-29 πριν δώσει τη θέση του ξανά στον Παππά. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός με τον Μπέγκιτς είχε σαφέστατο πρόβλημα και μόλις πέρασε πέρασε στον πάγκο, "ξεμπλόκαρε" η επίθεση της ομάδας του, που μείωσε σε 35-34 στο τέλος του ημιχρόνου. Ενός ημιχρόνου που βρήκε τον Παναθηναϊκό να υπερτερεί στα ριμπάουντ (20-11), να σουτάρει με 25% (έναντι 42%) και να έχει τον Κάρι με 9 πόντους. Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός είχε πρώτους σκόρερ τους Σπανούλη και Μάντζαρη με 7 και 6 πόντους αντίστοιχα.
Μίλησε η ψυχή...
Στην επανάληψη, τα σουτ του Ολυμπιακού δεν βρήκαν στόχο κι έμεινε άποντος για ένα εξάλεπτο, απόρροια και της καλής κατά διαστήματα άμυνας του Παναθηναϊκού. Ένα κλέψιμο απο τον Ματσιούλις που έπαιζε με μεγάλη διάθεση, του έδωσε την ευκαιρία να γράψει το 40-34 υπέρ της ομάδας του. Οι "πράσινοι" έχασαν διαδοχικές ευκαιρίες να ξεφύγουν και τελικά στο 26' ο Περπέρογλου ευστόχησε από τα 6.75μ. (40-37), βάζοντας τους πρώτους πόντους για τον Ολυμπιακό στην επανάληψη.
Πάντως, στο 28.25'' πέρασε στον πάγκο, μετά το 3ο του φάουλ, την ίδια στιγμή που οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 45-39. Η απουσία του Διαμαντίδη από το παρκέ συνέπεσε και με το 5-0 που έτρεξε ο Ολυμπιακός, μένοντας μέσα στο παιχνίδι με τη λήξη του γ' δεκαλέπτου. Το επιμέρους 10-10 της περιόδου, αποδείκνυε πόσο σκληρό ματς γινόταν. Τα ριμπάουντ των "πράσινων" από τη μία και τα μακρινά τρίποντα των "ερυθρόλευκων" από την άλλη ήταν τα δυνατά τους σημεία.
Το ξεκίνημα του δ' δεκαλέπτου, βρήκε τις δύο ομάδες αποφασισμένες να παλέψουν ακόμα περισσότερο για το εισιτήριο στον τελικό. Από τη μία το κάρφωμα του Ντάνστον (47-48), από την άλλη το τρίποντο του Διαμαντίδη (50-48), έδειχναν ότι η μάχη θα συνεχιζόταν μέχρι το τέλος. Ένα καθοριστικό σουτ του Λάσμε και αρκετά επιθετικά ριμπάουντ του Παναθηναϊκού που ξεσήκωσαν τον κόσμο, αποσυντόνισαν τον Ολυμπιακό κι έδωσαν την ευκαιρία στους "πράσινους" να προηγηθούν με 54-50.
Ωστόσο, οι "ερυθρόλευκοι" δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στα 4.29'' για το τέλος ο Περπέρογλου μείωσε στον πόντο (54-53), όμως ακολούθησε σερί 5-0 από τους γηπεδούχους που ξέφυγαν με 59-53 στο 36', ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Ματσιούλις με σπάσιμο της μέσης έγραψε το 61-53. Ο Σλούκας μείωσε παροδικά, ωστόσο το σουτ του Μπράμου με την εκπνοή του χρόνου επίθεσης του Παναθηναϊκού ήταν καθοριστικό (63-57). Στα 26'' για το τέλος του αγώνα, είχαμε μικρή διακοπή με κάποιους ανεγκέφαλους να πετούν αντικείμενα, ωστόσο στη συνέχεια ο Λάσμε έγραψε το 65-57.
Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με βολές από τους Σλούκα και Μπράμος.

Τα δεκάλεπτα: 20-16, 35-34, 45-44, 67-59

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 11, Μπράμος 12, Κάρι 9, Μπατίστ 5, Φώτσης 2, Λάσμε 9, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 10, Γκιστ 3, Παππάς 6.
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 3, Λο 5 (1), Ντάνστον 8, Σπανούλης 8 (2), Περπέρογλου 8 (2), Μάντζαρης 6 (2), Σλούκας 13 (3), Σίμονς 3, Λοτζέσκι, Μπέγκιτς, Πρίντεζης 5.

Prasinanea

 * Παίζοντας άμυνα σαν... Παναθηναϊκός και επιδεικνύοντας τρομερό πάθος από το τζάμπολ έως το φινάλε, οι πράσινοι με σούπερ Ματσιούλις, Παππάς (για αμφότερους δεν καταλάβαινες πως προέρχονταν από τραυματισμούς) έσπασαν το αήττητο σερί του ΟΣΦΠ και ουσιαστικά κέρδισαν τον πρώτο τίτλο της σεζόν, το κύπελλο Ελλάδος, αφού στον τελικό ο Άρης δε δείχνει ικανός ούτε καν να φανεί ανταγωνιστικός. Κόντρα σε μπασκετική λογική και φόρμα, ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια σπουδαία νίκη, κυρίως ψυχολογικά, που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση ενόψει κυρίως πια του Top-16 της Ευρωλίγκα!

2 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Αυτοκράτορας; Τόσα προσωνύμια υπάρχουν, εσείς ακόμα αυτό ονειρεύεστε;

Κάτσε, ρε μάγκα, να παίξουμε πρώτα. Εσείς συμπεριφέρεστε σαν να το έχετε πάρει ήδη. Τόσο έπαρση πλέον; Ή μήπως θυμάστε τον τελικό του 2005 στην ίδια πόλη, όπου είχαν γίνει όργια, και λέτε το παίρνουμε χαλαρά;

Mike είπε...

Αδερφε τρεφω μεγαλο σεβασμο για τον μπασκετικο Αρη, αλλα, αντικειμενικα, δεν πιστευεις πως ο τελικος θα κριθει απο τη διαθεση του ΠΑΟ; Με παιδακια και μονο εναν Αμερικανο εκανες την εκπληξη κοντρα στον Πανιωνιο, πλεον ομως τα μεγεθη ειναι διαφορετικα..
Ειλικρινα παντως θα ευχαριστηθω εναν αμφιρροπο τελικο, ανταξιο των δυο μεγαλυτερων ελληνικων ομαδων.

Νασαι καλα φιλε μου, καλες γιορτες ναχεις, με υγεια!