22/5/12

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 84-78

 Ο Παναθηναϊκός πήρε βοήθεια μόνο από τον Βουγιούκα στο πρώτο τελικό και έχασε με... κάτω τα χέρια. Τραγική η εικόνα στα ριμπάουντ, μόνο μέχρι το 8' οι πράσινοι ήξεραν τι ήθελαν στο παρκέ.
 

Ανορεξικός... αυτό ίσως είναι το καταλληλότερο επίθετο για να χαρακτηρίσει τον Παναθηναϊκό στον πρώτο τελικό, με τους πράσινους, πλην του Βουγιούκα να είναι εκτός ρυθμού, πάθους και δίψας για έναν τέτοιοι τελικό.
Από την άλλη το μάτι των Παπανικολάου και Πρίντεζη γυάλιζε και ο Παναθηναϊκός παρά την κάκιστη μέρα του Σπανούλη και τις 16 χαμένες βολές των γηπεδούχων δεν κατάφερε να απειλήσει παρά μόνο κατά διαστήματα. Ξεκίνησε καλά, αλλά η χαώδης διαφορά για έναν τελικό στα ριμπάουντ (36-27) δείχνει την έλλειψη πάθους των πρασίνων, που παρουσιάστηκαν ανέτοιμοι για ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι.
Ο Βουγιούκας με 20 πόντους, ο φιλότιμος αμυντικά αλλά και επιθετικά Περπέρογλου και ο Διαμαντίδης με 15 αλλά και αρκετά λάθη, ήταν οι μοναδικοί που διασώθηκαν από τον Παναθηναϊκό σε μία κακή βραδιά.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τα δεκάλεπτα: 15-20, 26-13, 17-19, 26-26

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 13(4/5 διπ., 5 ριμπ.), Άντιτς 9(2), Σπανούλης 9(1/9 σουτ), Ντόρσεϊ 3, Κέσελι 2, Λ. Παπαδόπουλος, Γκετσεβίτσιους 11(2), Πρίντεζης 18(7/8 δίπ., 1/2 τριπ.), Παπανικολάου 16(4/6 διπ., 2/4 τριπ., 8 ριμπ.), Μάντζαρης 2, Σλούκας 1, Κατσίβελης.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς, Περπέρογλου 12 (5/6 διπ., 5 ριμπ.), Μπατίστ 10(4/7 διπ., 5 ριμπ.), Σάτο 3, Τσαρτσαρής 3(1), Διαμαντίδης 15(3/6 τριπ., 6 ασίστ, 4 λάθη), Βουγιούκας 20 (6/9 διπ.), Καλάθης 7(2/8 σουτ), Σμιθ, Καϊμακόγλου 4, Γιασικεβίτσιους 4.

Ο ΑΓΩΝΑΣ
Και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν το παιχνίδι με σκοπό να περάσουν την μπάλα κοντά στο καλάθι και να δημιουργήσουν φάσεις είτε από τους ψηλούς τους ή με σουτ από τον παίκτη στην αντίθετη πλευρά. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλή άμυνα και προηγήθηκε όταν μείωσε τα λάθη στην επίθεση με 7-11 στο 5' και 11-16 στο 7' με τον Ομπράντοβιτς να έχει παράπονα κυρίως από την επίθεση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε λάθος... σήμαινε και αλλαγή για τους πράσινους με τον Ολυμπιακό να μένει στο παιχνίδι εκμεταλλευόμενος τα λάθη των πρασίνων (7 στο πρώτο δεκάλεπτο) και τα αρκετά επιθετικά ριμπάουντ που πήρε.
Το σκορ γινόταν 26-23 στο 14' με ένα σερί 12-3 του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό να πονοκεφαλιάζει και για τα φάουλ των ψηλών του (3 ο Βουγιούκας και ο Καϊμακόγλου και 2 Τσαρτσαρής). Βέβαια κάποια από αυτά δεν θα τα έδινε ούτε ο Αγγελόπουλος αλλά η διαιτησία ήταν δευτερεύον λόγος, μιας και το βασικό ήταν οι κακές επιλογές του Παναθηναϊκού στην επίθεση.
Ο Παναθηναϊκός έφτανε τα δέκα λάθη και ο Ολυμπιακός έκανε το 33-27 στο 16' με τους Πρίντεζη και Παπανικολάου να μονοπωλούν τις ερυθρόλευκες επιθέσεις, έχοντας πετύχει 12 σερί πόντους στην δεύτερη περίοδο.
Το δεύτερο δεκάλεπτο σαφώς ανήκε στους γηπεδούχους που είχαν πολύ καλύτερα ποσοστά στα σουτ και είχαν μειώσει πολύ τα λάθη τους. Το σκορ γινόταν 43-33 στο 21'  με τον Παναθηναϊκό να έχει ρίξει πάρα πολύ τα ποσοστά του τόσο στα δίποντα όσο και στα σουτ από την περιφέρεια, ενώ είχα χάσει εντελώς την μάχη των ριμπάουντ (19-8).
Οι 26 πόντοι που είχε πετύχει ο Ολυμπιακός σε 10' ήταν ένα πρόβλημα που έπρεπε να λύσει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στα αποδυτήρια, ψάχνοντας παράλληλα και τον παίκτη που θα τραβήξει τον Παναθηναϊκό στην επίθεση.
Αμυντικά ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε έχοντας δεχθεί μόλις ένα πόντο σε 4' αλλά στην επίθεση τα σουτ δεν έβρισκαν ούτε καν στεφάνι με τους πράσινους να πέφτουν και στην παγίδα του Άντιτς που βλέποντας την ανοχή των διαιτητών έσπρωχνε και στη συνέχεια θεατρινίστικα κέρδιζε τα φάουλ, για να έχουν μπόνους βολών από την αρχή του δεύτερου ημιχρόνου.
Έτσι αντί η διαφορά να μειώνεται... ανέβαινε με το σκορ να γίνεται 47-36 στο 25' και τον Παναθηναϊκό να μην δείχνει ορεξάτος για να ξαναμπεί στο παιχνίδι.
Η λύση ήρθε από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς... Η άμυνα ζώνης 2-3 με προσαρμογές έπιασε τόπο και με τον Σπανούλη απελπιστικά άστοχο αλλά και τον Βουγιούκα σε πολύ καλή μέρα, ο Παναθηναϊκός έκλεισε την διαφορά. Σάρας και Βουγιούκας συνεργάστηκαν άψογα για να γίνει το σκορ 51-49 στο 28'.
Οι πράσινοι έδειχναν ότι μπορούν να ξαναμπούν στο ματς, με τον Παπανικολάου με 5 σερί πόντους να δίνει και πάλι ανάσες στους γηπεδούχους στο τέλος της γ' περιόδου (58-52).
Ο Μπατίστ με ένα δύσκολο καλάθι έκανε το 58-55 στο 32' αλλά και πάλι ο Παπανικολάου ήταν αυτός που έδωσε τις λύσεις στους ερυθρόλευκους. Διαδοχικά λάθη από Βουγιούκα, Σάρας (στην άμυνα) και Διαμαντίδη έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να ξεφύγει πάλι με διαφορά ασφαλείας, με τον Γκετσεβίτσιους με δύο τρίποντα να "σκοτώνει" τον Παναθηναϊκό με δύο συνεχόμενα τρίποντα (72-61 στο 36').
Ο Βουγιούκας προσπαθούσε μόνος του, την ώρα που οι πράσινοι είχαν "άφαντους" παίκτες και τους Καλάθη και Σάρας σε πολύ κακή μέρα. Οι πράσινοι έχαναν δίκαια τον πρώτο τελικό και έχουν πολλά να διορθώσουν ενόψει του δεύτερου τελικού την Πέμπτη.

 Από prasinanea

1 σχόλιο:

tzonakos είπε...

Eγω λέω οτι δεν έπαιξε και πολύ άσκημα ο ΠΑΟ με εξαίρεση οπωσδήποτε τα ρημπάουντς, ειδικά τα επιθετικά.
Αλλα λεω και το άλλο, οτι αν παίζει ετσι και χάνει μόλις με 6 πόντους, τότε αν διορθώσει λίγα πράγματα, λογικά θα κερδίζει.
Ας πούμε να πάρει +4 πόντους και +4 ρημπάουντ απο κάθε εναν απο Σάτο, Τσαρτσαρή, Λόγκαν, Σμιθ, Μάριτς.
Ξέρω, απλό ακούγεται αλλα μπορούν να το κάνουν.