2/6/12

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82-76, παράδοση σκήπτρων και τέλος εποχής, εκτός αν μείνει ο Ζοτς. Ούτε ένα δάκρυ για αυτήν την ΟΜΑΔΑΡΑ!

 O Παναθηναϊκός έχασε με 82-76 αν και στο τέλος έκανε τεράστια προσπάθεια για να γυρίσει ένα ματς που 8' πριν το τέλος ήταν στους 16 πόντους. 0/4 τρίποντα στο τέλος οι πράσινοι, την ώρα που οι ερυθρόλευκοι τα έβαζαν όλα.

 
 Ο Παναθηναϊκός πάλεψε, ο Ομπράντοβιτς έβγαλε άσους από το μανίκι του (Καλάθης, Μάριτς), αλλά ο Ολυμπιακός τα έβαζε… όλα, όταν η διαφορά μειώθηκε και κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο, από τον προηγούμενο αιώνα, κερδίζοντας με 82-76.

 Οι ερυθρόλευκοι πήραν για άλλη μία φορά στο ΣΕΦ από νωρίς τα ηνία στον αγώνα με τον Νικ Καλάθη να είναι ο μοναδικός που προσπαθούσε σε ένα εκπληκτικό του ματς. Στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν πήρε λύσεις και από τον Μάριτς πλησίασε από το -16 στο -3 αλλά εκεί οι ερυθρόλευκοι με 4/4 τρίποντα, όλα υπό πίεση και με ασφυκτικό μαρκάρισμα, ανέβασαν την διαφορά και πάλι στους 14 πόντους και στο τέλος ήταν ψύχραιμοι ώστε να κρατήσουν το προβάδισμα και να πάρουν τη νίκη και τον τίτλο.
 Ψύχραιμοι αλλά και άστοχοι οι πράσινοι, που όταν μείωσαν σε απόσταση βολής (80-76 στο 37’) είχαν 0/4 σερί τρίποντα χάνοντας τον τίτλο μετά από 10 σερί τίτλους.

 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
 Τα δεκάλεπτα: 24-20, 24-16, 22-20, 12-20

 Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 4, Λο 10(4/6 σουτ), Άντιτς 3(1), Σπανούλης 24(4/9 διπ., 3/6 τριπ.), Ντόρσεϊ 4, Κέσελι 5, Παπαδόπουλος 1 (1/4 βολές), Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 14(7ριμπ.), Παπανικολάου 8(7 ριμπ.), Μάντζαρης 4, Σλούκας 3(1).

 Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6(1/1 διπ., 4/5 βολές), Περπέρογλου 11(3/6 τριπ., 8 ριμπ.), Μπατίστ 7, Λόγκαν, Σάτο 3, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 13(1/7 τριπ.), Βουγιούκας 4, Καλάθης 17(7/8 διπ., 1/4 τριπ.), Σμιθ, Καϊμακόγλου 10(1), Γιασικεβίτσιους 4.

 Ο ΑΓΩΝΑΣ
 Το νευρικό ξεκίνημα και για τις δύο ομάδες  είχε αρκετά άστοχα σουτ, χαμηλό σκορ, σκληρές άμυνες και οι δύο ομάδες να έχουν άγχος… (8-9 στο 6’). Το πρόβλημα για τους πράσινους ήταν για μία ακόμα φορά τα επιθετικά ριμπάουντ που έπαιρνε ο Ολυμπιακός.
 Με το 4 επιθετικό του ριμπάουντ, πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα ασφαλείας (18-11 στο 8’), με τους πράσινους να κάνουν δύο σερί λάθη και να δίνει εύκολους πόντους στους ερυθρόλευκους.

 Η πιεστική άμυνα των γηπεδούχων και τα λάθη από τον Παναθηναϊκό έδιναν αυτό το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, με τους πράσινους να προσπαθούν να ποστάρουν και πάλι τους Περπέρογλου και Βουγιούκα, αλλά να έχουν μεγάλο θέμα στην άμυνα, όπου στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν δεχτεί 24 πόντους.

 Ηγέτης του Ολυμπιακού σε αυτό το διάστημα ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, που την ώρα που ο Παναθηναϊκός έφτανε τα 6 λάθη, με 11 πόντους του έκανε το 30-20, στο 12’. Για τον Ομπράντοβιτς φαινόταν να μην βγαίνει τίποτα, με τον Γιασικεβίτσιους σε πολύ κακή μέρα, να μην μπορεί να δημιουργήσει φάσεις για τους πράσινους.

 Οι πράσινοι είχαν κολλήσει στην επίθεση, με τον Ολυμπιακό να έχει την ψυχολογία με το μέρος του, να τρέχει το ματς και συγκεντρωμένος και εύστοχος να ξεφεύγει με 38-25, με τον Παναθηναϊκός από το 60% στα σουτ, στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου να  πέφτει κάτω από το 50% στα μέσα της δεύτερης.
 Η άμυνα με την είσοδο του Νικ Καλάθη βελτιώθηκε, με τον πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού να είναι και η μοναδική απειλή για το αντίθετο καλάθι, έχοντας πολύ καλά ποσοστά και 15 πόντους στο πρώτο ημίχρονο με 7/9 σουτ. Αλλά οι καλές άμυνες δεν είχαν ανταπόκριση και στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Πολλά λάθη, άσχημα ποσοστά και οι ερυθρόλευκοι ήταν σταθερά σε διψήφια διαφορά, παρά το ότι πλέον έβρισκαν πολύ δύσκολα τον δρόμο για το καλάθι. Με τον Βουγιούκα κακό, τον Μπατίστ να μένει στο παρκέ παρκέ παρά τα 3 φάουλ του, το σκορ γινόταν 48-32 στο 19’.
 Αν το οξύμωρο στο πρώτο ημίχρονο ήταν ότι τον Παναθηναϊκό κρατούσε επιθετικά ο Καλάθης, στο ξεκίνημα του δευτέρου, ήταν πως με την είσοδο του Μάριτς, οι πράσινοι έδεσαν πολύ καλύτερα την άμυνα τους, και με τον σέντερ του τριφυλλιού να δημιουργεί ρήγματα και στην άμυνα του Ολυμπιακού, η διαφορά των 16 πόντων εξανεμίστηκε μέσα σε συνολικά 5’… Το σκορ γινόταν 48-45 στο 24’ με το παιχνίδι να ξαναρχίζει ουσιαστικά από την αρχή.
 Τον Ολυμπιακό τον κράτησαν μπροστά μερικά πολύ δύσκολα καλάθια… Από τον Σλούκα, τον Λο, τον Παπανικολάου και τον Πρίντεζη. Αυτή ήταν και η αιτία που η διαφορά ξαναπήγε στους 10 πόντους (63-53 στο 28’), παρά το γεγονός ότι οι πράσινοι ήταν καλύτεροι στο τρίτο δεκάλεπτο.
 Τα σουτ αυτά φάνηκε ότι τσάκισαν και την ψυχολογία του Παναθηναϊκού, που παρά το ότι έβρισκε τις λύσεις δεχόταν καλάθια στο τέλος της επίθεσης και με πολύ δύσκολο τρόπο και έπρεπε να ξεκινήσει το τέταρτο δεκάλεπτο κυνηγώντας από αρκετά πίσω…  (70-56 στο 30’).
Οι πράσινοι πήραν ουσιαστικά σε μία επίθεση το μπόνους των βολών στην τέταρτη περίοδο και πήγαιναν στην γραμμή από το 8’45’’ αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός με τρίποντο του Άντιτς στην εκπνοή της επίθεσης του, έκανε το 75-59 στο 33’ με τα πράγματα να είναι πολύ δύσκολα για τους πράσινους που δεν είχαν σε καλή μέρα και τον Διαμαντίδη.

 Το παιχνίδι όμως δεν είχε τελειώσει ακόμα με τους πράσινους να ευστοχούν σε δύο συνεχόμενα τρίποντα από την περιφέρεια και να μειώνουν σε 78-71 στο 36’ έχοντας και την μπάλα. Άλλο ένα λάθος από τους πράσινους έδωσε εύκολους πόντους στον Ολυμπιακό, με τον Ομπράντοβιτς να δίνει εντολή για φάουλ στον Λάζαρο Παπαδόπουλο από τα μισά της δ’ περιόδου.
 Το παλικαρίσιο τρίποντο του Περπέρογλου έκανε το 80-76 στο 38’ με τον Καλάθη στην επόμενη επίθεση να σουτάρει για 3 αλλά η μπάλα να μπαίνει και να βγαίνει… Στην επόμενη άμυνα, ο Παπανικολάου μάζεψε ένα ακόμα επιθετικό ριμπάουντ για τους ερυθρόλευκους που εκμεταλλεύτηκαν την αδράνεια του Παναθηναϊκού για να πάνε την διαφορά στους 6’, λιγότερο από 100’’ πριν το τέλος.

 Οι πράσινοι προσπάθησαν να μειώσουν με τρίποντο, αλλά τόσο ο Διαμαντίδης όσο και ο Σάρας σε του υπό καλές προϋποθέσεις αστόχησαν, με την διαφορά να μένει στο +6 και παρά το άστοχο τρίποντο του Παπανικολάου, ο Περπέρογλου δε κατάφερε να βρει τον στόχο και το παιχνίδι τελείωσε.

 Από prasinanea

 * Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε τελικά. Αν και πάλεψε στο δεύτερο ημίχρονο, η αστοχία του σε κρίσιμα σημεία (μπήκε βγήκε του Καλάθη, διαδοχικά άστοχοι Μήτσος, Σάρας στο τέλος) σε συνδυασμό με αβίαστα λάθη αλλά και την απίστευτη ευστοχία του Ολυμπιακού, ειδικά σε μακρινά σουτ υπό πίεση, έγειραν την πλάστιγγα του τελικού των τελικών υπέρ της ομάδας του Ίβκοβιτς, ο οποίος οδήγησε ξανά τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας μετά από 15 ολόκληρα χρόνια. Κατά τη διάρκεια δηλαδή της πράσινης Αυτοκρατορίας, όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε 13 πρωταθλήματα χάνοντας μόνον εκείνο του 2002 από την ΑΕΚ.
 Το μεγάλο στοίχημα πλέον για το Τριφύλλι είναι η παραμονή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο τιμόνι της ομάδας, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, ώστε να επιστρέψει η ομάδα στους τίτλους, πριν το διαγραφόμενο τέλος εποχής, καθώς με τη φυγή Ζοτς αναμένεται να φύγουν και παίκτες όπως ο Γιασικεβίτσιους κι ο Μπατίστ.
 Από κει και πέρα ούτε ένα δάκρυ δεν αρμόζει για αυτήν την ΟΜΑΔΑΡΑ, που όλα αυτά τα χρόνια μας χάρισε κυριολεκτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Είμαστε παραπάνω από τυχεροί που επί τόσα συναπτά έτη ζήσαμε από κοντά τη μεγαλύτερη ομάδα που έβγαλε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός. Το πλέον αγαπημένο σύνθημα «στις χαρές και στις λύπες μαζί» καλείται να μετουσιωθεί σε πράξη στήριξης στην αγαπημένη μας ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: