11/9/13

Ελλάδα - Λετονία 1-0, Βραζιλία μέσω μπαράζ

Το «δώρο» της Βοσνίας δεν ήρθε, όμως η Ελλάδα έχει τον τρόπο της (1-0 την Λετονία) και μέσω μπαράζ να βρεθεί στην Βραζιλία αν δεν γίνει η... έκπληξη τις 2 τελευταίες αγωνιστικές! 

Με θαύμα ή μπαράζ θα πάει Ρ...Ι-0! (vid)

Τελικά της αρέσει το 1-0. Ακόμα και όταν παίζει μπάλα, θέλει να την στέλνει μια φορά στα αντίπαλα δίχτυα. Όμως από την στιγμή που πίσω δεν περνάει τίποτα, αυτό το 1-0 φτάνει. Έφτασε και σήμερα στο Καραϊσκάκης απέναντι στην Λετονία. Με τον Σαλπιγγίδη να δίνει τη νίκη, την Εθνική να εξασφαλίζει την δεύτερη θέση και να ελπίζει μετά τη νίκη της Βοσνίας στη Σλοβακία, σε θαύμα για την πρωτιά. Όμως και μέσω μπαράζ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δείχνει πως μπορεί να πάει στη Βραζιλία, επειδή ξέρει να παίρνει ματς. Αυτό θα κάνει και στα μπαράζ και θα βρεθεί στα τελικά του Μουντιάλ. Τόσο απλά…

Με 4-2-3-1 και αιχμή τον Μήτρογλου

Μετά το… χρυσό γκολ που πέτυχε ο Κώστας Μήτρογλου στο Βαντούζ, ο Φερνάντο Σάντος άφησε το αγαπημένο του 4-3-3 και στο ματς με την Λετονία κατέβασε την Εθνική με 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Καρνέζης έχοντας δεξιά τον Τοροσίδης, αριστερά τον Τζαβέλλα και κεντρικούς αμυντικούς τους Σιόβα και Παπασταθόπουλο. Αμυντικά χαφ ήταν οι Μανιάτης και Κατσουράνης με τον δεύτερο να έχει και πιο οργανωτικά καθήκοντα.
Στην τριάδα πριν τον Μήτρογλου δεξιά ήταν ο Σαλπιγγίδης, αριστερά ο Σαμαράς και στο κέντρο ο Νίνης, με τον Πορτογάλο να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις κάθετες μπαλιές του νυν παίκτη του ΠΑΟΚ.

Το παραλίγο πάθημα, έγινε μάθημα ως προς τον ρυθμό!

Όπως είχε αναφερθεί πολλές, πολλές φορές, το πρόβλημα της Εθνικής στον αγώνα με το Λιχτενστάιν ήταν ότι ουσιαστικά… πέταξε ένα ολόκληρο ημίχρονο, μιας και στο πρώτου ουσιαστικά ήταν σαν οι παίκτες να μην βρίσκονταν στο Βαντούζ. Αυτό το παραλίγο πάθημα, έγινε μάθημα για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, που από το πρώτο λεπτό μπήκε δυνατά και άρχισε να πιέζει για να ανοίξει το σκορ, χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ.

Συγκεκριμένα τρεις φορές μέχρι το 20’ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε μια ανάσα από το 1-0 αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Κολίνκο. Η αρχή έγινε στο 9’ όταν ο Σαλπιγγίδης δεν βρήκε την μπάλα όπως θα ήθελε μετά από σέντρα του Σαμαρά. Στο 14’ ο Κολίνκο νίκησε με εξαιρετική επέμβαση τον Μήτρογλου που από σέντρα του Κατσουράνη έπιασε την κεφαλιά ψαράκι, αλλά δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει. Πέντε λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Σαμαρά μετά από ωραίο συνδυασμό με τον Νίνη να χάσει ευκαιρία, με το σουτ που επιχείρησε να βγαίνει λίγο άουτ.

Στο μισό γήπεδο

Όσο περνούσαν τα λεπτά η πίεση της Εθνικής μεγάλωνε, με τους διεθνείς να έχουν κλείσει στο μισό γήπεδο τους Λετονούς, από την στιγμή μάλιστα που μάθαιναν πως στην Σλοβακία η Σλοβακία είχε κάνει το 1-0 απέναντι στην Βοσνία. Η πίεση πήγε στο 26’ να φέριε το γκολ με τν Νίνη να κάνει ωραίο γέμισμα, αλλά τον Τοροσίδη να αστοχεί από εξαιρετική θέση με κεφαλιά ψαράκι. Ενώ έξι λεπτά πιο μετά ο Μήτρογλου νίκησε τους αμυντικούς της Λετονίας στη σέντρα του Σαλπιγγίδη, αλλά έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ. Σε όλο αυτό το διάστημα η Λετονοί δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα και έπρεπε να φτάσουμε στο 36’ για να κάνουν το πρώτο σουτ με τον Τσάουνα, στο οποίο ο Καρνέζης μπλόκαρε με άνεση.

Τους… κοίμισαν οι Λετονοί

Από την ευκαιρία του Μήτρογλου και μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να… κοιμίσουν τους διεθνείς. Έριξαν τον ρυθμό, πιέζοντας ψηλά, με την Εθνική να μην μπορεί να δημιουργήσει τις ευκαιρίες που είχε δημιουργήσει στο μεγαλύτερο μέρος του ημιχρόνου. Έτσι από την στιγμή που ο Μήτρογλου δεν μπόρεσε στο 45’ να σκοράρει με κεφαλιά από καλή θέση, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το μηδέν.

Ψυχρολουσία από Σλοβακία-Βοσνία

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για την Εθνική. Όχι η ομάδα του Φερνάντο Σάντος δεν δέχθηκε κάποιο γκολ, όμως έμαθε ότι η Βοσνία είχε ανατρέψει τα πάντα και από το κατά της 1-0 στο ματς με τη Σλοβακία, είχε κάνει το 1-2. Δεν ξέρουμε αν οι διεθνείς το έμαθαν, όμως σίγουρα στο ξεκίνημα ήταν σαν να μπήκαν μουδιασμένοι, χωρίς ρυθμό και φάσεις για πάνω από δέκα λεπτά.

Μίλησε ο Σάλπι…

Και ενώ ο ρυθμός του αγώνα ήταν πεσμένος σε σχέση με το ξεκίνημα, ήρθε στο 58’ με εξαιρετική πάσα του Σαμαρά και ένα ψύχραιμο και όμορφο πλασέ του Σαλπιγγίδη για να έρθει το 1-0. Ο… Σάλπι όπως και στα περισσότερα κρίσιμα ματς έδωσε την λύση, δίνοντας το προβάδισμα στην Εθνική μας.

Γύρισε χωρίς λόγο πίσω

Μετά το γκολ του Σαλπιγγίδη η Εθνική γύρισε χωρίς λόγο πίσω, αφήνοντας την Λετονία να αναλάβει τα ηνία. Και λέμε γύρισε και δεν ανέβηκαν οι Λετονοί, γιατί μέχρι εκείνο το λεπτό, οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα και έδειχναν ακίνδυνοι. Από την στιγμή όμως που βγήκε ο επιθετικός του ΠΑΟΚ και μπήκε ο Χριστοδουλόπουλος οι αντίπαλοι της Εθνικής βγήκαν μπροστά χάνοντας τρεις καλές ευκαιρίες για να φέρουν το ματς στα ίσια. Από εκείνο το σημείο και μέχρι το 85’ δεν υπήρξε κάτι σημαντικό. Σε εκείνο το λεπτό η Εθνική απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα, μιας και ο Ρούγκινς χτύπησε εκτός φάσης τον Κατσουράνη παίρνοντας δίκαια την κόκκινη κάρτα. Με παίκτη παραπάνω το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να κρατήσει το μηδέν πίσω, ενώ στις καθυστερήσεις με τον Μήτρογλου και τον Τοροσίδη (είχε δοκάρι), έχασε μοναδικές ευκαιρίες να πετύχει ακόμα ένα γκολ. Πήρε έτσι την μεγάλη νίκη που αρχικά της εξασφαλίζει την δεύτερη θέση και τα μπαράζ, ενώ για να μπορέσει να περάσει τη Βοσνία θα πρέπει να κάνει το δύο στα δύο με Σλοβακία και Λιχτενστάιν και να φέρει έστω και μία ισοπαλία η Βοσνία στα ματς με Λιχτενστάιν εντός και Λιθουανία εκτός.

Man of the match: Δεν λέμε ο Σαμαράς ήταν εξαιρετικός, όμως επειδή για να κερδίσεις θα πρέπει να σκοράρεις, αυτός που το έκανε ήταν ο Σαλπιγγίδης, δίνοντας τη νίκη στην Εθνική. Ο επιθετικός του «δικεφάλου» είναι έτσι ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα.

Αδύναμος κρίκος: Με το Λιχτενστάιν ήταν ο παίκτης που έδωσε τη νίκη, σήμερα ο Μήτρογλου μπορούμε να πούμε πως ήταν ο αδύναμος κρίκος, μιας και με τις ευκαιρίες που έχασε παραλίγο να στοιχίσει τη νίκη στην Εθνική. Δεν ήταν βέβαια κακός, αλλά άστοχος και άτυχος.

Στο ύψος του: Ο Γιώργος Σαμαράς στάθηκε και με το παραπάνω στο ύψος του. Ήταν μια συνεχόμενη απειλή για τους Λετονούς, ενώ με μαγική ασίστ έδωσε την ευκαιρία στον Σαλπιγγίδη να κάνει το 1-0.

Η γκάφα: Οι χαμένες ευκαιρίες ήταν οι γκάφες, αλλά αφού δεν στοίχισαν όλα καλά…

Το στραγάλι: Εξαιρετικός ο Ισλανδός Γιάκομπσον, έδωσε αυτά που είδε και είδε σωστά…

Το ταμείο του Gazzetta: Σημασία σε κάθε προκριματικό γύρο έχουν οι βαθμοί. Ας έρθουν και με μισό μηδέν. Η Εθνική το ξέρει καλά όπως φαίνεται. Παρότι σήμερα έπαιξε μπάλα, δημιούργησε και έχασε ευκαιρίες, νίκησε με το αγαπημένο της σκορ. Το γκολ του Σαλπιγγίδη εξασφάλισε την δεύτερη θέση και τα μπαράζ και όλοι περιμένουν το θαύμα μήπως η Εθνική περάσει απευθείας στην Βραζιλία. Γιατί το ότι θα πάει, είναι δεδομένο…

Από gazzetta

* Μέσω μπαράζ τελικά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Ελλάδα θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οι πιθανότητες πάντως δεν είναι λίγες, αφού ως ισχυροί είναι δυνατό να έχουμε μια καλή κλήρωση, που θα είναι τέτοια αν αποφύγουμε Σουηδία ή Γαλλία (ανάλογα ποια θα είναι στους ανίσχυρους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: