8/9/13

Ελλάδα - Ιταλία 72-81, πρώτη ήττα και... «τελικός» με Φινλανδία.

Η Ελλάδα έχασε το ντέρμπι κορυφής του Δ' ομίλου από την Ιταλία και πλέον θα πρέπει να νικήσει τη Φινλανδία το μεσημέρι της Δευτέρας (9/9). Ρεσιτάλ από το δίδυμο των Μπελινέλι-Ντατόμε, ενώ ο Ζήσης στο τέλος ήταν απελπιστικά μόνος του.


Μετά από ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό ντέρμπι, η Ιταλία επιβλήθηκε με 81-72 της Ελλάδας και κατέκτησε την 1η θέση του Δ' ομίλου. 

Η Ελλάδα αντιμετώπισε αμυντικά προβλήματα στο μαρκάρισμα των Μπελινέλι-Ντατόμε ενώ δεν είχε και τον επιθετικό πλουραλισμό των προηγούμενων αγώνων. Ο Νίκος Ζήσης έκανε εξαιρετικό παιχνίδι, κράτησε ζωντανή στο δ' δεκάλεπτο την Εθνική, αλλά δεν ήταν αρκετή η απόδοσή του.

Ο πρωταγωνιστής
Ο Μάρκο Μπελινέλι έκανε πράματα και θάματα στο παρκέ. Ήταν όλη η Ιταλία μαζί με τον Ντατόμε και επιβεβαίωσε τις χθεσινές του δηλώσεις στο Sport24.gr πως αυτός και η ομάδα του δεν φοβούνται κανέναν, έχοντας μεγάλη αυτοπεποίθηση. Τελείωσε το παιχνίδι με 23 πόντους, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση.
Ο αριθμός της ημέρας
Τα 5 λάθη των Ιταλών σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι είναι ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός. Αυτό ήταν ένα σημείο κλειδί που τους έδωσε το προβάδισμα σε κρίσιμα σημεία, καθώς οι Ιταλοί εκμεταλλεύονταν τα λάθη των διεθνών μας. Για την ιστορία η Ελλάδα έκανε 14 λάθη.
Που κρίθηκε το παιχνίδι
Στο 1.17'' για το τέλος του αγώνα, ο Αλεσάντρο Τζεντίλε ευστόχησε σε μία πολύ κρίσιμη επίθεση για την Ιταλία, γράφοντας το 70-76. Μετά το άστοχο σουτ του Σλούκα, ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα.
Ο αγώνας
Με τους Ζήση, Παπανικολάου, Περπέρογλου, Καϊμακόγλου, Μπουρούση ξεκίνησε το παιχνίδι η εθνική Ανδρών, απουσία πολλών λύσεων στους γκαρντ. Στόχος των διεθνών ήταν να ποστάρουν τους αντιπάλους τους, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των Ιταλών στη ρακέτα (6-5, 9-7). Οι Ιταλοί προηγήθηκαν με 14-11, όμως η Ελλάδα ήταν ψύχραιμη, έπαιξε με μυαλό έστω κι αν σε μερικές περιπτώσεις έχασε φτηνά την μπάλα (4 κλεψίματα των Ιταλών) και ισοφάρισε σε 16-16 με τρίποντο του Περπέρογλου.
Οι Ιταλοί πίεζαν στην κυκλοφορία της μπάλας, έβγαζαν περισσότερη ενέργεια στο παρκέ και αυτό που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα ήταν να πιέσει με τη σειρά της στην άμυνα. Το έκανε, έτρεξε και βρέθηκε γρήγορα στο +5 (25-20), όμως οι πέντε προσωπικοί πόντοι του Τζεντίλε ισοφάρισαν σε 25-25. Ο Μπουρούσης επανήλθε στη θέση του Μαυροκεφαλίδη ο οποίος έδειχνε εκτός αγώνα και με τέσσερις δικούς του πόντους ξέφυγαν με 33-27. Το 38-36 έγραψε ο Μπελινέλι με τρίποντο, σε ένα ημίχρονο που η Ελλάδα δυσκολεύτηκε επιθετικά, απόρροια και της καλής περιφερειακής άμυνας των Ιταλών.
Στη συνέχεια ο Τρινκέρι επέλεξε να παίξει με τους Σλούκα και Ζήση στην περιφέρεια, όμως οι Ιταλοί έβρισκαν λύσεις από τους Μπελινέλι και Ντατόμε στην επίθεση. Η Ελλάδα προηγήθηκε με 45-42 μετά από ανάποδο λέι απ του Παπανικολάου ωστόσο οι Ιταλοί απάντησαν με σερί 9-0 και ξέφυγαν με 51-45, κρατώντας την Ελλάδα άποντη για τέσσερα λεπτά. Μπελινέλι και Ντατόμε "πυροβολούσαν" από τα 6.75μ. (47-54, 50-57), ενώ ο πρώτος έστειλε τη διαφορά στους 10 (51-61) στο 28'. Μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας στην ατομική άμυνα και τέλος γ΄περιόδου με το σκορ στο 56-63.
Με τους Ζήση και Παπανικολάου, η Ελλάδα πλησίασε στους τρεις (60-63) και παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής με τον πρώτο να αφηνιάζει και να σκοράρει 10 συνεχόμενους πόντους, ισοφαρίζοντας σε 70-70 στο 35'. Οι Ιταλοί εκμεταλλεύτηκαν από πολύ νωρίς το μπόνους των ελευθέρων βολών και τελικά στο δίλεπτο πριν το τέλος του αγώνα βρέθηκαν ξανά στο +4 (70-74).

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 38-36, 56-63, 72-81

Ελλάδα (19/34διπ., 7/20τριπ., 33ριμπ, 14ασ., 14λ., 3κλ., 1κ.): Σλούκας 5, Μπουρούσης 11, Ζήσης 16(2), Περπέρογλου 12(3), Φώτσης 2, Παπανικολάου 11(1), Μαυροκεφαλίδης 2, Καϊμακόγλου 6, Μπράμος, Πρίντεζης 7(1).
Ιταλία (22/39διπ., 8/19τριπ., 13/17β., 24ριμπ., 9ασ., 5λ., 6κλ., 0): Αραντόρι 8(2), Τζεντίλε 16(1), Ροσέλι, Βιτάλι, Ποέτα 2, Μέλι, Μπελινέλι 23(2), Ντιένερ, Κουζίν 4, Ντατόμε 19(3), Τσιντσαρίνι 9. 

Από sport24

* Κανείς δεν υπολόγιζε την Ιταλία πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ. Όμως ο Πιανιτζιάνι παρουσιάζει ένα εξαιρετικό σύνολο που διαθέτει υπερχρήσιμες μονάδες. Παρά τις σημαντικές απουσίες των Γκαλινάρι, Μπαρνιάνι, οι Ιταλοί δείχνουν περισσότερο ικανοί από ποτέ να επιστρέψουν δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Νικώντας και την Ελλάδα έφτασαν στο 4χ4 και την 1η θέση του ομίλου, ενώ προκρίθηκαν στην επόμενη φάση μεταφέροντας το απόλυτο των 4 βαθμών, καθώς έχουν νικήσει και την έτερη ομάδα που περνάει, τη Φινλανδία.
Στα της Ελλάδας, μετά την πραγματικά εκπληκτική χθεσινή εμφάνιση επί της Τουρκίας, όπως ήδη είχε τονιστεί από το βράδυ του «θριάμβου», ήταν σχεδόν απίθανο να επαναληφθεί εξίσου μεγαλειώδης εμφάνιση. Παρ' ολα αυτά παρακολουθήσαμε ένα σπουδαίο μεσογειακό ντέρμπι, που κρίθηκε σε δύο παράγοντες: το τρομακτικά κακό γ' δεκάλεπτο της Εθνικής μας και την ηγετική εμφάνιση του Μπελινέλι παράλληλα με την εξίσου σημαντική συνεισφορά του σούπερ σκόρερ Ντατόμε. 
Από την Ελλάδα το κουπί στο σκοράρισμα τράβηξαν οι Ζήσης, Περπέρογλου με βοήθειες από Μπουρούση (λίγο χρόνο συμμετοχής), Παπανικολάου, αλλά δυστυχώς δεν έφταναν, ενώ και η άμυνα -το δυνατό μας όπλο δηλαδή- δεν ήταν αυτή που έπρεπε.
Οκ, ήρθε η ήττα, καλά όμως που ήρθε τώρα, διότι μπορεί να διορθωθεί, κάτι που δε γίνεται στα νοκ-άουτ! Με νίκη, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ομως, τη Δευτέρα το μεσημέρι κόντρα στη Φινλανδία, περνάμε ως 2οι, σε διαφορετικό αποτέλεσμα η συνέχεια θα δυσκολέψει αρκετά, αλλά πιστεύω ότι η ομάδα και ο κόουτς θα αντιμετωπίσουν πολύ σωστά το κρίσιμο αυτό ματς και θα καταφέρουν να πάρουν το 2ποντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: