2/7/12

Ισπανία - Ιταλία 4-0, διατήρησε το στέμμα η... Ισπανία των ρεκόρ!

 

 Η Ισπανία διέλυσε την Ιταλία με 4-0 στον τελικό του Euro 2012 και σπάζοντας όλα τα ρεκόρ με κυριότερο αυτό της μοναδικής ομάδας που κατέκτησε 3 σερί μεγάλες διοργανώσεις, διατήρησε το στέμμα της Πρωταθλήτριας Ευρώπης!

 Στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου του Κιέβου έφτασαν οι δύο καλύτερες ομάδες του Euro 2012. Όμως καλύτερη των δύο και με διαφορά απεδείχθη η Ισπανία, που σκόρπισε με το εμφατικό 4-0 την Ιταλία, με γκολ των Σίλβα, Άλμπα, Τόρες και Μάτα. 
 Από την αρχή του αγώνα οι Ισπανοί ήταν επιθετικοί και μέχρι το 15' είχαν δύο φάσεις για γκολ, πριν ανοίξει το σκορ ο Σίλβα με πλασέ ύστερα από ασίστ του Φάμπρεγας και δημιουργό της φάσης τον MVP Ινιέστα. 
 Στη συνέχεια οι Ιταλοί ανέλαβαν πρωτοβουλία και μέχρι το 35' είχαν τον έλεγχο του ματς χάνοντας μάλιστα μια καλή ευκαιρία με τον Κασίγιας να προλαβαίνει τον Μπαλοτέλι σε σέντρα του Μπαλτζαρέτι. Ωστόσο η Σκουάντρα Ατζούρα ήταν άτυχη, καθώς μόλις στο 21' ο Κιελίνι τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε απ' τον Μπαλτζαρέτι. Σα να μην έφτανε αυτό ήρθε το 2-0 στο 41' με ωραία κάθετη πάσα του Τσάβι εύστοχο τελείωμα απ' τον Άλμπα, αριστερό μπακ της Βαλένθια που από την ερχόμενη σεζόν θα παίζει στην Μπαρτσελόνα.

 Ο τελικός είχε πρόωρο φινάλε στο 61', όταν ο Τιάγκο Μότα, που μόλις είχε περάσει στο ματς, τραυματίστηκε με αποτέλεσμα η Ιταλία να συνεχίσει με 10 καθώς ο Πραντέλι είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές του (Μπαλτζαρέτι αντί Κιελίνι, Ντι Νατάλε αντί Κασάνο στο 46' και Μότα αντί Μοντολίβο στο 57'). Η Furia Roja με 2-0 μπροστά στο σκορ και παίκτη παραπάνω, απ' το σημείο εκείνο και μετά επέβαλε το εκνευριστικό η αλήθεια ανά σημεία passing game της, με τους Ιταλούς να μην μπορούν να την ακολουθήσουν σε ρυθμό και ταχύτητα. Το 4-0 με τα γκολ των Τόρες στο 84' και Μάτα στο 88' ήρθε απολύτως φυσιολογικά, για να σημειώσει ακόμη ένα ισπανικό ρεκόρ, αυτό της ευρύτερης νίκης σε τελικό Euro ή Mundial, αλλά και της επίτευξης 4 γκολ σε κάποιο μεγάλο τελικό!

 Επίσης, η Ισπανία έγινε η μοναδική ομάδα που κατέκτησε δύο συνεχόμενα Euro αλλά και το ιδιαίτερο treble με Euro, Mundial, Euro στη σειρά! 

 Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε απ' την πλευρά του έγινε ο πρώτος προπονητής που κατακτά Euro, Mundial και Champions League!

 Τέλος, ο Φερνάντο Τόρες πήρε το χρυσό παπούτσι της διοργάνωσης όντας 1ος σκόρερ. Βεβαίως ισοβάθμισε στην κορυφή με ούτε λίγο ούτε πολύ άλλους 5(!) παίκτες (Μπαλοτέλι, Ρονάλντο, Γκόμεζ, Ντζαγκόεβ, Μάντζουκιτς), όμως το πήρε αυτός επειδή ήταν καλύτερος στις άλλες δύο στατιστικές που έχουν προβλεφθεί στις περιπτώσεις ισοβαθμίας, δηλαδή στις ασίστ και τα λεπτά συμμετοχής. Ο Τόρες είχε 1 ασίστ όπως και ο Γκόμεζ έναντι καμίας των υπολοίπων αλλά νίκησε τον Γερμανό έχοντας λιγότερα λεπτά συμμετοχής (189' έναντι 282')!

 Οι συνθέσεις του τελικού:
 ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Αρμπελόα, Ράμος, Πικέ, Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Αλόνσο, Σίλβα (59' Πέδρο), Ινιέστα (87' Μάτα), Φάμπρεγας (75' Τόρες).
 ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Αμπάτε, Μπονούτσι, Μπαρτζάλι, Κιελίνι (21' Μπαλτζαρέτι), Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο (57' Τ. Μότα), Κασάνο (46' Ντι Νατάλε), Μπαλοτέλι.

 
 * Πλέον η Ισπανία έφτασε τις 3 κατακτήσεις Euro σε 14 διοργανώσεις, πιάνοντας στην 1η θέση τη Γερμανία και αφήνοντας την Ιταλία στη 1, ενώ ξεπέρασε τις 2 της Γαλλίας. Από 1 έχουν επίσης οι Ολλανδία, Δανία, Ελλάδα αλλά και Σωβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: