27/12/09

Dangerous Liaisons, Stephen Frears, 1988 "Dangerous Liaisons", "Επικίνδυνες Σχέσεις", από τον Stephen Frears και το 1988.
 Πρόκειται για την σημαντικότερη δουλειά του Αμερικανού σκηνοθέτη -μακράν- και μία απ' τις σπουδαιότερες -μετρημένες στα δάχτυλα η αλήθεια είναι- ταινίες των 80s. Μια δεκαετία που έχει χαρακτηριστεί ως η ασθενέστερη κινηματογραφικά. Anyway..


 Η υπόθεση της ταινίας:
 Γαλλία, 1760-1770. Oι πλούσιοι και κακομαθημένοι, Μαρκήσια Ντε Μαρτέιγ και ο κόμης Βαλμόν, πρώην εραστές και απόλυτα διεστραμμένοι, βάζουν ένα διπλό στοίχημα. Η Μαρκήσια του ζητάει να αποπλανήσει την αφελή και αθώα Σεσίλ Ντε Βολάνζ, η οποία πρόκειται να παντρευτεί έναν από τους πρώην εραστές της, θέλοντας να την διαφθείρει πριν το γάμο. Στο στόχαστρο τους μπαίνει επίσης η ενάρετη και θεοσεβούμενη αλλά και πανέμορφη Μαντάμ Ντε Τουρβέλ, την οποία ο Βαλμόν επιμένει ότι μπορεί να κατακτήσει. Η Μαρκήσια το βρίσκει εντελώς απίθανο και του ζητάει γραπτή απόδειξη της νίκης του. Σε αντάλλαγμα θα περάσουν ένα βράδυ μαζί.

 Βασισμένη στη νουβέλα του Choderlos de Laclos, η ταινία περιγράφει έρωτες, ίντριγκες, πάθη, σκάνδαλα, παιχνίδια διαστροφής, επικίνδυνα στοιχήματα, προδοσία και εκδίκηση στην "ανωτέρα τάξη" του Παρισίου της δεκαετίας του 1760 λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση (18ος αιώνας). Και είναι απ' τις πολύ λίγες φορές που κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου ξεπερνάει το γραπτό κείμενο!
 Ο Στίβεν Φρίαρς σκηνοθετεί με τεράστια δυναμική και έξοχη ατμόσφαιρα, ο John Malkovich είναι υπέροχος και δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία, πολύ καλή και εντυπωσιακή η Glenn Cloze, ενώ η Michelle Pfeiffer είναι απίστευτα λαμπερή και αισθησιακή, απ' τις πιο όμορφες γυναίκες που πάτησαν ποτέ στη γη κατά την άποψη του γράφοντος!
Καλές ερμηνείες και από τους Swoosie Kurtz, Keanu Reeves, Mildred Natwick, Uma Thurman.
Η διεφθαρμένη Γαλλίδα κόμισσα λοιπόν, Μαρτέιγ, δεσπόζουσα μορφή της ταινίας, φαλλική γυναίκα, ηδονίζεται με το να βάζει ερωτικά στοιχήματα πάνω στις σεξουαλικές ζωές και τα απαγορευμένα πάθη των αριστοκρατών!
 Με αυτόν τον τρόπο επιδεικνύει κοινωνική δύναμη και διατηρεί την ψηλή κοινωνική της θέση.
 Όταν ξανασυναντήσει τον πρώην εραστή της και διεφθαρμένο κόμη Βαλμόν, θα του ζητήσει να αποπλανήσει την νεαρή και παντελώς αθώα Σεσίλ ντε Βολάνζ που πρόκειται πολύ σύντομα να παντρευτεί, μόνο και μόνο για να τη διαφθείρει πριν το γάμο, παίρνοντας εκδίκηση απ' τον μέλλοντα σύζυγό της και πρώην εραστή της ίδιας και να ικανοποιήσει τις διεστραμμένες ορέξεις της και την ακόλαστη φαντασία της. Ο Βαλμόν δεν θα δυσκολευτεί να το πετύχει και να κερδίσει το στοίχημα, όμως τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα...

 Η κόμισσα Μαρτέιγ με αφορμή την άφιξη της εντυπωσιακής Μαντάμ Ντε Τουρβέλ θα εξιτάρει ακόμη περισσότερο τη φαντασία της και θα ανεβάσει απότομα τον πήχη δυσκολίας των διεστραμμένων "παιχνιδιών" της, αφού θα προκαλέσει τον Βαλμόν να κατακτήσει την Μαντάμ Ντε Τουρβέλ και μάλιστα ως αντάλλαγμα θα κερδίσει μια βραδιά με την ίδια την κόμισσα!


 Ο Βαλμόν χρησιμοποιώντας κυρίως την γοητεία του αλλά και παίζοντας ουσιαστικά θέατρο παριστάνοντας τον ερωτευμένο στην Μαντάμ Ντε Τουρβέλ, μετά από μεγαλύτερη προσπάθεια αυτή τη φορά θα κερδίσει ακόμη ένα στοίχημα, που όμως θα επιφέρει... μπλεξίματα και δυσάρεστες καταστάσεις!
 Ο κόμης θα ερωτευθεί στα αλήθεια τη Μαντάμ Ντε Τουρβέλ και πλέον οι σχέσεις τους δεν είναι μόνο επικίνδυνες όπως μας πληροφορεί ο τίτλος της ταινίας αλλά ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί. Είναι φανερό πια ότι κινδινεύουν και οι δύο με καταστροφή...


 Η ταινία τιμήθηκε με τα Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, σκηνικών και κοστουμιών, και καλλιτεχνικής επιμέλειας.

 Θεωρείται πια κλασική ταινία και μία σημαντική δημιουργία της 7ης τέχνης!

 Βαθμολογία: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: