13/5/10

Το πρώτο Europa League πήρε η Ατλέτικο Μαδρίτης, 2-1 (και τα 2 γκολ ο Φορλάν) στην παράταση την Φούλαμ, στον τελικό του Αμβούργου


 Η Ατλέτικο Μαδρίτης λοιπόν είναι η πρώτη κάτοχος του Europa League, όπως μετονομάστηκε από αυτή τη σεζόν (2009-2010) το -πρώην πια- Uefa Cup.
 Με χρυσό σκόρερ τον Ντιέγκο Φορλάν, με το δεύτερο μάλιστα να το σημειώνει ο Ουρουγουανός 4' πριν από τη λήξη της παραάτασης, η Ατλέτικο επικράτησε της Φούλαμ -είχε ισοφαρίσει- προσωρινά με τον Ντέιβις στον τελικό που διεξήχθει στην «ΗSH Νordbank Arena» του Αμβούργου.

 Αφού αρχικά είχε δοκάρι, ο μεγάλος αυτός σκόρερ των Μαδριλένων, Ντιέγκο Φορλάν άνοιξε το σκορ στον τελικό στο 32'. Καθαρό οφσάιντ το γκολ, αλλά 5' μετά οι πολύ μαχητικοί και αξιέπαινοι Λονδρέζοι ισοφάρισαν, όταν μετά από όμορφη ομαδική ενέργεια, ο Ντέιβις ως τελικός αποδέκτης, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του νεαρού φέρελπι γκολκίπερ της Ατλέτικο για το 1-1.

 Όπως έβλεπα το ματς, έκρινα ότι μετά το 1-1 ο ρυθμός που είχε μέχρι εκείνο το σημείο έπεσε αισθητά. Είδαμε μία φάση ακόμη για την Ατλέτικο μέχρι το τέλος του ημιχρόνου και τίποτα περισσότερο. Στο β' ημίχρονο οι Άγγλοι κυκλοφορούσαν καλά τη μπάλα, όμως δεν μπορούσαν να γίνουν απειλητικοί. Οι δε, Ισπανοί, είχαν εμφανώς την υπεροχή, όμως μεγάλη φάση δεν έκαναν. Όταν μάλιστα ο Κίκε Σάντσεθ Φλόρες άλλαξε και τα δύο χαφ - εξτρέμ, Σιμάο και Ρέγιες, για να περάσει στο ματς τους Χουράδο και Σάλβιο η Ατλέτικο έγινε λιγότερο απειλητική. Από την άλλη ο  Ρόι Χόντκσον πέρασε κι αυτός δύο επιθετικογενείς παίχτες, τους Ντέμπσεϊ και Νέβλαντ στην θέση των Ζαμόρα (έπαιξε τραυματίας) και Νταφ.
 Το ματς πήγε στην παράταση, όπου έκλεισαν και οι αλλαγές -μετά όμως το γκολ-. Ο Γκρίνινγκ στη θέση του αρχηγού, Μέρφι, για τους Λονδρέζους και ο Βαλερά στη θέση του Αγκουέρο -που έβγαλε την άσιστ στον Φορλάν- για τους Μαδριλένους για τα τελευταία πια δευτερόλεπτα. Ο Φορλάν λοιπόν, ο MVP του τελικού ήταν αυτός που, 4' πριν το τέλος και όταν όλοι πια σκέφτονταν ήδη τη διαδικασία των πέναλτις, με ωραία κίνηση πήρε την μπάλα από τον Αργεντινό και με το μυτάκι την έστειλε στα δίχτα του Σβάρτσερ για το 2-1, το οποίο έδωσε στην Ατλέτικο Μαδρίτης το 2ο τρόπαιο στην ιστορία της, μετά από εκείνο το Κύπελλο Κυπελλούχων πριν από 48 χρόνια, που είχε κατακτήσει απέναντι στην Φιορεντίνα σε διπλούς τελικούς. Η δε, Φούλαμ δεν τα κατάφερε, ωστόσο πραγματοποίησε μία ονειρική πορεία μέχρι και τον τελικό, αποκλείοντας μεγάλες ομάδες και παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο. Αν σήκωνε την κούπα η Φούλαμ, θα ήταν λέει, η πρώτη ομάδα που θα κατάφερνε να πάρει έναν Ευρωπαϊκό τίτλο χωρίς να έχει πάρει ποτέ κάποιον εγχώριο...

 Οι συνθέσεις του τελικού του πρώτου Europa League:

 Ατλέτικο Μαδρίτης (Κίκε Φλόρες): Ντε Γκέα, Ουϊφαλούσι, Περέα, Ντομίνγκεθ, Αντόνιο Λόπεθ, Ασουνσάο, Ραούλ Γκαρσία, Ρέγες (78' Σάλβιο), Σιμάο (68' Χουράδο), Αγουέρο, Φορλάν.

 Φούλαμ (Ρόι Χόνγκσον): Σβάρτσερ, Μπερντ, Χάνγκελαντ, Χιουζ, Κοντσέσκι, Μέρφι (118' Γκρίνινγκ), Ετούχου, Νταφ (84' Νέβλαντ), Ντέιβις, Γκέρα, Ζαμόρα (55' Ντέμπσεϊ).

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπέρα Μάικ!
Είμαι φανατικός Ρεάλ. ;-)
Που και που πάω και Μπερναμπέου!

Κάποτε κόντεψα να φάω ξύλο από οπαδούς της Ατλέτικο.
Έμενα στην περιοχή της Ατλέτικο, και συγκεκριμένα δίπλα στο συντριβάνι που μαζεύονται όταν νικούν.
Πήγαινα κι εγώ μια μέρα και κρατούσα τσάντα της Ρεάλ. Το τι άκουσα δεν λέγεται. Αν και ξέρω λίγα Ισπανικά το έπαιξα ότι δεν καταλάβαινα. χαχαχα

πέρασε μια βόλτα από το μπλογκ μου.

Mike είπε...

Ρεαλ υποστηριζω κι εγω, αλλα οχι φανατικα.

Ακου... τσαντα της Ρεαλ στο στεκι της Ατλετικο!

Το διαβασα και νομιζω οτι τα πολλα λογια ειναι φτωχεια. Ημερα μνημης για τους συνανθρωπους μας σε ολον τον κοσμο που εχουν χασει τη ζωη τους, και δυναμης σε οσους συνεχιζουν να παλευουν μερα με τη μερα.