28/1/08

Πέθανε ο Χριστόδουλος

Την ακριβή ώρα 5:15 πρωινή της Δευτέρας 28/01/'08 ανακοινώθηκε ως επίσημη της κοιμήσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Ο Χριστόδουλος υπέκυψε ύστερα από επτάμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, όπως ο ίδιος ήθελε, ήρεμα και ανώδυνα στο σπίτι του. Ήδη τέθηκε η σορός του δημοσίως στη Μητρόπολη Αθηνών για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, ενώ κυρήχθηκε πανελλαδικό πένθος διάρκειας τεσσάρων ημερών που θα τερματιστεί με τη κηδεία του -που θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους- τη Πέμπτη στο 1ο νεκροταφείο Αθηνών. Μία εβδομάδα μετά, τη Πέμπτη στις 7/2 θα τεθεί το ζήτημα της διαδοχής στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Ήδη ακούστηκαν σχόλια για τους δημοσιογράφους, ότι δεν ανακοίνωσαν την ακριβή ώρα θανάτου του Χριστοδούλου, καθώς φημολογείται ότι πέθανε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα και δεν αποκαλύφθηκε από τους δημοσιογράφους για να προλάβουν να ετοιμάσουν τα σχετικά βίντεο με τα αφιερώματα... Βέβαια άλλοι ισχυρίζονται ότι οι δημοσιογράφοι είχαν τα αρχεία έτοιμα πολλές εβδομάδες πριν(το περίμεναν γαρ)...
Θα μπορούσαν να γραφούν και να ειπωθούν πολλά για το Χριστόδουλο, για τη ζωή του, για το "έργο" του, όμως από εδώ ίσως γίνει αυτό κάποια άλλη στιγμή.
Κάτι μόνο που θα ήθελα να σημειώσω, σαν μορφή διαμαρτυρίας και μόνο, το γεγονός της ανακοίνωσης για τετραήμερο πανελλαδικό πένθος. Δικαίως υπωχρεούνται οι Χριστιανοί να πενθήσουν για τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας τους, όμως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιβάλουν πένθος σε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες -άθεους ή αλλόθρησκους- μεταξύ των οποίων και του γράφοντος. Δε βρίσκω το λόγο να πενθήσω τον Αρχιεπίσκοπο περισσότερο από έναν οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας, ένα μη δημοφιλές πρόσωπο, κάποιον που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, κάποιον που δολοφονήθηκε κτλ.
Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που κάνουν μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων να φέρνει στο προσκήνιο ένα θέμα που καίει πάρα πολλά χρόνια αυτόν το τόπο, τη διαχώριση της Εκκλησίας από το κράτος.

* Κλειστές θα παραμείνουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες την ημέρα της κηδείας του Χριστοδούλου, τη Πέμπτη.
* Λόγω του τετραήμερου πένθους, αναβάλεται φυσικά(;) και η 17η αγωνιστική της Superleague και μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο.
* Όχι τίποτε άλλο... αλλά τις επόμενες μέρες θα σταματήσουμε προσωρινά να ασχολούμαστε με το Ζαχόπουλο και τα ροζ DVD...

Δεν υπάρχουν σχόλια: